Ueno park. Avondverlichting tijdens het kersenbloesem seizoen.

Ueno: Rust, Natuur en Cultuur in Tokyo (reisverslag)

Akihabara, Shinjuku, Shibuya, stuk voor stuk wijken die één-en-al levendigheid zijn, waar constant mensen in de weer zijn, met overal geluid en licht, en waar het beton nooit ver weg is. Soms is het echter heerlijk om even weg te gaan uit deze stadse gekte en het wat natuurlijker op te zoeken. Dit kan ook binnen Tokyo erg goed, bijvoorbeeld door een bezoekje te brengen aan Ueno Park. Ueno

Park heeft ontzettend veel te bieden. Zo zijn er diverse tempels en schrijnen te vinden en enkele zeer bijzondere musea. Natuurlijk vind je er ook veel natuur en verandert het park tijdens de hanami (kersenbloesem) periode in één grote gezellige picnic.

Crêpes en kinderen

Tijdens de Edo periode was het grootste deel van Ueno Park namelijk onderdeel van de grootse Kaneiji Temple. Tijdens de Boshin Civil War in 1868 werd deze tempel echter vrijwel geheel verwoest. Waarna er werd besloten de achtergebleven leegte om te toveren tot een park in “westerse stijl”.

Tegenwoordig bestaat het park uit een enorm plein met een grote fontein in het midden met daaromheen enkele café’s en zelfs een Starbucks. Wanneer je hier echter wat verder vandaan loopt kom je al snel een klein en bijzonder pretparkje tegen dat speciaal bedoelt is voor kinderen. De attracties lijken allemaal een tikje vervallen, met verf die her en der beschadigd is of kleine deukjes in de draaimolen. Alles werkt echter nog perfect en het effect is dan ook eigenlijk heel charmant.

Op een warme dag is er niks beters dan even heerlijk te gaan zitten bij de crêpe-kraam ‘Fragola’ die uit kijkt over de attracties. Via een bonnetjes automaat (met slechts enkele Engelse knoppen) kun je je bestelling plaatsen en betalen alvorens je je heerlijke crêpe kunt gaan halen bij de vriendelijk man “in de keuken”.

20140610_121514
20140610_122111

Terwijl je rondloopt door het park zul je subtiele hints zien naar het verleden van het park zoals een standbeeld van Generaal Saigo Takamori, die meevocht in de Boshin Civil War, maar zie je ook vele tempels en schrijnen. Wanneer je de weg oversteekt en het park lijkt te verlaten (wat niet zo is) kom je terecht bij een gigantische vijver (Shinobazu pond) die wordt overspoeld door leliebladeren en waar je een enkel zwanenbootje voorbij ziet komen.

Ueno Park Tempels en Schrijnen

Iets wat je meteen opvalt wanneer je door Ueno Park rondloopt is dat je op de één of andere manier altijd wel bij een tempel of schrijn lijkt uit te komen. Of je nou een door struiken overgroeid pad volgt, of een grote stenen trap afloopt, ineens sta je weer oog-in-oog met een tempel.

20140610_143647
20140610_143759

Naast de overgebleven main hall van de Kaneiji Tempel (in de noordwestelijke hoek van het park) vind je er de Kiyomizu Kannon Tempel, welke is gebouwd in gelijkenis van Kyoto’s beroemde Kiyomizudera. Beide tempels hebben dan ook een apart platform vanwaar je een mooi uitzicht hebt en maken veel gebruik van relatief simpele houten versieringen.

Toshugu Schrijn

Dan heb je nog de Toshugu Schrijn, een schitterende maar kleine schrijn met veel decoratie. Het pad ernaar toe en de gronden eromheen laten enkele bijzondere versierselen zien waaronder 50 koperen lantaarns, dit is vrij uniek want meestal worden deze van steen gemaakt. Iedereen is vrij om de schrijn te bewonderen maar voor een kleine bijdrage kun je ook tot binnen de schrijn muren kijken. Zeker een aanrader! Niet alleen steun je met je bijdrage het onderhoud maar krijg je ook nog een exclusieve blik op de rijkelijke gouden versieringen en schitterende houtwerken aan de binnenmuren van de schrijn. Let op: je gaat niet de schrijn zelf binnen maar de “binnentuin”.

20140610_125924
20140610_130256
20140610_131322

Als laatste tempel in Ueno Park heb je dan nog de Bentendo, een bijzondere achthoekige tempel op een eilandje in de Shinobazu vijver. De tempel is ter ere van Benten, de godin van goed geluk, rijkdom, muziek, en wijsheid, en is daarom zeer geliefd.

Daibatsu

Ook wil ik graag nog even Daibatsu vermelden. Officieel is het geen tempel of schrijn maar het is alsnog een plek van eerbied. Daibatsu was vroeger een enorm buddha beeld dat in 1631 onderdeel uitmaakt van de Kaneiji Tempel gronden. Na enkele aardbevingen en aardbevingen te hebben overleefd werd de Buddha in 1923 tijdens de Great Kanto Earthquake (een gigantisch zware aardbeving) toch echt omvergegooid en ernstig beschadigd.

20140610_143012

Met het plan om deze te repareren werd het beeld opgeslagen in een loods, maar van de reparatie plannen is niks terecht gekomen. Uiteindelijk werd vrijwel het hele beeld omgesmolten om wapens van te maken in de tweede wereld oorlog en werd alleen het hoofd bewaard. Dat hoofd, samen met een speciale kleine pagado is wat je nu nog kunt zien in Ueno.

Ueno Park Musea

Jammer genoeg ben ik er nog niet aan toegekomen om de musea in Ueno park te bezoeken, maar dat betekent niet dat ze geen plek verdienen op deze lijst! Aan de randen van Ueno Park vind je namelijk enkele van Tokyo’s beste musea zoals het Tokyo National Museum.

Het Tokyo National Museum bestaat uit meerdere gebouwen die eigenlijk weer gehele musea op zich zelf zijn. Het is het oudste museum in Japan. En bevat de grootste collectie aan historische schatten en belangrijkste culturele voorwerpen uit de Japanse geschiedenis. Een must-see dus voor iedereen die zich interesseert in de geschiedenis en cultuur van Japan. I know, shame on me dat ik er nog niet ben geweest maar de volgende keer gaat het zeker gebeuren!

Nog een museum die hoog op mijn lijstje staat is het Shitamachi museum. Dit museum richt zich specifiek op het laten zien van reconstructies van het leven in Tokyo tijdens de Meiji era en Showa periode. Met hierin een bijzondere focus op de oude handelaren en vakmannen die in die tijd leefden.

Voor degene die zich niet zo interesseren in de geschiedenis van Japan zijn er ook nog enkele moderne en kunstmusea te vinden zoals het National Museum of Science, Tokyo Metropolitan Art Museum, en het National Museum of Western Art. Ook het Ueno Royal Museum is een bezoek waard. Dit kleine museum heeft wisselende exposities met vaak ook lokale artiesten.

Ueno Zoo

De Ueno Zoo is een zeer geliefde dierentuin, mede omdat het de thuisbasis is van een aantal bijzondere panda’s. Welke heuse iconen zijn geworden voor de dierentuin. De panda’s zijn razend populair en hebben een enorme collectie aan merchandise waar menig kind helemaal wild van wordt.

20140610_132743

De entreekosten zijn erg laag met og geen €5! Dus zelfs voor reizigers op budget kan een bezoekje op de planning worden gezet. Ik moet hierbij wel eerlijk zeggen dat de Ueno Zoo in mijn ogen nogal overhyped is. En wat mij betreft echt geen aanrader.

Met name omdat ik me zorgen maak over het welzijn van de dieren. Zo waren diverse verblijven zichtbaar oud, slecht onderhouden, en vaak overduidelijk te klein voor de (hoeveelheid) dieren. Ik zou dan ook graag zien dat de focus wat minder op panda merchandise komt te liggen. En dat ze zich richten op het verbeteren van de leefomgeving van de 200 diersoorten.

Ueno Park tijdens de Hanami

Over het algemeen is Ueno Park een rustige plek maar tijdens het kersenbloesem seizoen is het er gezellig druk! Overal worden blauwe plastic zeilen neer gelegd als picknick kleed. Of worden tafeltjes gemaakt uit kartonnen dozen. En zit men uren onder kersenbloesem allerlei lekkers te eten en drinken. Op het grote plein worden tientallen kraampjes neergezet met typische Japanse gerechten, snacks, en bier. Soms kun je er zelfs yukata’s en andere kleding huren om de hanami picknick nog net wat leuker te maken.

Ook tempels en schrijnen doen gezellig mee. Zij toveren zich om tot festival terrein met nog meer Japanse snacks en muziek. Met bovenal voldoende entertainment om je uren lang te vermaken. Een absolute must visit dus wanneer je tijdens het hanami seizoen in Tokyo bent. Nog niet overtuigd? Dan doen onderstaande foto’s het vast wel!

IMG_5153
IMG_5187
IMG_5167
IMG_5172
IMG_5216


Dit artikel – Ueno: Rust, Natuur en Cultuur in Tokyo (reisverslag) – verscheen voor het eerst op 12 september 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 12 september 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie