Valentijnsdag vs. White Day

Voor veel mensen is Valentijnsdag de ultieme romantische dag en veel meiden (en jongens) dromen van een bos rozen of doos chocolade van hun crush. Andere hebben niks met de dag en vinden het commerciële onzin.

Of je het “viert” of niet je zult in de weken voor Valentijn doodgegooid worden met hartjes kaarten, bossen rozen (die ziekelijk duur zijn), chocolade waarvan je al tien kilo aankomt door er alleen naar te kijken, en in de dagen daarna moet je alle verhalen aanhoren over hoe het vriendje/vriendinnetje van anderen de allerbeste is.

 

Valentijnsdag in Japan

In Japan vieren ze ook Valentijnsdag al gaat het er wel een tikje anders aan toe. Nadat ze daar zagen hoe populair Valentijn in de westerse landen was (en hoeveel geld bedrijven ermee kunnen verdienen) besloten ze het in Japan ook te gaan vieren.

Maar door een vertaalfoutje welke massaal werd overgenomen kwam het er op neer dat alleen de meiden een geschenk aan een jongen moeten geven. Dus wanneer Valentijnsdag er weer aan komt zie je de meiden met z’n allen druk in de weer om chocolade te kopen of zelf te maken om aan hun crush, klasgenoten én vrienden te geven. Want in Japan is Valentijnsdag niet alleen om je crush in het zonnetje te zetten.

 

Variant voor mannen: White day

Nou niet meteen roepen “Dat is niet eerlijk!”. Want de mannen komen ook nog aan bod op White Day! Een marshmallow bedrijf vond het een goed idee om ook in te spelen op de rage en dus een dag voor de jongens uit te roepen waarop zij de liefde van de meisjes (overgebracht door chocolade) kunnen beantwoorden door ze marshmallows te geven (vandaar White Day).

_happy_white_day__by_hetiru-d3c9m7u

Deze dag valt precies een maand later, op 14 maart. Al snel werd het duidelijk dat de marshmallows niet erg aansloegen maar dat de chocolade het weer ging winnen. Nu zijn de populairste White Day cadeau’s chocolade, (zelfgemaakte) chocolade koekjes, en bloemen. Wat voor cadeau het ook is één ding hebben ze gemeen; ze zijn allemaal in het wit verpakt ter ere van White Day.

 

Verschillende soorten chocolade

Het vinden van het geschikte Valentijnsdaggeschenk is echter niet makkelijk! Afhankelijk voor wie het is zijn er namelijk verschillende soorten om te geven die elk een eigen betekenis hebben. Geeft iemand je honmei (true feelings) chocolade cadeau en jij hebt alleen giri (friends/obligatory) chocolade dan heb je grote kans dat je die andere persoon kwetst.

Er zijn vier soorten chocolade cadeau’s die je als meisje kunt geven. De eerste is cho-giri-chocolade, de super-verplichte-chocolade. Deze geef je alleen aan mensen waar je eigenlijk niks aan wilt geven maar het toch wel verplicht bent om te doen: de niet populaire klasgenoot waarvan je weet dat hij/zij anders geen chocolade krijgt, of een collega die je niet zo goed ligt.

Dan heb je de “gewone” giri chocolade. Deze chocolade is ook een verplichting maar gaat vaker naar mensen waar je toch iets meer mee hebt zoals je baas of leraar. Tomo-chocolade is een verlengde daarvan en geef je aan je vrienden. Zowel cho-giri als gewone giri chocolade zijn vaak niet bepaald speciaal of duur te noemen, dat is ook meteen waaraan je zo’n cadeau kunt herkennen.

 

De chocolade der chocolade

De echte gekkigheid begint eigenlijk pas bij honmei (true love/feelings) chocolade. Deze geef je aan je grote liefde of iemand waar je al langere tijd stiekem toch wel een beetje verliefd op bent. Dit moet échte dure chocolade zijn die er mooi uit ziet. Of nog beter; zelfgemaakte chocolade!

Vooral zelf maken is een hele populaire keuze en legt nog maar nadruk op de echtheid en overtuiging van je gevoelens voor iemand. Zelf een poging doen tot het maken van honmei chocolade? Lees dan deze post over D.I.Y. Honmei chocolade!

Dit lieverdje is druk bezig met het maken van haar honmei chocolade ;) Foto door Mikingoing.

Dit lieverdje is druk bezig met het maken van haar honmei chocolade 😉 Foto door Mikingoing.

Het zelf maken van de chocolade is niet iets wat bij de meeste mensen in de koude kleren gaat zitten. De top vijf van ergste angsten of mislukkingen bij het maken van de chocolade zijn dan ook;

 • Het maken van een mooie vorm mislukt
 • De chocolade zelf smaakt niet bepaald lekker
 • Het op een plek laten liggen waar het smelt
 • Te laat beginnen en dus niet genoeg tijd hebben om het af te maken
 • Per ongeluk de verkeerde chocolade aan iemand geven (bijv. honmei verwisselen met cho-giri)

Ook met het kopen kun je ook nog genoeg verkeerd doen! Zo kun je vergeten de prijskaartjes eraf te halen of iets van het verkeerde merk kopen. Maar als het je dan gelukt is om de chocolade te maken of kopen en mooi te verpakken maar dan! Dan komt de grootste uitdaging, het geven van de chocolade.

 

De chocolade geven

Natuurlijk is het niet zo moeilijk om het aan je vrienden te geven maar hoe geef je nou je zelfgemaakte honmei aan iemand terwijl er tig mensen omheen staan? Als je het aan Japanse jongens vraagt is het juist schattig als iemand een beetje verlegen en met een blosje op de wangen de chocolade geeft.

Of wanneer je obligatory chocolates aan iedereen aan het uitdelen bent en in z’n oorfluistert/zachtjes zegt dat die dat van hem die enige honmei zijn. Genoeg keuze in elk geval!

 

Echte dag van de romantiek

Hoewel de chocolade natuurlijk een leuke romantische touch kunnen zijn heeft Valentijnsdag niet de romantische lading die het hier heeft. Het is meer een soort sociaal evenement voor iedereen die je lief hebt. De meest romantische dag voor stelletjes in Japan is kerstavond.

Dat neemt niet weg dat Valentines Day natuurlijk een goed moment is om je liefde kenbaar te maken of gewoon een gezellige dag met je vriend(inn)en te hebben! En de jongens kunnen weer wat harten breken of doen opzwellen van geluk met White Day.

 

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

4 Comments

 1. Yuno Hellsing

  februari 16, 2013 at 7:50 pm

  omg bedank voor de yaoi post!!

 2. myrte

  januari 27, 2015 at 7:57 pm

  aah zo leuk. Maar lijkt mij zo ingewikkeld ^^

  • TheSushiTimes

   januari 27, 2015 at 10:02 pm

   Ja leuk he? 😀 Maar wat lijkt je ingewikkeld? Het maken van de chocolaatjes of het uitpluizen wie welke krijgt? 😉

 3. nerdygeekyfanboy

  februari 5, 2016 at 3:00 pm

  Haha, wij hebben het op Valentijnsdag dan nog redelijk makkelijk in Nederland aan al die cadeautjes te zien 🙂 Super leuk stukje!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt! :D