TOGAKURA NINPO MUSEUM: Verborgen ninja museum in Japan

In de buurt van Nagano liggen een aantal mooie plekken aardig verstopt voor de gemiddelde toerist. Eén daarvan is het Togakura Ninpo Museum in de Togakushi regio. Dit museum is gewijd aan de lokale ninja school van de Togakure stijl. Een bijzondere ninja-stroming die ontstond in de 12de eeuw, nadat een oud-soldaat moest vluchten van Nagano naar Iga. Daar leerde de soldaat over de ninja en na lang trainen werd hij erg bekwaam. Zo bekwaam dat hij later terugkeerde naar de Nagano regio en daar zijn eigen ninja stijl en school opzette: De Togakure stijl.

Bijzondere geschiedenis

Deze bijzondere geschiedenis is mooi vastgelegd in het Togakure Ninpo (Ninja) Museum. Hier vind je honderden voorwerpen, wapens, trainingsregimes, en zelfs foto’s van echte ninja. Met name enkele zeer kostbare foto’s van Masaaki Hatsumi, de 34ste Togakure Meester, worden met trots tentoongesteld.

Indrukwekkend is ook de verzameling wapens die er te vinden zijn. Van de wel bekende shuriken (ninja sterren), tot grote speren, zwaarden en meer, alles komt voorbij. Er is zelfs een heuse woning en trainingsgebied te bezichtigen dat eeuwen geleden door de ninja-leerlingen werd gebruikt.

Gewone burger in beeld

Het is geen groot museum maar er is meer dan genoeg te zien en doen op het terrein om een bezoek te rechtvaardigen. Zo wordt er niet alleen aandacht besteedt aan de ninja die in de Togakushi regio woonde. Ook de levens van de “gewone” burgers zijn gedocumenteerd in een klein museum op hetzelfde terrein.

Hier worden onder andere meubels, kleding, en gereedschappen tentoongesteld zoals ze in de 12de eeuw in Japan werden gebruikt. Wederom relatief klein maar divers genoeg om je toch een beeld bij het verleden te geven.

Ninja Huis

Ook is er op het terrein een heus Ninja Huis. Ofwel, een (kinder)attractie waarbij je je een weg moet zien te vinden door een huis. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan want het huis zit vol met verborgen “vallen” en op te lossen raadsels. Zo moet je schilderijen van de muur afhalen om door een tunnel te kruipen, door scheve kamers lopen, en zelfs een verborgen kelder ontdekken voor je weer naar buiten kunt.

Het is geen groot huis maar het was zoveel leuker dan we dachten om er doorheen te gaan. En hoewel het eigenlijk bedoelt is voor kinderen, kun je je ook als volwassene heel goed vermaken. Belangrijk is wel dat, als je een nogal stevig bent en/of flink overgewicht hebt, je letterlijk in/door sommige plekken niet past (denk aan smalle gangetjes). Ook mensen langer dan 1.95 kunnen het nogal lastig krijgen in het huis en zullen veel gebukt moeten staan.

Boos dat het Ninja Huis met name gericht is op kinderen? Dan kun je die frustratie letterlijk van je afgooien met échte ninja-sterren! Voor een kleine bijdrage (paar euro) kun je los gaan met het gooien van de sterren en zelfs nog een paar leuke prijsjes winnen.

Theehuis

Na dit alles wel even toe aan wat rust terwijl je wacht op de bus terug? Neem dan een pauze in het café/theehuisje op het terrein. Hier kun je – al zittend op tatami matten of véél te kleine stoeltjes – genieten van een ijskoud glas zelfgemaakte limonade en overheerlijke cheesecake.

En doe je mee aan de stamp rally? Vergeet dan niet je boekje af te stempelen met de verschillende leuke ninja stempels! De stempels vind je meestal direct bij de ingang maar tijdens speciale evenementen in het museum heeft ook het theehuis soms aparte stempels.

Bezoek waard

Dus ben je gek op Ninja en/of wil je graag een iets doen wat van de gebaande paden af ligt? Dan is dit museum en haar bijbehorende gebouwen zeker een bezoekje waard! Let wel op dat het geen dagvullend programma is en dat het museum enigszins afgelegen ligt.

Daarentegen is het wel uitstekend te combineren met een bezoek aan de Togakushi Schrijn, welke bestaat uit drie locaties en verspreid ligt in het gebied. Een gebied dat overigens erg veel natuurschoon heeft!

Allemaal goed te bezoeken vanuit Nagano met de bus, wiens route langs alle drie de locaties gaat. Het Togakure Ninpo Ninja Museum ligt op loopafstand van de laatste (hoogste) schrijn.

Voor meer informatie en hoe er te komen kijk je o.a. kijken op Japan Guide.
Dit artikel – Verborgen ninja museum in Japan: Togakura Ninpo Museum – verscheen voor het eerst op 3 februari 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 3 oktober 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie