Blog header trouwen in Japan.

Trouwen in Japan

Trouwen in Japan gaat er behoorlijk anders aan toe dan in Nederland. Geen ellenlange inschrijvingen, getuigen regelen, of in ondertrouw gaan. Het enige dat je nodig hebt zijn een aantal papieren van het lokale stadhuis, je geboortecertificaat, paspoort, en een uittreksel van de burgerlijke stand.

Met deze papieren ga je naar het gemeentehuis. Daar zal een dienstdoende ambtenaar deze controleren en – als er niks aan de hand is – goedkeuren. Vervolgens krijg je nog de vraag hoeveel kopieën je wilt (vraag er hier genoeg van want die zul je nog nodig gaan hebben!) en dan ben je getrouwd!

Maar het feest dan?

Maar, hoe zit het dan met die unieke Japanse trouwceremonies? Of de Japanse dames en heren in bruidsjurken en pakken? Dat is toch ook gewoon trouwen? Ja, en nee.

Voor de wet heeft het niks meer met het trouwen zelf te maken, maar zijn het meer ceremonies en feesten “voor de lol” of vanwege religieuze redenen. Er zijn een viertal gangbare manieren om je huwelijk te vieren.

Shinto Huwelijksceremonie

Wanneer men voor de wet getrouwd is kan er een traditionele Shinto huwelijksceremonie plaatsvinden. Deze ceremonie wordt Shinzen Shiki genoemd en bestaat uit een aantal rituelen in een shinto schrijn. De bruid en bruidegom zijn (meestal) gekleed in een traditionele kimono en hakama/haori, maar ook westerse kleding komt voor.

Als de bruid er echter voor kiest om in traditionele kleding te komen, moet deze wit zijn. Waaronder een groot wit hoofddeksel: de wataboushi (een grote witte kap) of de tsunokakushi (een satijnen soort doek dat over de knot van het kapsel word gevouwen). Een enkele keer komt het ook nog voor dat de bruid van top tot teen volledig wit geschilderd wordt, ten teken van haar maagdelijkheid.

In het gezelschap van alleen familie en goede vrienden bezoekt het getrouwde stel een shinto schrijn. Om daar in het bijzijn van een kami (welke in de schrijn woont), en met de hulp van een priester te trouwen.

Spirituele tradities

Dit begint met een spirituele reiniging (shyubatsu). Gevolgd door gebeden voor geluk, gezondheid, en succes, en de zegen van Okamisama. Hierna drinkt het bruidspaar 3x drie slokjes gereinigde sake (overigens geserveerd door een Miko, een schrijn hulp). Met daarna nog een aantal gebeden en geloften. Tenslotte wordt de tamagushi aangeboden.

Een tamagushi is een rijkelijk versierde tak van de sakaki boom. Een boom die een bijzondere rol speelt binnen Shinto. Deze tak wordt op het altaar gelegd door het bruidspaar. Waarna zowel het bruidspaar als de gasten gezamenlijk nog wat sake drinken en de ceremonie is afgerond.

Dit lijkt misschien een mooie simpele dienst maar vergis je niet in de kosten! Deze kunnen namelijk al snel oplopen tot tienduizenden euro’s! Ja, zelfs al heb je maar een handjevol aan mensen bij je.

Zo kost het kopen van een volledige huwelijkskimono met toebehoren al snel zo’n €10.000. Vandaar deze vaak gehuurd worden (alsnog zo’n €800 – €1000). En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten voor de shinto schrijn, tamagushi, en alle andere dingen die er nog bij komen kijken.

Westerse Ceremonie

Natuurlijk zijn er dan ook nog de westerse ceremonies, of zoals ze in het Japans genoemd worden: Seiyaku. Westerse huwelijken zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden in Japan. Deze variant is echter nóg duurder dan een shinto ceremonie omdat de locatie, eigenlijk altijd een kerk, vaak een stuk duurder is, er veel meer mensen worden uitgenodigd, en het een dag vullend programma is inclusief eten en feest.

Het is dan ook gebruikelijk dat gasten een bijdrage leveren aan het huwelijk. Dit varieert van een paar honderd euro voor de familie en goede vrienden, tot zelfs duizenden euro’s voor de ouders van het bruidspaar. Een algemene richtlijn is dat je ongeveer 30,000 Yen (zo’n €250) per persoon geeft.

Nepkerken

Vrijwel alle kerken die je tegenwoordig in Japan ziet zijn dan ook niet echt kerken maar zijn nagebouwd om dienst te doen als huwelijkslocaties. Er is dus niks religieus aan, maar worden gekozen omdat de locatie “mooi” is. Deze gehele locaties worden verhuurd voor huwelijken, inclusief een nep-predikant, die de ceremonie kan voltrekken.

Leuk detail: wanneer er een westerse (a.k.a. blanke) predikant aanwezig kan zijn gaat de prijs omhoog, en ja hier wordt echt de voorkeur aan gegeven om de ervaring nog “authentieker” te maken.

Afbeelding via Wikipedia.
Ceremonie in een nepkerk. Foto door Hideyuki KAMON. Via Wikimedia Commons.

Verder verloopt het huwelijk net zo als je zou verwachten: geloften worden gezegd (seiyaku), ringen uitgewisseld (yubiwa no kokan), en vervolgens is er nog een uitgebreide receptie met diner en feest. Alle westerse elementen vind je er in terug met slideshows, taartsnijden, speeches en ook het weggooien van het bruidsboeket (bu-ke tosu) mag hierbij niet ontbreken!

Opvallend is wel dat het erg vaak voor komt dat de bruid van jurk wisselt tussen de ceremonie en receptie in, vaak is er een switch van/naar een westerse trouwjurk naar een kimono. Ook is de dresscode voor de bezoekers over het algemeen een stuk strikter dan het gros van de huwelijken hier. Een spijkerbroek is absoluut not done! Je wordt als man strak in pak verwacht en als vrouw in een keurige cocktailjurk.

Nog een leukigheidje is dat ze in Japan de bedankjes net wat groter aanpakken: in plaats van een klein dingetje krijg je daar na afloop van de bruiloft een hele goodiebag mee naar huis!

Kleine viering

De twee bovengenoemde ceremonies zijn (jammer genoeg) niet voor elk bruidspaar weggelegd aangezien de kosten al snel heel hard oplopen. Vandaar dat er ook vaak wordt gekozen voor een wat ingetogenere viering zonder vaste regels en rituelen.

Hierbij nodig je je collega’s en vrienden, soms wat familie, uit in een café of restaurant voor een gezellig diner en feestje. Vaak kan men er dansen, zijn er speeches en worden er spelletjes gespeeld. Na een paar uur is vaak wel het “echte” gedeelte voorbij en kan er nog gezellig geborreld worden in een (nabijgelegen) bar.

Denk echter niet dat je gewoon in spijkerbroek aan kunt komen. Chique cocktail jurkjes en strakke pakken zijn alsnog een must!

Fotoboek ceremonie

Wanneer je echt een klein budget hebt maar toch de illusie van een grote bruiloft wilt hebben kun je nog een fotoboek laten maken. Hierbij laat je een paar uur lang foto’s van jullie beiden maken in volledig huwelijkse sferen.

Er zijn speciale bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en hele zalen hebben gedecoreerd om dit soort foto’s te maken. Zo kun je kiezen wat voor decor je wilt, wat voor kleding, de locatie, het soort foto, met hoeveel mensen en ga zo maar door.

Op de dag dat je de afspraak maakt kom je een uurtje van te voren aan voor het aankleden, make-up, en haar. Daarna besteed je een aantal uur (afhankelijk van wat je wil) aan het maken van foto’s, uiteraard onder begeleiding van een professionele fotograaf.

Vervolgens moet je een aantal weken wachten tot het fotoboek bij je door de brievenbus valt maar dan lijkt het net of je een “echte” ceremonie hebt meegemaakt.

Homohuwelijk

Misschien was het sommige van jullie al opgevallen, maar hierboven hebben we het specifiek alleen gehad over een man/vrouw koppel dat gaat trouwen.  Dit is geen foutje want, jammer genoeg voor alle homokoppels heb ik slecht nieuws!

In Japan is het wettelijk (nog) niet toegestaan om te trouwen. Homoseksualiteit is nog altijd een gevoelig punt binnen Japan en het zal dan ook nog wel jaren duren voor ze zo ver zijn het homohuwelijk ook te accepteren.

Toch is er een klein lichtpuntje; in Kioto staat de Shunkou-in zen tempel. Tijdens de Gay and Lesbian maand (juni) is het mogelijk om aan een soort huwelijksceremonie mee te doen. Het is niets officieels maar zo kunnen homostellen toch iets van een gevoel hebben dat ze getrouwd zijn. Ook kun je sinds 2012 in Tokio Disneyland in het Cinderella Castle hotel een symbolische ceremonie doen.

Voor ieder wat wils!

Natuurlijk is het maar net wat je zelf graag wilt en wat je mogelijkheden zijn. Zo zijn er mensen die zowel een shinto ceremonie en westerse fotoboek ceremonie combineren. Of mensen die én een shinto ceremonie doen én een kleine viering etc. etc. Voor welke versie zou jij gaan als je in Japan zou wonen?

Bron: 1, 2, 3, 4, 5.
Cover foto door Peter Van den Bossche. Via Wikimedia Commons.
Dit artikel – Trouwen in Japan – verscheen voor het eerst op 4 maart 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 4 juni 2020.

Tags:
Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie