Waar kun je anime kijken?

Anime is populairder dan ooit! Maar waar kun je anime kijken? Want waar er in de jaren ’90 van de vorige eeuw en begin 2000 nog voldoende anime series op de Nederlandse TV te vinden waren is dat nu helaas anders. De klassiekers zoals Shin-chan, Superbig, Samoerai Pizza Cats, en Dragonball Z zijn alweer heel wat jaartjes niet meer ‘gewoon’ op tv te bekijken. Buiten Pokémon is er vrijwel niets meer beschikbaar. Anime fans moeten voornamelijk online hun heil zoeken bij bijvoorbeeld streamingdiensten om (legaal!) anime te kijken.

Netflix

Netflix is niet meer weg te denken uit menig huishouden. Hoewel ze bekend staan om hun enorme aanbod aan reguliere tv-series en films, is er ook een groot aanbod anime te vinden. En dan bedoelen we niet alleen de kaskrakers zoals Pokémon, Yu-Gi-Oh, en Beyblade. Zo staan vrijwel alle Studio Ghibli films er op en enkele klassiekers zoals Stein’s Gate, Higurashi: When They Cry, Vampire Knigt, en Cowboy Bebop. Maar ook recente hits zoals The Great Pretender en Violet Evergarden vind je terug op Netflix.

Jammer genoeg zijn het bijna altijd series en seizoenen die al langere tijd uit zijn in Japan, en dus zal je nooit écht recente anime terug vinden op Netflix. In elk geval (nog) niet op moment van schrijven. Voor de nieuwste ongoing series moet je aanschuiven bij Crunchyroll.

Crunchyroll

Crunchyroll begon in 2006 als een fanstreamingplatform waar iedereen zijn favoriete anime kon uploaden, zonder daarvoor toestemming te vragen van de rechthebbenden. Met fanondertiteling die wisselde in kwaliteit. Het platform groeide snel en vond zelfs een investeerder die bereid was om 4 miljoen te investeren in het platform, als voorwaarde dat ze ‘legit’ zouden gaan.

Inmiddels bezit Crunchyroll vaste contracten met licentiehouders, zoals TV Tokyo. In de beginjaren waren er amper series te zien, zeker in Nederland. Maar inmiddels is het aantal licenties gigantisch gegroeid en heeft Crunchyroll één van de allergrootste anime bibliotheken. Zowel oude, als nieuwe series zijn er beschikbaar. Vooral het kunnen bekijken van nieuwe releases van de actuele animeseizoenen is een grote plus op crunchyroll.

Wakanim

Wakanim is een relatief nieuwe speler op de Nederlandse anime markt. Opgericht in Frankijk in 2009 is dit bedrijf de afgelopen jaren aan een internationale opmars bezig als exclusieve anime streaming dienst. Op moment van schrijven biedt Wakanim echter weinig nieuws ten opzichte van Netflix en Crunchyroll. Sterker nog, het aanbod voor de Nederlandse kijkers is relatief beperkt vanwege licentie beperkingen. Ook hun mobiele app is niet bepaald om over naar te huis te schrijven. Maar laten we hopen dat zij in de toekomst alleen nog maar sterker worden. Want als EU-gevestigde provider kunnen zij een sterke een belangrijke speler worden!

Per 1 maart 2022 is Wakanim echter officieel onderdeel geworden van Crunchyroll (samen met het eerder niet in Nederland beschikbare Funimation). Vanaf heden zijn alle Wakanim shows dan ook beschikbaar op Crunchyroll.

Amazon Prime Video

En last, en in dit geval ook least: Amazon Prime Video! Want met de komst van Amazon naar NL hebben we nu ook onze eigen Amazon Prime Video Nederland. Een streamingsdienst die de concurrentie aangaat met o..a Netflix. Op het gebied van anime is het op moment van schrijven nogal karig. Buiten een aantal films (waaronder overigens wel de knallers Promare en Your Name) en een handjevol series is er weinig te vinden. Hoogtepunt van hun aanbod anime series is (een deel van) One Piece, My Hero Academia, en Pokémon.

Het begin is er in elk geval, dus hopelijk volgen er in de toekomst nog meer anime series. Voor alsnog is Amazon Prime Video het echter niet waard als het je alleen om de anime gaat.

Coverfoto: Screencap uit Howl’s Moving Castle te zien op Netflix
Dit artikel – Waar kun je anime kijken? – verscheen voor het eerst op 10 januari 2021 en is voor het laatst geüpdatet op 2 maart 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
 • Sander
  Geplaatst op 02:22h, 10 januari Beantwoorden

  Netflix heeft uiteraard wel de nodige originals, maar daarnaast ook wel degelijk wat actuele series. Denk bijvoorbeeld aan Beastars of eerder ook Carole & Tuesday. Grootste nadeel daarvan is uiteraard wel dat ze niet wekelijks gereleased worden (zoals wel in Japan), maar pas aan het einde van het seizoen ineens als complete serie.

  En nog een streamingdienst waar ik zelf nog geen ervaring mee heb maar die qua aanbod aardig kan wedijveren met CR is Wakanim. Ook zij hebben een ruim aanbod aan actuele series, en bieden daarbij ook (tegen extra betaling) de mogelijkheid afleveringen te downloaden.

  En wat interessant zou kunnen worden: Youtube! Binnenkort zouden de eerste 130 afleveringen van One Piece daar ook met Engelse ondertiteling aangeboden gaan worden, en bijvoorbeeld ook voor Oishinbo kan je daar terecht. En uiteraard gratis. De nieuwste series zal je daar uiteraard niet gaan tegenkomen, maar ik ben wel benieuwd of meer series dat voorbeeld van One Piece zullen gaan volgen.

 • Lucas
  Geplaatst op 23:36h, 22 januari Beantwoorden

  Vergeet ook Hidive niet (van Sentai). Je moet wel voor dat platform betalen i.t.t. Crunchyroll, maar het is vrij goedkoop en ze hebben redelijk veel aanbod.

Geef een reactie