30 mei Waarom doen Japanners hun schoenen uit?
In Japan is het de gewoonte om je schoenen uit te doen voordat je een huis, restaurant of andere locaties binnengaat diep geworteld in de cultuur. Het is een praktijk die al eeuwen bestaat en wordt gezien als een teken van respect voor de ruimte die men betreedt.
Respect voor de omgeving
Schoenen kunnen vuil, modder en ander vuil van de straat met zich mee dragen. Het uitdoen van de schoenen wordt daarom gezien als een manier om respect te tonen voor de ruimte en haar bewoners door het schoon en vrij van vuil en puin te houden.
In Japan is het ook gebruikelijk om over te schakelen naar een paar slippers die door de gastheren worden verstrekt bij het betreden van hun huis. Dit is een uitbreiding van hetzelfde principe van respect dat wordt getoond bij het uittrekken van je schoenen. Slippers zijn vaak comfortabeler dan straatschoenen en helpen ook om de vloeren van de ruimte schoon te houden.
Ontspanning
Naast het schoonhouden van de ruimte en het respecteren van de gastheren, wordt het uitdoen van je schoenen ook gezien als een manier om te ontspannen. Veel mensen voelen zich meer op hun gemak als hun voeten “bloot” zijn. Het verwijderen van je schoenen kan worden gezien als een manier om een ruimte binnen te gaan met de bedoeling om te ontspannen.
Wanneer trek je je schoenen uit in Japan?
Wanneer je je schoenen uittrekt wisselt nog wel eens. In restaurants in stations of drukke winkelstraten, fast food restaurants, etc. hoef je vaak je schoenen niet uit te trekken. Ook in de meeste winkels is het niet nodig, behalve sommige kleding- en schoenenwinkels. Vooral als je een pashokje wilt betreden is dit vaak het geval.
In musea en veel toeristische trekpleisters is het ook niet altijd nodig. Maar in diverse tempels, schrijnen en andere religieuze of spirituele ruimtes wel weer. Zelfs tijdens de hanami picknicks in parken zie je veel mensen hun schoenen uittrekken voor ze het picknickkleed opstappen. Je trekt je schoenen dus in best veel situaties uit.
Etiquette
Het is echter geen kwestie van zomaar je schoenen uitschoppen en ergens neer laten ploffen als je binnenkomt. Zo is het gebruikelijk dat je er in elk geval voor zorgt dat je schone sokken draagt, zonder rare vlekken, verkleuringen of gaten. Sowieso is het handig om schoenen te dragen die je relatief snel en makkelijk aan- en uit kunt trekken wanneer je in Japan bent.
Daarnaast zet je je schoenen met de neus richting de uitgang. Dit zodat je er snel weer in kunt stappen bij je vertrek. Maar hier houden ook de Japanners zelf zich lang niet altijd aan. Het is vooral de “nette” manier.
Meestal staan er slippers/pantoffels voor je klaar om daarna aan te trekken en verder mee te lopen in het gebouw. Op tatami is het vaak alleen sokken. En mocht je ergens naar het toilet staan en daar staan ook nog ander pantoffels naast de deur? Dan is het de bedoeling dat je je huidige schoeisel even vervangt door de “wc-pantoffels”. Ook dit is bedoelt om de omgeving schoon te houden.
Toeristen
Als toerist wordt je er meestal wel op gewezen in welke situaties je geacht wordt je schoenen uit te doen. Soms kan het wat subtieler zijn. Let dan ook goed op wanneer je ergens naar binnenloopt of je wellicht “subtiele” tekens ziet. Dit zijn bijvoorbeeld verhoogde opstappen in een hal (de genkan), slippers die bij de ingang staan en/of schoenenkasten. Vooral ook locaties waar je tatami ziet vragen vrijwel altijd dat je je schoenen uittrekt.
In de meeste gevallen kun je al precies zien en weten wat je moet doen door even op te letten. Mocht je toch twijfelen of het niet zeker weten dan kun je altijd nog even om hulp vragen. Het wordt over het algemeen altijd erg gewaardeerd als je laat blijken dat je de lokale gebruiken in overweging neemt. Dus voel je zeker niet bezwaard!
Geen reactie's