Waarom cosplayen mensen?

Waarom cosplayen mensen? Het is een veelvoorkomende vraag en invalshoek wanneer er door traditionele media geschreven wordt over cosplay en cosplay evenementen. Er wordt echter zelden een poging gedaan om deze vraag daadwerkelijk te beantwoorden.

Vooral wanneer traditionele media evenementen bezoeken zoals Animecon of Dutch Comic Con leidt dat steevast tot teleurstellende artikelen, vol met achterhaalde stereotypen over verlegen “nerds” die de realiteit willen ontsnappen. En dat is ontzettende zonde! Want hiermee worden de cosplayers echt tekort gedaan. Het is een enorm grote groep mensen van allerhande leeftijden, diverse achtergronden, en talloze interesses, die elk om hun eigen redenen cosplayen.

Onderweg naar mainstream

Cosplay en cosplay conventies zijn al meer dan 15 jaar te vinden in Nederland, en zijn een een hobby en passie voor velen. Zeker de afgelopen 5 á 10 jaar is het allang niet obscuur meer. Daarbij zijn cosplayen en het bezoeken van cosplay conventies simpelweg ontzettend leuke ervaringen waar iedereen op een andere manier voldoening uit haalt.

Evenementen zoals Dutch Comic Con trekken niet voor niets meer dan 40.000 bezoekers in twee dagen tijd. En conventies in het buitenland, zoals de Japan Expo in Parijs, trekken met gemak meer dan 200,000 mensen.

In ons artikel “wat is cosplay” leggen we al een hoop uit over het hoe en waarom van cosplay. Maar dit keer gaan we nog eens extra in op de vraag “waarom cosplayen mensen?”. Hiermee hopen we eens een ander licht te schijnen op deze fantastische en creatieve hobby.


Uiten van je fandom

Natuurlijk wisselen de exacte redenen per persoon. Maar voor vrijwel iedereen is het uiten van een fandom en waardering voor anime-, manga-, game-, film- of welk personage dan ook, een belangrijk onderdeel van de reden. Soms omdat iemand zichzelf herkent in een personage, of juist om dat het totaal anders is dan zij zelf zijn. Weer andere mensen vinden een bepaald design van het personage simpelweg mooi, of vinden het uitdagend om te proberen iets fictiefs zo echt mogelijk na te maken.

Dit is voor iedereen ook wisselend in intensiteit. Sommige mensen uiten hun fandom door volledig in de rol van hun personage te kruipen en zich daadwerkelijk als zo’n personage te gedragen; het zogenaamde “roleplaying”. Terwijl anderen het beperken tot alleen het aantrekken van het kostuum, of het uitdragen van bepaalde catch phrases en kenmerkende poses.

Sommige cosplayers maken alles tot in de kleinste details volledig zelf, andere kopen een kant-en-klaar kostuum. Een deel doet mee aan prestigieuze, internationale cosplay competities (zoals de European Cosplay Gathering (ECG) en de World Cosplay Summit (WCS)), de ander alleen aan de cosplay fashion catwalk, en weer een ander beperkt zich gewoon tot het dragen van een cosplay op de beursvloer. Sommige cosplayers bezoeken zelfs nooit, of zelden, conventies en beperken zich tot het maken van cosplays en kostuums, specifiek voor photoshoots. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op.


Nieuwe vaardigheden leren

Een groot deel van de cosplayers maakt de kostuums (helemaal) zelf. Daar komen verschillende dingen bij kijken want een cosplay bestaat uit tal van onderdelen. Zo moet niet alleen het kledingstuk gemaakt worden, maar zijn er vaak diverse props nodig, moeten er pruiken gestyled worden, is er specifieke make-up of grimage nodig en meer.

Zo leren de meeste cosplayers al vroeg hoe ze om moeten gaan met een naaimachine, wordt er hard nagedacht en gepuzzeld hoe een kostuum het best in elkaar gezet kan worden; hoe allerlei props en accessoires in elkaar kunnen worden gezet met behulp van materialen zoals papier-maché, pvc buizen, of dat er wellicht met thermoplastisch materiaal zoals worbla, of toch hout en klei moet worden gewerkt.

Tegenwoordig zie je ook veel cosplayers bezig gaan met 3D geprinte elementen, elektronische componenten, LED verlichting, rook-effecten, en zelfs animatronics. Hierbij worden elektrotechniek, programmeerwerk en meer gecombineerd. Dit wordt allemaal gedaan door “gewone” mensen die naast hun cosplay hobby nog leren, werken, of anderzijds hun leven leiden.

Het is dan ook een uitermate gedetailleerd en creatief proces waar veel vaardigheden bij komen kijken en is een fantastische manier om jezelf te ontwikkelen. Het is soms meer een kunstvorm dan een simpele hobby, en sommige maken er zelfs hun beroep van.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de groep cosplayers die ook actief is op social media. Hierbij leren zij zichzelf ook allerhande vaardigheden aan rondom contentcreatie, social media, en community management. Ook dat zijn vaardigheden die op tal van vlakken van pas kunnen komen. In mijn geval heeft het ook een liefde voor fotografie aangewakkerd die niet alleen deze website tegoeden komt, maar ook op professioneel vlak nog veel voordelen met zich meebrengt. Het leren van deze vaardigheden is dan ook een fantastische manier om jezelf uit te dagen.

Jezelf uitdagen

Maar ook op andere vlakken kan cosplay je uitdagen om je te ontwikkelen. Vooral op sociaal vlak biedt cosplay een hoop mooie dingen. Misschien ben je in het dagelijks leven nogal verlegen, maar kan het aantrekken van een cosplay, en je omgeven met mensen die jouw cosplay herkennen, je net dat stapje geven om wat meer naar buiten te treden (als je daar behoefte aan hebt). Wellicht ben je bang om voor grote groepen mensen te staan en kan het meedoen aan de cosplay fashion walk je helpen daarin zelfverzekerder te worden. En dat zijn slechts een paar kleine voorbeelden.

Dit gevoel kan verder ondersteund worden door de community. De cosplay community in Nederland is behoorlijk hecht.  Zo zijn er bijvoorbeeld groepen op Facebook die over cosplay gaan, alsmede Discord kanalen. Hier wisselen mensen tips & tricks uit, laten ze elkaar hun voortgang zien, en meer. Hierdoor kun je je extra gesterkt voelen.

Cosplayers: moonflower.cosplays (links) en shapeshiftingmb (rechts)


Escapism

Daarnaast is het voor velen ontzettend leuk om eens een dagje in de huid van iemand anders te kruipen en er anders bij te lopen dan normaal. Dit wordt regelmatig gezien als “het ontvluchten van de realiteit”. Dit is wel deels waar, maar is dat per se slecht? Is het niet hetzelfde als mensen die in het weekend keihard staan te feesten om de druk los te laten? Of mensen die boeken verslinden om in een andere wereld te duiken?

En natuurlijk zijn er mensen die aan de meer “negatieve” clichés voldoen, maar waarom moeten zij daarvoor veroordeelt worden? Of te kakken gezet worden in slecht geschreven columns? Is het niet des te fijn dat er een plek is waar mensen zich wél volledig durven te uiten, en wél uit hun schulp durven kruipen?

Daarbij zijn alle vormen van entertainment in feite vormen van “escapism”. Of je het nou doet in de vorm van avonden Netflix kijken, non-fictie lezen, sportwedstrijden volgen, een kruiswoordpuzzel spelen, of een theatervoorstelling bijwonen. Je doet het allemaal om jezelf te vermaken, om even aan iets anders te denken, je horizon te verbreden, jezelf uit te dagen, of om iets anders mee te maken dan je normaal zou doen. En dat soort momenten zijn alleen maar goed voor je.

In het geval van cosplay uit zich dit alleen wat anders. In dit geval door (al dan niet volledig) maken en aantrekken van een kostuum, en gelijkgestemden opzoeken op een conventie. Zoals voetbalsupporters dat in de arena doen, uitgedost met schmink op hun wangen en tenues van hun favoriete spelers.

Puur voor de lol

Bovenal is het “gewoon” een hobby, waar allerlei soorten mensen uit alle bevolkingslagen aan mee doen: 11-jarigen die net hun eerste anime hebben gezien, 16-jarige vmbo-scholieren, parttime vakkenvullers, beginnende hbo-studenten, 31-jarige marketing managers (zoals ik zelf), advocaten die al bijna toe zijn aan hun pensioen, of jonge gezinnen die met z’n allen in groepscosplay gaan voor dit dagje uit. Echt allerlei mensen doen aan cosplay.

Daarmee komen we ook aan bij onze laatste reden: mensen cosplayen simpelweg voor entertainment en voor gezelligheid. Voor de lol dus. Soms is het gewoon niet dieper dan dat. Ze vinden het leuk om deel uit te maken van de community, om mee te gaan met hun vrienden, om eens een keer iets anders te proberen, een excuus te hebben voor een dagje uit, of simpelweg het maken van nieuwe vrienden.

En wat is daar nou vreemd aan? Er komt in dit geval alleen een extra kostuum en een pruik bij kijken.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie