Vamps terug met ‘Underworld’! (CD Review)

Vamps, een duo bestaande uit zanger/gitarist Hyde van het razend populaire L’Arc-en-Ciel en gitarist K.A.Z, die onder meer bekend is van Oblivion Dust, timmert alweer wat jaartjes aan de weg. Met name de afgelopen jaren heeft Vamps geproefd van hun opkomende populariteit in het westen en dat smaakte naar meer.

‘Underworld’ is namelijk een overduidelijke poging om de westerse muziekmarkt te overtuigen. Een andere verklaring is er niet voor de grotendeels zinloze gastoptredens van westerse rockmuzikanten en het feit dat het album opvallend snel na de Japanse release ook in Europa te krijgen is. Dat klinkt als kritiek, maar het zou wel verdiend zijn als Hyde en K.A.Z met deze release ook de alternatieve rockscene van Europa achter zich krijgt. Er is heel veel aandacht aan besteed dat de Engelse teksten kloppen en goed worden uitgesproken en de productie is bijzonder verzorgd.

Nieuwe focus

Deze nieuwe focus is duidelijk voelbaar. Op hun eerste drie albums was Vamps vermakelijk, maar ook wat simpel en voorspelbaar. Hun vierde album ‘Bloodsuckers’ (2014) liet echter opeens een dosis variatie en diepgang horen die ik niet achter het duo  gezocht had.

Die diepgang mist een beetje op het gloednieuwe ‘Underworld’, al zijn de heren er dit keer wel weer in geslaagd om een aantal pakkende, ongecompliceerde alternatieve rocksongs met pakkende melodieën en een elektronische, industriële ondertoon neer te zetten. Het is alleen allemaal net wat oppervlakkiger en minder sfeervol van op ‘Bloodsuckers’.

Lekker pakkend

Verder staat er een aantal uitstekende nummers op ‘Underworld’. Inside Of Me is een lekkere poppy rocksong met een uitstekend refrein en een begrijpelijke keuze als een van de eerste singles van het album. De bijdragen van Motionless In White-zanger Chris Motionless voegen niets toe wat Hyde zelf niet zou kunnen, maar dat maakt het nummer niet minder sterk. Rammstein-gitarist Richard Z. Kruspe schreef Rise Or Die met Hyde en een productieteam, al is “feat. Richard Z. Kruspe” een beetje overdreven; hij programmeerde alleen de samples op deze prima rocksong. Het is huidig Bon Jovi-gitarist Phil X die K.A.Z op gitaar ondersteunt. De meest relevante gastrol op het album is weggelegd voor het Finse cellotrio Apocalyptica, dat voor de extra duistere sfeer van het verrassende Sin In Justice zorgt.

Het lijkt soms wel of de band het zelf niet realiseert, maar zonder al deze grote namen redden ze het ook gewoon. Sterker nog, Don’t Hold Back, de trotse, beukende openingstrack Underworld en de fantastische single Calling hadden absoluut niet misstaan op ‘Bloodsuckers’. B.Y.O.B. (Bring Your Own Blood) is een uitstekend voorbeeld van Vamps’ typerende ongecompliceerde rock met een dreigende sfeer. Break Free is ook een goede, pakkende rocksong, maar lijdt wel een beetje onder het overmatige gebruik van Engelse clichéfrasen, terwijl Bleed For Me de pech heeft dat het soortgelijke Damned op het vorige album er beter in slaagde om een duistere, gevaarlijke sfeer neer te zetten.

Op zoek naar de lage tonen

Ondanks de uitstekende mix ben ik enigszins verbaasd dat ‘Underworld’ opvallend weinig laag in het geluid heeft. Bij sommige nummers vraag ik me af of er überhaupt wel een baspartij opgenomen is, hoewel producer Kane Churko dat volgens de credits wel gedaan zou hebben. Omdat de muziek van Vamps heel erg op de lage tonen leunt, vind ik dit een vreemde keuze die het album niet heel prettig maakt om op de koptelefoon te beluisteren. De basdrum knalt wel overal doorheen, al is die helaas wel geprogrammeerd, op de twee nummers met In Flames-drummer Joe Rickard na.

Desondanks wil ik positief afsluiten. Dat doet ‘Underworld’ zelf namelijk ook; Rise Up is een frisse, melodieuze rocksong met een sterke opbouw die enigszins aan Ahead (of World’s End, als je de Engelstalige versie hebt) doet denken. Als geheel is ‘Underworld’ een goede, pakkende rockplaat die de deur naar het westen hopelijk verder opent voor Vamps, hij is alleen niet zo goed als ‘Bloodsuckers’. Wellicht zit dat er de volgende keer weer in.

Zelf ook Underworld beluisteren en Vamps supporten? Koop dan hun CD via iTunes of uiteraard een fysieke versie bij o.a. CDJapan, en verrassend genoeg ook bij bol.com!

Tags:
, ,
Kevin Pasman
kevymetal@hotmail.com

Kevin is altijd op zoek naar de beste muziek van over de hele wereld. Hij is altijd benieuwd naar de drijfveren van de muzikanten die erachter zitten en verdiept zich er graag in. Voor de The Sushi Times schrijft hij over de tofste Japanse bands maar wil je meer lezen? Kijk dan ook op zijn eigen site kevymetal.wordpress.com!

Geen reactie's

Geef een reactie