Verjaardagen in Japan

Vandaag is één van mijn favoriete dagen van het jaar: mijn verjaardag! Ik vind het heerlijk om lekker verwend te worden met cadeautjes en een excuus te hebben om non-stop taart te eten! Het huis en mijn werkplek zijn versierd met slingers en de (valse) “lang zal ze leven”‘ en “hiep hiep hoera’s” worden weer met veel enthousiasme (uhum) gezongen.

 

Verjaardag in een kringetje

Hier kun je er standaard vanuit gaan dat een verjaardag in elk geval slingers, taart, cadeautjes en veel zingen inhoudt en dat iedereen zijn verjaardag wel viert. Of dit nu met een kinderfeestje (je wordt opgehaald en thuis gebracht en vergeet je zwemspullen niet, maar wat we gaan doen is een verrassing!) of een “volwassen” feest is (gezellig in een kringetje met een blokje kaas en plakje worst), er is altijd wel een verjaardag om te vieren.

In Japan werden tot 1950 individuele verjaardagen helemaal niet gevierd! In plaats daarvan werden alle verjaardagen gezamenlijk op één dag (nieuwjaarsdag) gevierd. Er werd namelijk geloofd dat iedereen met het nieuwe jaar pas een jaar ouder werd en niet vanaf de dag dat ze geboren zijn. Zo kon een baby die op 1 December was geboren, en dus eigenlijk nog maar een maand oud was, al één jaar oud zijn zo gauw het nieuwjaarsdag werd!

 

Modern feestje in Japan

Maar net als met zoveel dingen heeft het westen Japan ook hier erg in beïnvloed en worden individuele verjaardagen daar nu ook gevierd, maar dan wel een tikje anders. Ten eerste geven alleen kleine kinderen een “echt” verjaardagsfeestje. Deze feestjes lijken vooral erg op de Amerikaanse variant waarbij een taart met kaarsjes (1 kaars voor elk jaar) die wordt uitgeblazen en een verplichte “Happy Birthday” nooit mag ontbreken!

Wanneer je wat ouder wordt, organiseer je vaak zelf geen feestjes meer maar doen je vrienden dit voor je. De jarige heeft wel wat te zeggen over de locatie of wat hij/zij zou willen doen maar, wie er allemaal komen, wat er gegeten en gedronken wordt, en de rekening zijn niet de verantwoordelijkheid van de jarige.

 

Nooit op de dag zelf vieren

Daarnaast worden dit soort verjaardagsfeestjes eigenlijk nooit op de verjaardag zelf gevierd maar meestal een paar dagen voor, of na de echte verjaardag. Waarom? Omdat het gebruikelijk is dat het vriendje of vriendinnetje van de jarige deze mee uit neemt op een romantische date. Dit kan een chique etentje zijn maar ook een overnachting in een hotel, dagje pretpark of ander luxe en romantisch uitje.

En trakteren op je werk? Nee hoor dat kennen ze in Japan niet! Sterker nog, verjaardagen op de werkvloer worden maar zelden uitgesproken en laat staan gevierd. Verwacht dan ook geen versierde stoelen of drie kussen van je collega’s.

 

Cadeau’s op de verjaardag

Ten slotte zijn er natuurlijk nog de cadeau’s, want wat is een verjaardag nou zonder cadeau’s? Nou in Japan, is dat heel normaal! Van oorsprong werden er geen cadeau’s gegeven met de verjaardag maar ondanks dat dit tegenwoordig wel aan het veranderen is, is het nog altijd niet ongebruikelijk dat je als jarige geen cadeautjes krijgt.

Wil je iemand wel een verjaardagscadeau geven? Dan zijn er een aantal etiquette regels waar je, je aan moet houden. Let wel dat deze als niet-Japanner soms niet zo makkelijk zijn als je denkt…. Zo is het extreem belangrijk dat je het juiste cadeau geeft dat “past” bij je relatie met de persoon. Ken je iemand niet zo goed? Kies dan geen enorme dure en exclusieve cadeau’s, en ken je iemand wel goed? Kom dan niet met een kaartje en wat geld aan zetten.

Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat het cadeau fantastisch mooi verpakt is. Denk hierbij aan luxe cadeaupapier, in de juiste kleuren, met sierlijke linten en mooie decoratie. Meer weten over cadeaus geven in Japan? Lees dan o.a. eens deze post.

 

Toch niet zo heel erg anders

Natuurlijk zijn er overal verschillen en kan het zijn dat de een meer vasthoudt aan tradities terwijl de andere deze compleet heeft losgelaten.

Maar over het algemeen verschillen Japanse verjaardagen niet zo heel erg met het gene dat wij hier kennen behalve dan dat het op een veel kleinere, en minder uitgebreide schaal gebeurd. Maar daartegenover staat dat Japan voor een aantal leeftijden wel hele speciale vieringen heeft! Lees daar alles over in de post “Speciale Verjaardagen in Japan“.

 

Bron: 1, 2, 3, 4, 5.

Cover afbeelding: Pinterest.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X