Persoonlijke teleurstelling was het cancellen van GANGSTA door failissement van Manglobe.

Waarom je favoriete anime niet door gaat

Je favoriete manga heeft EIN-DE-LIJK een anime-versie gekregen. Een half jaar later ben je klaar met de serie en dan is het wachten op een volgend seizoen. Dat seizoen wat er niet zal komen, terwijl er nog zoveel materiaal over is van de manga! Waarom krijgt jouw favoriete anime geen vervolg en andere wel?

1) Magere DVD-verkoop

Wellicht viel de DVD en Blu-ray verkoop van de serie tegen in Japan. De verkoop van de serie in winkels is een belangrijke bron van inkomsten voor series die weinig tot geen merchandise hebben. De kosten van een anime worden namelijk niet door één bedrijf of studio gedragen, maar door meerdere investeerders.

Voorbeelden van deze investeerders zijn uitgevers, anime studio’s, maar bijvoorbeeld ook muzieklabels. Iedereen wil graag zijn winst zien. Kortom, als de dvd’s niet genoeg verdienen om alle partijen te voorzien van winst is de kans groot dat er geen volgend seizoen komt. Ook als deze partijen weinig tot geen groei in de winst meer zien kan dit gebeuren. Dvd’s met een artbox of een speciale figure zijn nou eenmaal aantrekkelijker dan kale dvd’s.

2) Geen overeenstemming

Zoals hierboven uitgelegd wordt geld voor anime door meerdere partijen bij elkaar gehaald. In grotere projecten worden comités samengesteld waarbij elke partij vertegenwoordigd is. Al deze partijen hebben ook hun eigen belang te behartigen. Zo kan een muzieklabel afhaken en dus ook een deel van de financiering verdwijnen als de soundtrack niet door één van muzieklabel X aangewezen personen is.

Dat deze comités vooral zorgen voor bureaucratie en minder in het belang zijn van anime heeft zelfs tot de gecrowdfunde Under the Dog anime geleid. De producent van deze OVA besloot tot crowdfunding om te voorkomen dat het een anime zou worden die ten onder zou gaan aan bureaucratie.

3) Alleen ter promotie

Niet alleen de anime industrie is van belang, ook de manga industrie heeft baat bij een anime adaptatie. Een anime adaptatie zorgt ervoor dat de oorspronkelijke manga of light novel serie weer in de spotlights komt, zodat de verkoop van de manga volumes weer kan stijgen.

Nee, een open einde?! Ach, heb je toch even gehoord hoe de personages praten. De rest kan je verder lezen. Missie geslaagd. Wat ook gebeurt is dat er toch een speciale aflevering erbij komt na jaren voor de manga-kopers, zodat die toch nog een zoethouder hebben om een lange serie verder te kopen.

4) De originele maker is niet blij

Bijvoorbeeld omdat de anime adaptatie van de manga of de light novel in-adequaat was. Denk aan slechte animatie, om het feit dat een serie besluit voor een origineel anime einde gaan, of om een aantal personages extra fanservice te geven. Genoeg redenen voor de auteur om er een halt toe te zeggen. Zo kan het ook zijn dat een serie bijvoorbeeld alleen in Japan op dvd uitkomt en niet in Amerika en Europa, omdat de auteur liever heeft dat het binnen de Japanse grenzen blijft.

Maar is het eigenlijk wel zo erg dat er geen volgend seizoen uit is gekomen? Stel je voor dat de serie die jij kijkt verder wordt onderworpen aan fanservice, magere plotlijnen en animatie die magerder wordt naarmate het einde van de serie nadert. Soms is maar beter dat een serie op zijn hoogtijdagen stopt, zolang die hier maar wel op dvd uitkomt. Omgekeerd weet je nu ook waarom een anime wel een vervolg kan krijgen in Japan, ook als die hier aanzienlijk minder goed wordt ontvangen.

5) Merchandise verkoopt niet

Naast DVD’s is ook merchandise een belangrijke fysieke inkomstenbron. Het is niet voor niks dat van populaire series tientallen verschillende soorten op de markt worden gebracht. Dit gaat van buttons tot plushies, en figures tot posters. Maar je kunt het zo gek niet verzinnen.

6) Te weinig legale streams

En, wat tegenwoordig ook van steeds groter belang is het aantal streams via platformen zoals Netflix of Crunchyroll. Studio’s krijgen ook via deze platformen inkomsten binnen door middel van licenties. Sterker nog, het is een van de grotere inkomstenbronnen naast merchandise zoals DVD’s, figures en dat soort zaken.

Streaming diensten betalen een x-bedrag aan licentiekosten voor het weergeven van een bepaalde serie. Wanneer een serie niet populair genoeg is zal deze sowieso niet aangeboden worden op een streamingdienst. Maar eenmaal op het platform beschikbaar moeten er alsnog voldoende views binnen blijven komen om het geheel rendabel te houden.

7) Faillissement

Jammer genoeg komt het ook maar al te vaak voor dat anime studio’s failliet gaan. Persoonlijke teleurstelling was het cancellen van GANGSTA door failissement van Manglobe (zie cover foto).

Maar door de enorme concurrentie en ingewikkelde markt is het niet voor alle studio’s nodig om voort te blijven bestaan. Ook de redenen die we hierboven al noemden spelen hierbij een rol. Vielen verkopen tegen? Vielen sponsoren weg? Te weinig tevreden klanten van manga-adapties? Stuk voor stuk redenen die er aan bijdragen dat een studio failliet kan gaan.

Steun de industrie!

Wil jij dan ook helpen met het in leven houden van je favoriete series? Koop dan ook wanneer het kan officiële merchandise en geen bootlegs. Ook het kopen van DVD’s of het betalen voor officiële streaming-diensten dragen allebei aan het steunen van jouw favoriete anime!

Bronnen: 1, 2, 3.
Coverfoto: Persoonlijke teleurstelling was het cancellen van GANGSTA door failissement van Manglobe.
Dit artikel – Waarom je favoriete anime niet door gaat – verscheen voor het eerst op 21 december 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 21 maart 2019.

Tags:
Heidi
hei.bakker@gmail.com

Heidi is een echte donut liefhebber met een passie voor kunst en cultuur. Daarnaast is ze gek van berenmeisjes, goede storytelling, kunstzinnige anime, en alles waarvan ze haar koffie uitproest.

Geen reactie's

Geef een reactie