Valentijnsdag vs. White Day

Voor veel mensen is Valentijnsdag de ultieme romantische dag en veel meiden (en jongens) dromen van een bos rozen, of doos chocolade van hun crush of (toekomstige) geliefde. Maar er zijn genoeg mensen die helemaal niks met deze dag hebben. Of het maar commerciële onzin vinden.

Maar juist deze commerciële kracht is de reden dat Valentijnsdag inmiddels razend populair is geworden. Ook in Japan vieren ze Valentijnsdag, al gaat het er een tikje anders aan toe.

Valentijnsdag in Japan

Nadat ze daar zagen hoe populair Valentijn in de westerse landen was (en hoeveel geld bedrijven ermee kunnen verdienen) besloten ze het in Japan ook te gaan vieren. Maar waar in het westen met name de nadrukt ligt op mannen die de vrouwen moeten verrassen met een groots romantisch gebaar is dit door een vertaalfout in Japan precies andersom gegaan.

Door deze vertaalfout kwam de boodschap over dat dit hét moment was voor alle (verlegen) meisjes om hun liefde kenbaar te maken aan een jongen. Die boodschap moeten ze dan overbrengen door hen chocolade te geven.

Dat niet alleen, je geeft ook chocolade aan je klasgenoten, je vrienden, en soms ook je familie. Valentijnsdag is er namelijk voor alle soorten liefde in het leven van de dames.

White day

Nou niet meteen roepen “Dat is niet eerlijk!”. Want de mannen komen ook nog aan bod op White Day! Een marshmallow bedrijf vond het een goed idee om in te spelen op de rage en dus een dag voor de jongens uit te roepen. Op deze dag moeten zij de liefde van de meisjes (overgebracht door chocolade) kunnen beantwoorden. Maar dit keer door ze marshmallows te geven (vandaar White Day).

Deze dag valt precies een maand later, op 14 maart. Jammer genoeg voor de fabrikant werd al snel duidelijk dat de marshmallows niet echt in de smaak vielen en de chocolade het weer ging winnen. Met name zelfgemaakte chocolade (koekjes) deden het goed, maar bovenal ook bloemen.  Kenmerkend is wel dat – ongeacht het cadeau – deze in een witte verpakking zit. Of gedecoreerd is met witte strikken of soortgelijke versiering.

Verschillende soorten chocolade

Het vinden van hét perfecte valentijngeschenk is echter niet makkelijk! Afhankelijk voor wie het is zijn er namelijk verschillende soorten chocolade om te geven die elk een eigen betekenis hebben. Geeft iemand je honmei (ware liefde/ware gevoelens) chocolade cadeau en jij hebt alleen giri (vriendschappelijke) chocolade dan heb je grote kans dat je die andere persoon kwetst.

Over het algemeen kun je de verschillende soorten valentijnchocolade in vier verschillende categorieën opdelen:

Cho-giri chocolade, ofwel de super-verplichte-chocolade. Deze geef je alleen aan mensen waar je eigenlijk geen chocolade aan wil geven maar het toch wel verplicht bent om te doen. Bijvoorbeeld de enige persoon uit je groep die anders niks krijgt, of die collega op de afdeling die je irriteert. De chocolade die je hierbij vaak geeft zijn kant-en-klare, gekochte chocolaatjes die niet bepaald luxe zijn. Denk aan een zakje celebrations of het Japanse “tirol” chocolade

Giri chocolade, deze vorm van chocolade is iets minder gedwongen maar nog altijd chocolade die je uit sociale verplichting geeft. Denk aan je manager, leraar, of vervelende tante. Vaak is dit iets luxer dan de cho-giri chocolade maar ook hier is een zakje celebrations of tirol chocolade een populaire keuze.

Tomo chocolade, vanaf hier wordt het leuk want tomo-chocolade is de chocolade die je aan je (beste) vrienden cadeau geeft. Vaak wordt er voor deze chocolade meer moeite gedaan. Of door ze zelf te maken, of door een luxe versie te kopen. Ook de verpakking is erg belangrijk! Een simpel inpakpapiertje is vaak niet genoeg, en bonuspunten als je er nog een handgeschreven brief of kaartje bij doet.

De chocolade der chocolade: honmei

De echte gekkigheid begint eigenlijk pas bij honmei chocolade, ofwel de “ware (liefdes)gevoelens” chocolade. Deze geef je aan de persoon waar je al eeuwen stiekem verliefd op bent, of juist de geliefde met wie je al langere tijd samen bent. Dit moet een écht, duur, luxe of uniek chocolade cadeau zijn dat er mooi uit ziet.

De grootste indruk maak je echter door zelf je chocolade te maken. Hiermee zouden je gevoelens tot diep in het geschenk doordringen en pas echt duidelijk worden bij de andere persoon. Vaak is de honmei chocolade dan ook erg indrukwekkend, met wederom veel nadruk ook op de verpakking ervan.

Chocolade maken

Het zelf maken van de chocolade is niet iets wat bij de meeste mensen in de koude kleren gaat zitten. Zo is er wel eens onderzoek gedaan onder Japanse tieners wat hun grootste zorgen zijn rondom het maken van de honmei chocolade. De top vijf van ergste angsten of mislukkingen bij het maken van de chocolade zijn:

 • Het maken van een mooie vorm mislukt
 • De chocolade zelf smaakt niet lekker
 • Het op een plek laten liggen waar het smelt
 • Te laat beginnen en dus niet genoeg tijd hebben om het af te maken
 • Per ongeluk de verkeerde chocolade aan iemand geven (bijv. honmei verwisselen met cho-giri)

Ook met het kopen kun je ook nog genoeg verkeerd doen! Zo kun je vergeten de prijskaartjes eraf te halen of iets van het verkeerde merk kopen. Maar als het je dan gelukt is om de chocolade te maken of kopen en mooi te verpakken maar dan! Dan komt de grootste uitdaging, het geven van de chocolade.

Zelf een poging doen tot het maken van honmei chocolade? Lees dan deze post over D.I.Y. Honmei chocolade!

Echte dag van de romantiek

Hoewel de chocolade natuurlijk een leuke romantische touch kunnen zijn heeft Valentijnsdag niet de romantische lading die het hier heeft. Het is meer een soort sociaal evenement voor iedereen die je lief hebt. De meest romantische dag voor stelletjes in Japan is namelijk kerstavond. Dit is dé ultieme dag voor romantische dates en er staat dan enorm veel druk op te meeste mensen om ook daadwerkelijk een date te hebben.

Dat neemt niet weg dat Valentines Day natuurlijk een goed moment is om je liefde kenbaar te maken of gewoon een gezellige dag met je vriend(inn)en te hebben!

Dit artikel verscheen – Valentijnsdag vs. White Day – verscheen eerder op 5 februari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 13 januari 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

4 Reactie's
 • Yuno Hellsing
  Geplaatst op 19:50h, 16 februari Beantwoorden

  omg bedank voor de yaoi post!!

 • myrte
  Geplaatst op 19:57h, 27 januari Beantwoorden

  aah zo leuk. Maar lijkt mij zo ingewikkeld ^^

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 22:02h, 27 januari Beantwoorden

   Ja leuk he? 😀 Maar wat lijkt je ingewikkeld? Het maken van de chocolaatjes of het uitpluizen wie welke krijgt? 😉

 • nerdygeekyfanboy
  Geplaatst op 15:00h, 05 februari Beantwoorden

  Haha, wij hebben het op Valentijnsdag dan nog redelijk makkelijk in Nederland aan al die cadeautjes te zien 🙂 Super leuk stukje!

Geef een reactie