Shinjuku: De Spannendste Wijk van Tokyo

Tijdens mijn tweede reis naar Japan verbleef ik in de Tokiose wijk Shinjuku. Een drukke, hippe wijk die vooral bekend staat als economisch centrum en het enorm drukke station. Maar ook om haar winkels, talrijke restaurants, en de Golden Gai, een bijzondere straat met tientallen kleine barretjes. Het is een gebied bomvol grote en kleine verrassingen.

Klein voorbeeldje: ik kon vanaf het hotel op twee manieren naar de metro lopen: langs de drukke weg waar auto’s, fietsers, en voetgangers maar voorbij bleven schieten. Waar ik uitzicht had op beton, glas, en staal, unieke winkeletalages, of enorme bewegende sneeuwkrabben op hoge gebouwen die aangaven dat er een restaurant zat.

Of, door een smalle poort tussen twee hoge gebouwen door lopen waar ik terecht kwam bij de Hanazono schrijn (waar ze op zondagen overigens een kleine antiek markt hebben), en vervolgens aan de andere kant van het blok er weer uit kwam, waarnaast je een klein authentiek ramen restaurantje zag waar zakenmannen en schoolmeiden hun lunch oppeuzelden.

Je zou het niet verwachten maar dus zelfs in een drukke moderne wijk zoals Shinjuku vind je weer de traditionele en eeuwen oude gebruiken van Japan.

Uitgaan en Eten

Waar Roppongi het uitgaansgebied “voor toeristen” is geworden, is Shinjuku dé plek voor Tokyoites. Het is ontzettend bizar om rond een uur of 3 s’nachts door Shinjuku te lopen. De doorgaans nette en stille Japanners veranderen de wijk in een plek waar je gelach en geroep hoort, waar mensen dronken over straat strompelen, en waar je overal wel lege flessen op de grond ziet en her en der de overblijfselen van iemand die zijn drank niet binnen kon houden.

Dit alles is echter tegen de ochtend allemaal weer verwijderd en is er geen enkele bewijs meer zichtbaar van de nachtelijke gekte. Het klinkt misschien niet als iets wat je graag wilt zien of mee maken maar het is een bijzondere ervaring en mooi contrast met hoe je je Japan normaal gesproken ziet.

Golden Gai

Zonder een bezoek aan de Golden Gai is een bezoek aan Shinjuku dan ook niet compleet! De Golden Gai is een apart stukje Shinjuku wat bestaat uit “slechts” 6 zeer smalle straatjes maar waar je meer dan 200 (!) barretjes vindt.

Afbeelding via Wikipedia.
Afbeelding via Wikipedia.

Een groot deel van deze café’s hebben maar plek voor zo’n 10 personen en het is dan ook erg normaal dat er alleen vaste klanten komen. De barman bepaalt vaak zelf wie hij wel of niet in zijn café wil hebben en als buitenlander kan het dan ook soms lastig zijn zomaar ergens naar binnen te stappen. Laat dit je echter niet afschrikken want er zijn meer dan genoeg locaties die maar wat graag een “gajin” binnen hun deuren hebben. Ze zijn vaak heel makkelijk te herkennen doordat er letterlijk een bordje hangt met “Gajin Welcome” of wanneer er een Engels menu buiten te zien is.

De Golden Gai komt pas echt tot leven vanaf een uur of 10 in de avond, en is dus de perfecte plek om een dagje Tokyo mee af te sluiten. En ondanks dat het er misschien een beetje ruw of voor sommige “gevaarlijk” uit ziet zul je merken dat dit niet het geval is. Het is een plek waar veel artiesten, zowel bekend als onbekend, graag ontspannen en er hangt dan ook een vriendelijke sfeer.

Ni-Chome

Japan is het land van de cosplay, de hentai, kimono’s, shinto, en allerlei extremen en tradities. Maar toch is homoseksualiteit voor velen in Japan nog altijd een taboe onderwerp en is het verre van geaccepteerd. Dat maakt Ni-Chome, de homowijk in Shinjuku, des te bijzonder. Op loop afstand van Shinjuku Station vind je een op het eerste gezicht weinig opmerkelijk stukje van Shinjuku.

Niks is minder waar want Ni-chome is dé plek voor de LGBTQ+ community in Tokyo. Op vrijwel geen enkele andere plek in Tokyo kan de gay community zich zo open en bloot begeven als hier en kunnen ze zichzelf zijn. Je vindt er een uitgebreide mix van barretjes, restaurants, café’s, sauna’s, love hotels, gay pride boutiques, host clubs, en gay boeken en video winkels. Alles in de 5 straatblokken van Ni-chome zijn gericht op een homoseksuele clientèle.

In tegenstelling tot Kabukicho en Golden Gai is niet alles in Ni-chome even verwelkomend richting buitenlanders, of eigenlijk, mensen die geen Japans spreken. Japan Visitor heeft echter een handig overzicht van enkele plekken die zeer geschikt zijn voor de “(LGBTQ+) toerist”.

Kabukichō

Kabukichō is het Red Light District van Shinjuku en een wat ruigere buurt voor Japanse begrippen. Verwacht geen red light district zoals in Amsterdam, prostitutie is wel degelijk illegaal in Japan maar op de een of andere manier wordt het in Kabukichō gedoogd. Het draait echter niet alleen om prostitutie! Het is de thuisbasis van tientallen host en hostess bars, love hotels, restaurants en clubs en je zult je dan ook geen moment hoeven te vervelen.

Wees echter wel op je hoede voor absurd hoge drank- en entreekosten, en heb je te maken met een bar/locatie zonder Japanse eigenaar? Gebruik dan geen credit card. Er zijn jammer genoeg een aantal plekken die zich “specialiseren” in toeristen en de prijzen behoorlijk weten op te “krikken”. Dit geldt overigens ook wanneer je een Japanse host(ess) bar wilt bezoeken.

DSC07856

Bij binnenkomst mag je namelijk je eigen “host” voor de avond kiezen. Deze dame of heer houdt je dan de hele avond gezelschap door goede en/of flirterige gesprekken met je te voeren, je drankjes in te schenken, je sigaret aan te steken, of je een schouder om op te huilen te bieden. Je betaalt hier echter wel stevig voor. Zo moet je entree betalen, huur voor de tafel (ja serieus), en moet je niet alleen de drank voor jezelf, maar ook de drankjes voor je gekozen host(ess) betalen.

Een avondje in een goede host(ess) bar kan dan ook al snel oplopen tot zo’n €500 als je niet oppast! Vraag dan ook altijd duidelijk van te voren wat de entree-, tafel-, en drankkosten zijn zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer de mooie Japanse dame, of sexy Japanse heer je probeert over te halen om een dure fles champagne te delen!

Robot Restaurant

Wanneer je denkt aan Tokyo denk je waarschijnlijk aan neonlichten en bizarre gebeurtenissen. En eén van de meest unieke plekken die dit helemaal waarmaakt is het Robot Restaurant in Shinjuku, Tokyo. De naam is echter verraderlijk want een restaurant kun je het eigenlijk niet echt noemen. Je kunt er wel eten, maar dat wordt door veel recensenten (en onszelf) afgeraden. Maar wat is het dan wel? Een enorm gestoorde maar toffe parodie/cabaret, robot- en dansshow!

Helemaal enthousiast geworden? Het Robot Restaurant is elke dag open en tickets kun je online boeken, dat is goedkoper dan ter plaatse kopen. Je kunt een tijdslot uitkiezen (tussen 16.00 en 21.00) en je moet er dan 30 minuten vooraf zijn. De show zelf duurt 90 minuten lang. Wees er echter wel op tijd bij om te reserveren!

Omoide Yokocho a.k.a. Piss Alley

Vind je de Golden Gai, Kabukichō, en Ni-Chome net wat te avontuurlijk en wil je gewoon een rustig hapje eten halen? Dan moet je naar Omoide Yokocho a.k.a. Piss Alley en omgeving. Laat de naam je niet afschrikken, waar Piss Alley wellicht vroeger haar naam echt verdiende is dat tegenwoordig niet meer zo. Deze verzameling smalle straatjes is vooral erg populair onder de bewoners van Shinjuku en is een ervaring die je als toerist niet snel zal vergeten. Net als de Golden Gai verbergen de smalle straatjes namelijk tientallen kleine cafés, maar vooral restaurants waar je de meest authentieke yakitori en andere Japanse gerechten kunt proberen.

Niet alles is echter even rustig en “normaal”. Zo vind je er ook het ietwat excentrieke en avontuurlijke restaurantje Asadachi, wiens naam ongeveer vertaalt naar “Morning Wood” (ja, als in een ODOL). Het menu van Asadachi is zeker niet geschikt voor vegetariërs en eigenlijk ook niet voor de meeste mensen die alleen wat kip lusten. Zo zijn enkele klassiekers op het menu kikker sashimi, gegrilde salamander, slangen wodka, en varken testikels.

Gelukkig zijn er nog meer dan genoeg normale restaurants, zeker wanneer je Piss Alley verlaat en wat verder loopt kom je in een “normaal” gebied (Shinjuku 3-Chome) terecht met heerlijke, degelijke restaurants met normale pizza’s, pasta’s, en izakaya’s.

Shoppen!

Zoals we in het begin noemden staat Shinjuku ook bekend om heerlijk los te gaan qua winkelen. Naast Camera Town, waar je enorme elektronica winkelcentra zoals Big Camera en Yodobashi tegenkomt, is het een shopping paradijs voor de fashionista’s onder ons.

Alleen al in het gebouw rondom Shinjuku Station vind je een enorm warenhuis (Lumine) met tientallen bijzondere winkels (en de schattigste café’s) die zeker de dames zullen waarderen 😉 Je komt er allerlei soorten en stijlen tegen en ze zijn er zeker geen vreemde op het gebied van unieke items. De voornamelijke doelgroep ligt echter wel op jonge vrouwen dus lang niet iedereen zal hier goed kunnen slagen.

DSC09033
20140601_122629
20140601_122221

Een andere grote naam op winkel gebied is het Isetan Warenhuis. Voor de gemiddelde persoon zal Isetan weinig te bieden hebben, tenzij je het budget hebt om designer handtassen te kopen. Wat echter wel een bezoekje waard is is de “markt” in de kelder. Dit is echter niet bepaald een markt maar meer een supermarkt die vaste, kleine winkeltjes biedt met elk een eigen specialiteit. Zelf heb ik hier meerdere keren doorheen gelopen en keer op keer werd ik weer verleid om wat lekkers te halen. Het is dan ook een perfecte plek om wat unieke Japanse lekkernijen te proberen.

Ben je overigens wel één van de gelukkig met een diepe portemonnee? Dan is er geen betere plek om top designer items te scoren dan Isetan. Hun aanbod is gigantisch en het personeel is extreem vriendelijk en behulpzaam. Let echter wel even op: er is een Isetan voor vrouwen én eentje voor mannen. Uiteraard mag iedereen bij beiden binnen maar het aanbod verschilt.

Sanrio Gift Gate

En speciaal voor de Hello Kitty en Sanrio fans: vergeet niet een bezoek te brengen aan de Sanrio Gift Gate (vrijwel recht tegenover de ingang van Kabukicho). Daar kom je namelijk de schattigste sanrio producten tegen!

DSC09088
DSC09089

Nog niet uit gewinkeld? Dan heb je ook nog enkele megawarenhuizen zoals Takashimaya, Odakyu, Keio en MyLord. Stuk voor stuk enorme gebouwen met meerdere verdiepingen gevuld met winkels een eetgelegenheden.

Meer dan uitgaan en shoppen!

Shinjuku bestaat echter uit meer dan alleen shoppen, uitgaan en feesten. Dus voor de minder grote party-animals en shop-a-holics onder ons, niet getreurd ook voor jullie is er meer dan genoeg te doen! Wij hebben enkele hoogtepunten voor je op een rijtje gezet.

Tokyo Metropolitan Government Building Observatie Decks

Een hele mond vol maar niet eentje om te vergeten! De Tokyo Metropolitan Government Building Observatie Decks bieden je namelijk een gratis (!) uitzicht over Shinjuku en Tokyo. In tegenstelling tot locaties zoals de Tokyo SkyTree hoef je hier niks te betalen en kun je gewoon direct met de lift omhoog om schitterende uitzichten te krijgen.

Shinjuku Gyoen National Garden

Even helemaal weg van de drukte van Shinjuku? Dan is de Shinjuku Gyoen National Garden een oase van rust. Zeker op een mooie dag kun je er heerlijk genieten van het weer, rustig een boekje lezen, of een kleine picknick houden.

Calico Cat Café

Het kijken van kattenfilmpjes maakt mensen blij, maar wat ze nog blijer maakt is uiteraard spelen en knuffelen met échte katten. Niet iedereen in Japan kan een huisdier thuis houden, niet voor niks dat kattencafés zo populair zijn! Ook in Shinjuku vind je een kattencafé: Calico Cat Café. Ze zijn niet erg gericht op toeristen maar dat betekent niet dat je niet welkom bent! Sinds 2015 is er overigens ook een kattencafé in Nederland te vinden.

Diverse musea

In Shinjuku vind je ook een aantal interessante musea die zowel de traditionele Japanse cultuur belichten als moderne kunst en tentoonstellingen van lokale artiesten. Zo heb je het:

 • Sword Museum – Voor een kleine €5,- entree kun je unieke katana’s bewonderen en alles over hun geschiedenis te weten komen. Een groot deel wordt volledig in het Engels aangeboden, maar vertalingen kunnen her en der wat afwijken.
 • Bunka Gakuen Costume Museum – Niet alleen traditionele kleding zoals kimino’s worden hier tentoongesteld maar ook kledij uit andere eeuwen en andere landen. Ook dit museum vraagt een kleine €5,- aan entree en biedt veel informatie en service in het Engels.
 • Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art – Een hele mond vol maar dit museum richt zich op de schilderkunsten. Niet alleen vind je er Van Gogh’s wereldberoemde zonnebloemen, ook vind je er vele schilderijen van geliefde en beroemde Japanse kunstenaars. Entree kosten zijn afhankelijk van de tentoonstellingen van dat moment.

Jingu Baseball Stadium

Geen enkele sport is zo populair in Japan als honkbal. Het is dan ook niet vreemd dat je er vele stadiums vindt, zo ook in Shinjuku. Of nou ja, je moet wel een stukje met de metro maar het is technisch gezien nog Shinjuku 😉 Het meemaken van een honkbal wedstrijd in Japan is een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten! En mocht je bang zijn dat het moeilijk is om een ticket te regelen? Dat zal je nog hartstikke meevallen! Zo is de hele website van het Jingu Baseball Stadium in Engels en hebben ze een schema klaarliggen voor je!

Jouw bezoek aan Shinjuku

Met zoveel verschillende dingen om te doen is het haast onmogelijk om je te vervelen in Shinjuku! Welke van de bovenstaande plekken zou jij het allerliefste bezoeken? Of ben je er al eens geweest en wil je jouw favoriet met ons delen? Dat kan onderaan deze post in de comments.

Meer weten over Shinjuku en wat er nog meer te doen is in Tokyo? Of hoe je een reis naar Japan kunt plannen? Lees dan hier eens onze tips of de FAQ.

Bronnen: 1, 2, 3.
Dit artikel – Shinjuku: De Spannendste Wijk van Tokyo – verscheen voor het eerst op 12 augustus 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 12 augustus 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
 • WizardOfOss
  Geplaatst op 23:08h, 12 augustus Beantwoorden

  Niet mijn favoriete wijk (dan kom ik toch eerder op Ueno of Ikebukuro uit), maar desondanks kan je haast niet om Shinjuku heen. Alleen al Omoide Yokocho en Golden Gai zijn toch redenen op zich om de wijk te bezoeken.

  Met Kabukicho heb ik echter een beetje een haat-liefde-verhouding: enerzijds heeft het een geweldige sfeer ’s avonds en alleen al door de omvang verbleken soortgelijke buurten in andere wijken of steden erbij. Maar als man alleen is daar rondlopen een verschrikking, dan wordt je onafgebroken gevolgd door figuren die proberen je een bar in te krijgen. En ben je zo’n gast dan eindelijk kwijt, dan staat de volgende alweer klaar. Gruwelijk irritant. Vreemd genoeg gebeurt dat ook echt alleen in Kabukicho en in Roppongi, op andere plaatsen zowel binnen als buiten Tokyo heb je daar totaal geen last van. Hooguit wordt je dan een keer een “massage” aangeboden, maar dat is het dan ook wel.

  • Joyce
   Geplaatst op 08:34h, 13 augustus Beantwoorden

   Oh wow! Nooit geweten dat ze zo opdringerig zijn daar. Ik heb er altijd alleen maar met meerdere mensen doorheen gelopen dus dan word je gelukkig goed met rust gelaten 🙂

Geef een reactie