TST OP FIRSTLOOK FESTIVAL 2017

TST op Firstlook Festival 2017

Als de zon en vrije dagen langzaam verdwijnen, dan gaan de conventies met ze mee. Gelukkig hadden de gamers nog een laatste event waar ze van konden genieten; First Look. Voor degene die hier niks van weten, First Look wordt elk jaar gehouden in de jaarbeurs Utrecht en is één van de grote game events in de Benelux en dit jaar was er het 10 jarige jubileum van First Look! Rede voor een feestje dus!

Bij de ingang gaat het zoals het bij alle andere events gaat, je kaartje wordt gescand, je krijgt een mooi bandje en het event is dan officieel voor je begonnen.

Aantrekkelijke stands

Je komt binnen in een enorme zaal waar je alle stands ziet van verschillende game platforms en electronics. En de mensen massa is natuurlijk ook niet te missen. Ik had verder geen programmaboekje kregen, wat ik wel een beetje een gemiste kans vond, dus ik liep met mijn groep vrienden maar gewoon ergens heen.

20171007_153047
20171007_145537

Snel zagen we al stands van o.a. HP, Black Desert Online en Dragon Ball Fighter Z. Toch besloten we de hele zaal even te exploren. Gauw zag je dan ook de PS4 en Xbox/Ubisoft stands, gevolgd door door de Nintendo stand en Game Mania. Hier en daar waren ook nog wat kleinere standjes van bijvoorbeeld, indie games of meer elektronica gefocused. En er stonden rijen genoeg voor ze allemaal!

Playstation was lekker hun VR en Overwatch aan het promoten, waar bij Ubisoft de focus vooral lag op de nieuwe Assassin’s Creed en South Park game, waar mensen erg gierig voor in de rij stonden.

20171007_134053
20171007_135557

Bij Nintendo viel ook genoeg te beleven. Waar de meeste mensen graag de nieuwe Mario Odyssey wouden spelen, wat ik ze totaal niet kwalijk nam, voor de rest die niet graag in de rij wouden staan,  waren er genoeg andere Switch opties zoals o.a. Skyrim, FiFa, Mario Kart en Arms. Hier gold de ongeschreven regel, heb je een ronde kunnen spelen, dan sta je netjes je plek af aan de volgende, die netjes op de tribune aan het wachten/kijken waren.

De stand van de Game Mania was helemaal gericht op Mario Kart, want zeg nou zelf, wie houdt er nou niet van flink los gaan op Rainbow Road? Zo was hier ook de optie om alle mogelijk Mario Karts te spelen, van zowel de Super Nintendo als van de Switch. Ook was er hier de mogelijkheid om IRL te Mario Karten met op afstand bestuurbare auto’s. De baan en de bestuurbare Mario characters zagen er fantastisch uit,  ook al ging het de meeste bestuurders toch wat moeilijker af dan met een game controller in hun handen!

20171007_135328
20171007_135453Main Stage events

Op de main stage waren er regelmatig game wedstrijden waar ook de normale First Look bezoeker aan mee mocht doen. je moest je hiervoor wel van te voren inschrijven maar dat was allemaal erg laagdrempelig en prima te doen!

Het drukste was het echter op de moment dat er giveaways gehouden werden op de main stage. Waarbij er letterlijk goodies het publiek in gegooid werden. De mensen van GameKings, het bekende Nederlandse gaming TV-programma,  waren de hosts op dit podium, die boel leuk aan elkaar knoopte en de mensen enthousiast maakte (en zo probeerde te houden).

Jammer genoeg was het moeilijk om nou echt rekening te houden met de main stage events, aangezien ze alleen daar werden weergegeven. Was je even niet in de buurt dan was de kans groot dat je het miste.

Tegenvallende dealerroom

In de “2e ruimte” van First Look was o.a. de dealer room te vinden. Deze vond ik echter vrij tegen vallen. Er waren in principe maar 3 “rijen” aan standjes waar mensen hun goodies konden verkopen. Echter wat er te vinden was, was wel lekker divers. Zo had je je typische anime stands, de retro gaming stands, de CSGO knife stand, en een stand waar je skins voor je Playstation kon kopen.

20171007_153147

Het andere deel van deze ruimte was beschikbaar gemaakt voor een soort parcour voor BMX’ers en (motor)fietsen. Een sponsor van First Look, Monster, deed hier o.a. aan flinke promotie door wat gave shows te laten zien. Naar mijn idee hadden ze beter kunnen investeren in een grotere dealerruimte met meer dealers, maar waarschijnlijk had het marketing budget van Monster hier wel wat mee te maken.

Onzichtbare cosplays

Verder was er een Karaoke plek, een speed run area en een klein plekje waar het cosplayen ingepropt was, om het zo maar even te zeggen. Deze 2e ruimte was erg slecht belicht en het podium voor de cosplayers was eigenlijk een soort van mini verhoging, en nauwelijks een podium te noemen.

Ik wist verder ook niks van een contest omdat er helemaal geen info over was, dus het hele cosplay aspect was er niet (op de cosplayers zelf na die gewoon rondliepen). Ontzettend gemiste kans zeker omdat Firstlook wel promoot dat ze geschikt zijn voor cosplayers en er aandacht aan willen besteden. Spijtig om te zien dat ze de afgelopen edities nog altijd niks geleerd hebben over het goed opzetten van een cosplay gedeelte.

Daarentegen zijn er gelukkig wel altijd genoeg cosplayers op de beursvloer dus helemaal onzichtbaar was cosplay niet op deze conventie!

Nog ruimte voor verbetering

In het algemeen heb ik een leuke dag gehad. Er was genoeg te zien en te doen, en als je eventjes niet in de rij wou staan voor iets, dan ging je lekker zitten en ergens naar kijken.  Toch moet ik zeggen dat als je een keer naar Gamescom bent geweest, dat First Look niet zo veel meer voorstelt.

Ook het feit dat het een jubileum editie was kwam weinig naar voren, terwijl het juist een extra kans was om groots uit te pakken. Wat dat betreft doen ze er goed aan wat meer diversiteit aan te brengen, meer activiteiten te verzorgen, en de ruimtes optimaal te benutten zowel qua indeling en aanbod, als decor en verlichting.

Zoals gezegd was het echter wel een leuke dag! Voor nu ga ik in elk geval weer lekker verder met gamen, en tot volgend jaar First Look!

Tags:
Raquel
xxraquelgomez@hotmail.com

Raquel is een fulltime fangirl en is dan ook altijd druk bezig met het verzamelen van schattige merchandise. Verschillende culturen en de bijbehorende folklore vind ze helemaal geweldig. Verder ontkent ze dat ze gamen misschien toch iets te leuk vindt.

Geen reactie's

Geef een reactie