Vaccinaties, Zorgverzekeringen en Medicijnen in Japan

Wanneer je op reis gaat naar Japan is het ook handig om te denken aan zaken zoals je zorgverzekering en gezondheid. Denk ook aan zaken zoals verzekeringen en het meenemen van eventuele medicijnen die je gebruikt.

Zorgverzekering

Zorg er op z’n minst voor dat je hebt nagekeken hoe het zit met je zorgverzekering in het buitenland. Kijk je voorwaarden na of neem even contact op met je verzekeraar of je wel goed verzekert bent buiten Nederland, en Europa.

Heel belangrijk is wel dat de verzekering uit gaat van wat de behandeling in Nederland kost. Deze liggen over het algemeen een stuk lager dan in andere landen, waaronder Japan. Hier is de zorg vaak een stuk duurder en het risico dat je moet bijbetalen na een behandeling is dan ook aanzienlijk. Dit is waar aanvullende verzekeringen komen kijken vaak aan de hand van extraatjes zoals buitenlanddekking of een aparte reisverzekering met extra zorg dekking. Meer informatie hierover vind je o.a. op de site van de Consumenten Bond.

Zorg er wel voor dat je altijd het pasje van je verzekering bij je hebt en/of een eventuele verklaring van je zorgverzekeraar die je mee kunt nemen.

Medicatie

Voor de medicijnen die je gewoon bij de drogist kunt kopen hoef je weinig extra’s te regelen. Vind je het prettig om altijd een aspirientje bij je te hebben? Zorg dat je voldoende op voorraad hebt om mee te nemen, en hou een lijstje bij de hand met de medicijnnamen, dus niet de merknaam, maar de naam van het medicijn. De merknamen kunnen namelijk anders zijn. Zo zul je in Japan geen Paracetamol vinden, daar heet het Tylenol (of vraag naar acetaminophen).

Op zoek naar een alternatief voor ibuprofen? Deze zijn wat makkelijker te vinden want staan ook in Japan bekent als ibuprofen. Vraag dan ook gerust “ibuprofen ga arimasen ka?” en je zult hoogstwaarschijnlijk zo geholpen worden. Vragen een beetje eng of ongemakkelijk? Kijk dan naar doosjes waar EVE of Meridon op staat, dit zijn de meest bekende ibuprofen merken.

Let wel op want zoals gezegd is de zorg in Japan erg duur, en met duur bedoel ik dat je al snel drie tot vier keer meer moet betalen voor zelfs basis dingen als aspirine waardoor dit flinke aanslagen op je budget kunnen zijn. Zelf een doosje meenemen is dan ook aan te raden.

Specifieke medicatie

Heb je echter zeer specifieke medicatie dan is het nodig om een doktersverklaring hiervoor mee te nemen, in elk geval in het Engels. Zeker wanneer je bijvoorbeeld diabetes hebt en je spuiten in je handbagage moet houden o.i.d., of wanneer je medicatie hebt die mogelijk illegaal is in Japan. Zelfs medicatie die hier heel “normaal” is – zoals bijvoorbeeld ADHD medicatie – mag je absoluut niet zomaar meenemen naar Japan.

Door deze doktersverklaring kun je dan alsnog je benodigde medicatie meenemen. Overleg ook altijd even met je arts en/of hypotheek of je wellicht een extra voorraad mee kunt nemen wanneer je langer wilt verblijven in Japan.

Covid Vaccinaties in Japan

Op moment van schrijven is een volledige covid vaccinatie niet verplicht om Japan binnen te mogen komen. Weĺ wordt het ten zeerste aangeraden en heeft het de voorkeur. Mocht je dit om wat voor reden dan ook niet kunnen of willen dan is het nu nog noodzakelijk om uiterlijk binnen 72 uur voor vertrek een negatieve (officieel erkende) PCR-test te kunnen overhandigen. Check voor het laatste nieuws echter altijd de websites van het RIVM en de Japanse overheid.

Overige Vaccinaties in Japan

Over vaccinaties hoef je je meestal ook geen zorgen te maken omdat we hier voor vrijwel alle gangbare dingen al zijn ingeënt. Mocht je als kind echter niet zijn ingeënt tegen de mazelen? Dan is het wel aan te raden dit alsnog te laten doen. Ga je in de periode maart-november, vooral in het noorden van Japan, meerdere dagen de natuur in voor bijvoorbeeld lange wandeltochten? Dan kun je overwegen een teken-encefalitis inenting te halen. Ook  wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden. Deze moeten echter wel over een periode van een aantal weken gegeven worden dus controleer dit op tijd!

Andere ziektes door bijvoorbeeld besmet eten zal je er ook vrijwel niet krijgen omdat er strenge eisen worden gesteld aan kwaliteit en hygiëne. Zelfs de yatai (Japanse eetkraampjes op straat) zijn vrijwel altijd helemaal veilig.

Kraanwater is goed te drinken

Goed om te weten in het teken van gezondheid is dat het kraanwater in Japan veilig is om te drinken. Het heeft echter wel een wat chloor-achtige smaak. Maar eerlijk gezegd is er weinig reden om met flesjes kraanwater te gaan slepen. Bij vrijwel alle restaurants, cafés en andere eet- en drinkgelegenheden krijg je bij binnenkomst gratis (ijskoud) water aangeboden. Ook telt Japan enorm veel automaten waar je vaak voor nog geen één euro al gekoeld drinken kunt kopen.

Bij noodgevallen

Ben je ziek of is er een ander noodgeval aan de hand? Dan is 110 het nummer voor de politie en 119 het nummer de brandweer en ambulance. Let hierbij wel op dat de kans aanwezig is dat je iemand aan de telefoon krijgt die alleen Japans spreekt! Mocht je in het ziekenhuis terecht komen dan wordt er vaak een Engels sprekende verpleger of tolk ingeschakeld om je te helpen.

Tip: lees sowieso de volgende pagina’s uit Japanese for Dummies eens door (of bestel het boek hier) daar staan namelijk een aantal hele handige zinnetjes voor dit soort situaties.

Dit artikel – Vaccinaties, Zorgverzekering, en Medicijnen in Japan – verscheen voor het eerst op 17 maart 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 17 januari 2023.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • Yvonne Schutte
    Geplaatst op 09:06h, 20 augustus Beantwoorden

    Een aantal jaar geleden waren wij in een niet Engels sprekend hotel. Ik had oor ontsteking maar het was niet uit te houden van de pijn en ik wilde naar een dokter. Eerst uitgezocht wat “oor” in het Japans was en toen naar de receptie. Na veel heen en weer gepraat met de vertaal app bracht de eigenaar ons met een busje naar het ziekenhuis waar een dienstdoende kno-arts dienst had.
    Er werd geconstateerd dat ik een flink oorontsteking had. Pijnstillers en antibiotica meegekregen en dat omgerekend voor de somma van 50euro. Dat vonden wij niet duur en hebben ook niets van de verzekering geclaimed.

Geef een reactie