Vending machine keuze menu. Foto door Jeremy Monin. Via Flickr.

Uit eten in Japan: Meer dan alleen sushi restaurants!

Een van de gerechten waar Japan natuurlijk beroemd om is, is de sushi. Er zijn echter nog veel meer fantastische gerechten in Japan die je gewoon moet proberen tijdens je bezoek! Het leuke hierbij is dat je tal van verschillende soorten restaurants, café’s, izakaya’s of straatstalletjes in kunt duiken om al dit lekkers te proberen.

Maar ergens naar binnenlopen en direct wat bestellen kan soms wat ongemakkelijk zijn, zeker als je nog nooit in Japan bent geweest of geen Japans spreekt. Wij gaan je een handje helpen door uit te leggen wat je kunt verwachten!

Kiezen voor je binnenstapt

Het is in Japan vaak niet moeilijk een restaurant te spotten. Een groot aantal hebben namelijk een etalage vol met plastic replica’s van de gerechten die ze aanbieden. Hiermee laten ze zien wat je er kunt krijgen en is het voor een toerist super makkelijk om alvast een idee te krijgen wat er op het menu staat. Vaak kun je hier ook al de naam van het gerecht op af lezen en de prijzen zien. Eigenlijk een soort gedetailleerde versie van de menukaart naast de deur.

Pro tip: Spreek je geen Japans? Neem eventueel een foto van het gerecht dat je wilt hebben om binnen te laten zien.

Foto met plastic voedselwaren in etalage van een restaurant.
Foto met plastic voedselwaren in etalage van een restaurant.

Buiten de replica’s heb je vaak menukaarten met plaatjes erbij. Zeker in gebieden met veel toeristen (of bij grote ketens) kun je er vanuit gaan dat er wel ergens plaatjes in het menu staan. Of zelfs een volledige menukaart in het Engels.

Ga je naar kleinere, lokale restaurants of pubs dan komt het juist maar al te vaak voor dat je een handgeschreven menu zonder plaatjes of andere hulpmiddelen krijgt. Even puzzelen en gokken dus. Hierbij is het wel handig om enkele kanji uit je hoofd te leren of op een klein kaartje bij je te dragen wanneer je bijvoorbeeld iets echt niet lust. Lust je bijvoorbeeld geen vis? Bestel dan vooral niks van een stuk menukaart waar 魚料理 (kanji voor visgerechten) bovenstaat.

Bestellen via een machine

Naast plastic replica’s en menu’s met plaatjes kom je in restaurants, zeker het type waar je even “snel” wat eet, heel vaak een machine bij de ingang tegen. Via deze machines zul je, voordat je naar binnen gaat, je bestelling al moeten doorgeven (en betalen!). Dit zie je vooral heel veel bij ramen (Japanse noodle) restaurants.

Via verschillende keuzemenu’s kun je doorgeven wat je wilt eten en drinken. Je voert hierbij éérst je geld en en maakt dan je keuzes. Wacht niet te lang want anders geeft de machine je wisselgeld al terug. De machine print enkele bonnetjes uit die je bij binnenkomst kunt afgeven aan de serveerster, host, of soms direct aan de chef. Daarna krijg je een plekje toegewezen en vaak binnen 10 minuten staat je bestelling al op tafel.

Soorten restaurants

Natuurlijk fijn dat je nu weet hoe je eventueel moet bestellen. Maar waar kun je dit überhaupt doen? En wat voor restaurants kom je tegen in Japan? Ook in Japan heb je uiteraard vele soorten en smaken restaurants; van Italiaans tot Hawaïaans, en Western Steakhouses tot Indiase Curry. Je komt het in Japan allemaal tegen. Er zijn echter enkele eetgelegenheden die net even iets anders zijn dan wat je hier zou tegenkomen en/of uniek zijn voor Japan.

Izakaya

In Japan is een van de populairste uitgaansgelegenheden een Izakaya (居酒屋). Izakaya’s zijn vaak warme en huiselijke cafe’s waar je naast een grote keuze aan dranken ook nog eens lekker kunt eten. Vaak zijn ze erg gemakkelijk te herkennen aan een rode lantaarn (chochin 提灯) die buiten hangt.

Aka-chochin lantaarn. Foto via Ja-Wikipedia (WikiCommons).

Over het algemeen ga je met een groepje mensen naar een izakaya en kun je er op verschillende manieren eten en drinken. Het klinkt misschien vreemd maar vaak heb je de keuze om alles los te bestellen of voor een nomi-hodai (all-you-can-drink) of tabe-hodai (all-you-can-eat) te kiezen. Je kunt dan voor een vast bedrag onbeperkt eten en drinken. Al moet je wel van te voren zeggen hoelang je wilt blijven.

Eén van de eerste dingen die je zal opvallen wanneer je uit eten gaat in Japan, zeker in een izakaya, is dat je niet alleen voor jezelf bestelt. Vaak worden er meerdere gerechten bestelt die de tafel dan gezamenlijk met elkaar deelt. Vaak kun je bestellen door middel van een soort tablet waarbij je gewoon invoert wat je wilt hebben (meestal ook met afbeeldingen).

Als je de selectie hebt gemaakt verstuur je de bestelling, en deze wordt kort daarna naar je toegebracht. Dit kan je vervolgens herhalen zolang als je wilt, of tot je tijd op is. Meer over izakaya’s kun je hier lezen.

Yatai

Yatai zijn kleine straatstalletjes die je nog het beste kunt vergelijken met foodtrucks, maar dan al eeuwenoud. Ze zijn makkelijk te verplaatsen en specialiseren zich in enkele gerechten. Vooral in Fukuoka zijn yatai razend populair en staan ze bekend als één van de beste plekken om heerlijk te eten. Als toerist kunnen ze echter nogal intimiderend over komen, je zit namelijk met een paar mensen aan een kleine bar en zit oog-in-oog met de chef. Ook is het menu vaak handgeschreven en kan het dus moeilijk zijn om wat te bestellen.

Laat je hier echter niet door tegenhouden! Vaak zijn de mensen ontzettend vriendelijk en behulpzaam, en het goedkope en vaak fantastische eten is de extra moeite meer dan waard! Zie je een vrij plekje? Ga dan ook gewoon zitten en wijs desnoods naar het bord van de persoon naast je (al is dit niet heel erg beleefd) en maak duidelijk dat je dat ook graag wilt proberen. En twijfel je over de kwaliteit of kun je niet kiezen waar je moet eten? Kijk dan waar de meeste Japanse mensen zitten en wacht tot er daar een plekje vrij komt.

Let overigens goed op: zeker in Canal City Fukuoka moet je oppassen bij de yatai waar geen duidelijke prijzen staan aangegeven, zeker als niet-Japans sprekende toerist kan er nogal eens “misbruik” gemaakt worden van je onwetendheid en gaan de prijzen dan ook omhoog.

Kaitenzushi

Een speciaal soort restaurant is een kaitenzushi. Dit is een soort sushi restaurant waarbij de sushi op een lopende band voorbij komt. Je kunt gewoon op een vrij plekje gaan zitten en vaak al direct gebruik maken van gratis water of groene thee. Vaak wordt er ook nog bier geserveerd maar afhankelijk van de locatie verder niks anders.

Daarna kun je direct beginnen met eten door een bordje naar keuze van de band af te pakken. Pak pas een nieuw bordje als je degene daarvoor helemaal leeg hebt gegeten. Eten laten staan is sowieso niet gepast maar bij kaitenzushi al helemaal niet.

Kaiten zushi. Foto via Pixabay.
Kaiten zushi. Foto via Pixabay.

Afhankelijk van het kaitenzushi restaurant waar je bent moet je opletten bij het pakken van een bordje. De kleur geeft namelijk de prijs aan. Blauw is bijvoorbeeld 100 yen, geel 200 yen, en rood 300 yen. De lege bordjes laat je gewoon op je plek staan tot je helemaal klaar bent met eten. Vervolgens neem je de stapel mee naar de kassa waar ze de borden en kleuren tellen en krijg je de rekening! Bij weer andere restaurants komt een host naar je toe om de borden te tellen, gaat alles via de computer, of een rekening op je tafel die je meeneemt naar de kassa.

Teppanyaki en Yakinuki

Nog een speciaal soort restaurant is teppanyaki waarbij je aan een tafel komt te zitten met een grote bakplaat in het midden. Hier kun je zelf je eten bereiden! Vaak heb je de keuze uit teppanyaki waar de gerechten allemaal in losse kommen staan en je zelf moet mixen, maar je hebt vaak ook de keuze om iets te selecteren van de menu kaart waarbij de gerechten al voor je worden gemengd en alleen het afbakken ervan aan tafel gebeurd.

Untitled design (8)

Leuk weetje: teppanyaki is ontwikkeld door Japanners in de Verenigde Staten, door gebruik te maken van keukengerei en -apparaten uit de hamburgerrestaurants. Pas later is teppanyaki overgenomen door wegrestaurants in Japan zelf en daarna verspreid over de hele wereld. Het is nog steeds niet zo populair in Japan zelf, al kom je het her en der zeker tegen, maar dan vooral als okonomiyaki restaurant.

Een soortgelijk idee is Yakiniku waarbij je geen grillplaat maar een soort barbecue rooster in het midden hebt waarop je (vaak onbeperkt) vlees kunt grillen! Maar ook tofu en groenten worden met regelmaat gebruikt.

Sukiyaki en Shabu Shabu

Sukiyaki is een Japans eenpansgerecht. Het bestaat uit dun gesneden rundvlees, met allerhande ingrediënten die naar smaak kunnen worden toegevoegd zoals tofu, champignons, kool en noem het maar op. De ingrediënten van sukiyaki worden langzaam gesmoord in een ondiepe ijzeren pot met een mengsel van sojasaus, suiker en mirin (rijstazijn). En wanneer je een stuk vlees direct uit de pot pakt dip je deze eerst nog even in een rauw ei en eet je het op!

Bij binnenkomst ga je zitten en krijg je een menu kaart en indien nog niet aanwezig wordt de sukiyaki pot op tafel gezet. Vervolgens kun je de ingrediënten die je wilt hebben bestellen en worden deze samen met enkele schalen vlees naar je toe gebracht. En kun je aan de slag! Hoe dit moet kun je o.a. hier zien:

Vaak worden sukiyaki restaurants ook gecombineerd met shabu shabu. Deze laatste is vaak wat chiquer en minder zoet dan sukiyaki omdat er vaak geen soya saus e.d. in de pot wordt toegevoegd. Waar je met sukiyaki het vlees in het rauwe ei dipt doet je dit bij shabu shabu in ponzu-soy or goma-dare (sesam saus).

Werken voor je eten

Ten slotte heb je nog restaurants zoals de befaamde keten “Zaou” waar je in een soort boot-achtige tafels en stoelen zit en zelf je vis vangt inde aquaria die om je heen liggen. Eenmaal een vis gevangen dan komt er een chef naar je toe om te vragen hoe je deze bereid wilt hebben. Je krijgt hierbij een aantal keuzes waarvan het merendeel draait om het rauw eten van de door jou gevangen lekkernij.

Zauo is niet het enige restaurant waar dit gebeurd maar wel één van de bekendste. Het is nogal een bijzondere ervaring die zeker de grote dierenvrienden die niet zullen kunnen waarderen maar voor liefhebbers van rauwe vis die graag een unieke ervaring willen is dit zeker een aanrader.

Tipje van de ijsberg

Natuurlijk is dit nog maar het tipje van de ijsberg als het aankomt op de diverse soorten restaurants in Japan. Van sushi tot ramen en sukiyaki tot teppenyaki, je hebt al met al genoeg keuze wanneer je ergens wilt eten in Japan. Laat je ook vooral niet afschrikken door de taalbarrière, waar je ook bent. Juist het stukje avontuur maakt het extra leuk om iets nieuws te proberen!

En mocht je, nu je meer weet over het type restaurants in Japan, nou ook nog meer willen weten tafelmanieren en etiquette in Japan? Kijk dan hier.

Coverfoto: Vending machine keuze menu. Foto door Jeremy Monin. Via Flickr.
Dit artikel – Uit eten in Japan: Meer dan alleen sushi restaurants! – is voor het eerst verschenen op 5 oktober 2015 en voor het laatst geüpdatet op 5 oktober 2018.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
  • Dominic
    Geplaatst op 22:03h, 17 februari Beantwoorden

    Leuk artikel, wel met een paar kleine foutjes. Zo is onbeperkt eten een “tabe houdai” (dus geen “tabi”) en hoef je bij een “kaiten zushi” restaurant echt niet je bordjes mee te nemen naar de kasse. Je zegt dat je wilt afrekenen (“kaikei onegaishimasu) of als je een videoschermpje hebt druk je op de knop “afrekenen” en dan komt er iemand naar je toe die je bordjes telt en je een bonnetje of iets dergelijks geeft. Vervolgens kun je bij de kassa betalen.

    • Joyce
      Geplaatst op 19:14h, 18 februari Beantwoorden

      Hi Dominic! We hebben de spelfout aangepast 🙂 Wat je zegt over de kaiten zushi klopt inderdaad deels. Er zijn restaurants waar dit het geval is, zeker bij ketens en wat grotere zaken. In onze ervaring is echter, Wanneer je naar kleinere restaurants, met name in dorpjes, gaat heel wat anders. Deze zijn vaak wat minder “geavanceerd” en is het maar al te vaak wel degelijk nodig je bordjes bij je te houden en mee te neme bij het afrekenen. Of dat je, zoals je zegt, iemand erbij roept als je wilt afrekenen die je bordjes telt en je een briefje meegeeft voor het afrekenen.

Geef een reactie