Twee cosplayers in kostuums van de game reeks Touhou Project.

Touhou Project : Van niche game tot danmaku fenomeen

Misschien heb je wel eens van de term ‘danmaku’ of bullet hell gehoord. Dit is een shooter game waarbij kogels in complexe en kleurrijke patronen je om de oren vliegen! Hier moet de speler zich door een zee van projectielen navigeren om niet geraakt te worden. Binnen dit genre is de Japanse game serie Touhou Project, of kort Touhou, een iconisch fenomeen geworden. Guiness World Records heeft in 2010 Touhou Project zelfs uitgeroepen tot meest creatieve fan-made shooter serie! Maar wat zijn nou precies die games waarover gesproken wordt?

Gensokyo

Spelers moeten in deze games projectielen vanuit verschillende kanten ontwijken en vijanden vernietigen door op ze te schieten. Door de “Shift” knop te gebruiken kunnen spelers hun bewegingen vertragen om zo een weg te vinden door het labyrint van kogels. Verder kunnen spelers ook gebruik maken vaan een bom waardoor vijanden vernietigt worden en kogels van het scherm verdwijnen. Extra punten kunnen worden verkregen als de speler dicht langs kogels beweegt zonder geraakt te worden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan!

Touhou speelt zich af in Gensokyo, een fantasie wereld die afgesloten is van de buitenwereld. In deze wereld wonen zowel mensen als yokai, bovennatuurlijke monsters die voor onrust zorgen. Gensokyo neemt veel inspiratie van Japanse folklore, maar vormt een unieke wereld op zichzelf.  Het hoofd personage in de games is Reimu Hakurei, de miko (priester) van de Hakurei Shrine. Reimu lost binnen Gensokyo mysterieuze incidenten op en ontmoet op die manier allerlei personages. Bekende personages binnen de serie zijn de magiër Marisa Kirisame, het dienstmeisje Sakuya en de vampieren Remilia en Flandre Scarlet. Touhou heeft momenteel meer dan 100 personages!

Het creatieve brein

Touhou is bedacht en ontworpen door eenmansteam Jun’ya Ōta. In 1996 bracht Ōta als student zijn eerste game – Highly Responsive to Prayers – uit die gespeeld kon worden op de Japanse PC-98 serie computers. Na de release van nog vier andere PC-98 games ging Ōta verder onder de naam ZUN, ook wel Team Shanghai Alice. In 2002 volgt de eerste Microsoft Windows game genaamd Embodiment of Scarlet Devil met het bekende personage Flandre Scarlet. In tegenstelling tot de PC-98 games die vrij niche waren, maakten de Windows games het toegankelijker voor mensen om de spellen te kunnen spelen. Hierdoor steeg Touhou flink in populariteit. Tot de dag van vandaag is ZUN nog actief in het produceren van Touhou games. Behoorlijk indrukwekkend gezien ZUN alles zelf doet!

Fan werken

Naast de officiële spellen zijn de afgeleide werken van Touhou heel bekend. Fans maken hun eigen zelf gepubliceerde games, muziek, manga en zelfs korte anime die zijn gebaseerd op de games. Heel bekend is de remix van het nummer Bad Apple door de fan groep Alstroemeria Records die meer dan 35 miljoen views op Youtube heeft! Ook andere fan remixen als Cirno’s Perfect Math Class van IOSYS zijn onderdeel geworden van de otaku cultuur in Japan. Zie bijvoorbeeld deze groep otaku’s die danst op de remix van IOSYS!

Deze fan werken worden niet alleen via het internet verspreid, maar ook via conventies! Zo heeft Touhou zijn eigen conventie genaamd Reitaisai. Hier kunnen fans o.a. hun werken verkopen. Maar ook op mega conventie Comiket zijn er veel Touhou fan groepen te vinden. Op deze conventies doen fans ook aan cosplay van hun favoriete Touhou personages zoals Reimu en Marisa. Het leuke is dat ZUN het enthousiasme van zijn fans erkent, en ook aanmoedigt! Hierdoor wordt het Touhou universum groter en uitgebreider. Het enige wat ZUN niet wil is dat de games gecommercialiseerd worden.

Waar kan je Touhou Project games spelen?

Alhoewel ZUN zegt dat hij Touhou niet wilt laten commercialiseren zijn de officiële Touhou games wereldwijd uitgebracht voor de Playstation 4, Nintendo Switch en zelfs Steam. Fijn voor ons, want nu kunnen ook Westerse fans de games spelen. Maar wees gewaarschuwd, de Touhou games staan berucht om hun onvergefelijke moeilijkheidsgraad. Wees niet verbaast als je een paar keer het game over scherm ziet. Naast officiële games zijn er ook fan games te vinden via Steam. Neem bijvoorbeeld de nieuwste game Touhou Luna Nights. Dit is een metroidvania-like game met focus op puzzels en verkenning.

Je hebt gelukkig geen voorkennis nodig van Touhou games om deze te kunnen spelen. Dus check vooral eens wat van deze fan games op Steam. En steun zo de fans die actief zijn met het produceren van nieuw Touhou gerelateerde media!

Bronnen: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Afbeelding: FF21 Cosplay at Fancy Frontier 22 door othree is licensed door CC BY 2.0

Janine
janinekaa@hotmail.com

Janine is een Japan enthousiasteling die altijd op zoek is naar de nieuwste weetjes binnen het Japanse medialandschap. Graag deelt zij haar ideeën over anime, manga en games met de lezers. Verder is ze dol op J-fashion en alles wat kawaii is.

Geen reactie's

Geef een reactie