Verjaardagen in Japan

Wat denk jij? Gaan verjaardagen in Japan er hetzelfde aan toe als in Nederland? Hier kun je er standaard vanuit gaan dat een verjaardag in elk geval slingers, taart, cadeautjes en veel zingen inhoud en dat iedereen zijn verjaardag wel viert. Of dit nu met een kinderfeestje (vergeet je zwemspullen niet, maar wat we gaan doen is een verrassing!) of een volwassen feestje  (gezellig in een kringetje, met een blokje kaas en plakje worst), er is altijd wel een verjaardag om te vieren.

In Japan werden tot 1950 individuele verjaardagen helemaal niet gevierd! In plaats daarvan werden alle verjaardagen gezamenlijk op één dag (nieuwjaarsdag) gevierd. Er werd namelijk geloofd dat iedereen met het nieuwe jaar pas een jaar ouder werd, en niet vanaf de dag dat ze geboren zijn. Zo kon een baby die op 1 December was geboren, en dus eigenlijk nog maar een maand oud was, al één jaar oud zijn zo gauw het nieuwjaarsdag werd!

Modern feestje in Japan

Maar net als met zoveel dingen heeft het westen Japan ook hier erg in beïnvloed en worden individuele verjaardagen daar nu ook gevierd. Maar dan wel een tikje anders. Ten eerste geven alleen kleine kinderen een “echt” verjaardagsfeestje. Deze feestjes lijken vooral erg op de Amerikaanse variant waarbij een taart met kaarsjes (1 kaars voor elk jaar) wordt uitgeblazen, en een verplichte “Happy Birthday” nooit mag ontbreken!

Wanneer je wat ouder wordt, organiseer je vaak zelf geen feestjes meer maar doen je vrienden dit voor je. De jarige heeft wel wat te zeggen over de locatie of wat hij/zij zou willen doen maar, wie er allemaal komen, wat er gegeten en gedronken wordt, en de rekening zijn niet de verantwoordelijkheid van de jarige.

Het enige wat vrijwel zeker is, is dat er een verjaardagstaart aanwezig is. Daar krijg je echter niet de keuze tussen een slagroomtaart, appelkruimelgebakje of tompouce maar is de standaard een strawberry shortcake. Dit is dé verjaardagstaart en mag absoluut niet ontbreken. Leuk detail is ook dat deze zelfde cake ook een onmisbaar onderdeel van de kerstviering in Japan is.

Nooit op de dag zelf vieren

Daarnaast worden dit soort verjaardagsfeestjes eigenlijk nooit op de verjaardag zelf gevierd maar meestal een paar dagen voor, of na de echte verjaardag. Waarom? Omdat het gebruikelijk is dat het vriendje of vriendinnetje van de jarige deze mee uit neemt op een romantische date. Dit kan een chique etentje zijn maar ook een overnachting in een hotel, dagje pretpark of ander luxe en romantisch uitje.

En trakteren op je werk? Nee hoor dat kennen ze in Japan niet! Sterker nog, verjaardagen op de werkvloer worden maar zelden uitgesproken en laat staan gevierd. Verwacht dan ook geen versierde stoelen, of drie kussen van je collega’s. Hoogstens dat je met een groepje bekende collega’s nog wat gaat drinken met z’n allen, of wellicht een hapje gaat eten. Maar verder dan dat zal het meestal niet gaan.

Cadeau’s op de verjaardag

Maar dan zijn er natuurlijk nog de cadeau’s! Want wat is een verjaardag nou zonder cadeau’s? Nou in Japan, is dat heel normaal! Van oorsprong werden er geen cadeau’s gegeven met de verjaardag maar ondanks dat dit tegenwoordig wel aan het veranderen is, is het nog altijd niet ongebruikelijk dat je als jarige geen cadeautjes krijgt. Met name omdat het regelen van het feestje vaak al op kosten van de vrienden is.

Wil je iemand wel een verjaardagscadeau geven? Dan zijn er een aantal etiquette regels waar je, je aan moet houden. Let wel dat deze als niet-Japanner soms niet zo makkelijk zijn als je denkt…. Zo is het extreem belangrijk dat je het juiste cadeau geeft dat “past” bij je relatie met de persoon.

Ken je iemand niet zo goed? Kies dan geen enorme dure en exclusieve cadeau’s, en ken je iemand wel goed? Kom dan niet met een kaartje en wat geld aan zetten. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat het cadeau fantastisch mooi verpakt is. Denk hierbij aan luxe cadeaupapier, in de juiste kleuren, met sierlijke linten en mooie decoratie. 

Toch niet zo heel erg anders

Al met al verschilt een Japanse verjaardag dan ook niet zo heel veel van wat we hier kennen. Het is bovenal een viering tussen vrienden en familie die gepaard gaat met veel vreugde, en bovenal: taart!

Enkele uitzonderingen op de verjaardagen zijn de zogenaamde speciale leeftijden. Denk aan het volwassen worden, of wat bij ons de Abraham en Sarah leeftijden zijn. Ook in Japan zijn ze daarmee bekend en die vieringen gaan er wat anders aan toe dan dat wij gewend zijn. Maar daar kun je alles over lezen in het volgende artikel: Speciale Verjaardagen in Japan.

Bron: 1, 2, 3, 4, 5.
Coverfoto: De Japanse variant van de standaard “slagroom verjaardagstaart” is een strawberry shortcake. Tevens ook de cake die men met kerst eet. Foto door Masahiko Satoh. Via Flickr.
Dit artikel – Verjaardagen in Japan – verscheen voor het eerst op 14 juli 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 14 juli 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie