Verzameling anime DVD's. Foto door Michael.

Waarom je anime DVD’s zou moeten kopen

Streaming is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven, met een simpele klik kan je de allernieuwste series kijken. Dit zorgt voor behoorlijk wat verschuivingen in de traditionele anime industrie die nog altijd leunt op de verkoop van anime DVD’s en andere merchandise.

Hoewel er jaarlijks nog altijd voldoende verkocht worden daalt het aantal hard, en dit is een behoorlijk probleem voor de industrie. Daarom willen wij je een aantal redenen geven waarom wij er van overtuigd zijn dat anime DVD’s nog altijd relevant zijn en waarom jij ze als anime fan zou moeten kopen!

Je krijgt bonus content

Dit verschilt uiteraard per DVD maar een groot kenmerk van deze releases is dat er bijna altijd wel extra materiaal op te vinden is. Het is al helemaal mooi als het heel exclusief is zoals bijgevoegde interviews, artwork, documentaires etc. Dat in tegenstelling tot de streaming sites die echt en enkel de focus op de afleveringen zelf hebben. Dus met DVD’s weet je zeker dat je iets extra’s krijgt voor je geld.

Daarbij hebben een hoop boxsets ook speciale extraatjes die je nergens anders kunt krijgen. Er kan bijvoorbeeld een sleutelhanger bij zitten of zelfs een heus T-shirt zoals dat bij een Gintama uitgave ooit het geval was.

Het staat mooi in je huis

Natuurlijk nemen DVD’s behoorlijk wat plek in, zeker als je een grote serie hebt. Als je begint met het verzamelen van DVD’s dan krijg je te maken met grote box-sets en qua ruimte kan dat onhandig worden. Die volume sets zijn het vervelendst want op zo´n volume zijn meestal maar 4 afleveringen terug te vinden. Veel succes met het maken van ruimte als je een hele lange serie met meer dan 100 afleveringen in je kamer wilt hebben…

Daarentegen zijn deze sets wel weer direct hele mooie collectors items, en met name als je een groot fan bent kun je dit wel zien als een soort trophy voor in de kast. Met name omdat de verpakkingen vaak rijkelijk versierd zijn met mooi, exclusief artwork.

Kwaliteit van beeld en geluid

De allernieuwste series kunnen op dit moment in full HD bekeken worden via een stream. Scherp en helder! Maar dat telt helaas niet voor de oudere anime. Althans, dat ligt er aan hoe veel moeite de distributeurs doen. Zo zijn er series te vinden die er uit zien alsof ze van een videoband komen, vaak zit er dan ook een zware compressie op waardoor het beeld pixelig wordt. Dan ben je toch beter af met een DVD die er tenminste alles uit haalt voor een optimale ervaring.

Je kan de schuld geven aan de oude series want die zijn overigens toch al… oud. Maar dat hoeft geen reden te zijn, met wat moeite wordt zo’n serie prima gedigitaliseerd en zien ook die anime er haarscherp uit. Met name op de blu-ray varianten is de beeldkwaliteit schitterend.

Op avontuur voor je verzameling

Vaak kan je wel allerlei anime DVD’s bestellen maar het zit je vaak ook niet mee, omdat er een DVD is die toevallig out-of-print is en dus moeilijker te vinden is. Je betaald er dan tenslotte ook nog veel meer voor als het een oudere release betreft. Om nog maar niet te beginnen over het kopen op het web en de bijkomende verzendkosten. Dit staat in schril contrast met het gemak van een streaming dienst.

Daarentegen… Als je al die moeite doet om een bepaalde serie of film op DVD te hebben dan ben je er duidelijk fan van. Als je die ene release uiteindelijk in huis heb gehaald voelt dat dan ook als een overwinning, je hebt eindelijk iets wat je graag wou hebben. Om het overdreven te zeggen is het eigenlijk een avontuur op zich, dit is zeker niet te vergelijken met die paar seconden zoekwerk die je op een streaming site doet.

Je ondersteunt de markt

Al met al heeft iedereen heeft een eigen reden om wel/niet voor anime dvd’s te kiezen. Daarbij komt natuurlijk ook dat de productie van een DVD niet bepaald milieuvriendelijk is. Denk maar aan al het plastic en papier wat gebruikt wordt. Daarbij kost het een vermogen om de productie tot stand te brengen, dus het is sowieso een duur grapje. Maar met jouw aankoop steun je wel direct de anime industrie.

Het doet soms zeer aan je portemonnee door de prijs die je betaald maar je doet de anime industrie echt deugt mee. Vele medewerkers van een anime worden onder druk gezet en worden vaak onderbetaald. Het minste wat we kunnen doen is een steentje bijdragen om de anime officieel te kopen en niet illegaal te streamen.

En je er als nog voor om geen DVD’s van je serie te kopen? Zorg dan dat je op z’n minst kijkt via een legale streaming dienst zoals Crunchyroll of Netflix, of via andere wegen officiële merchandise van de serie koopt! Zo kan er toch nog wat geld richting jouw favoriete anime studio’s stromen en zorgen we ervoor dat deze kunnen blijven bestaan!

Tags:
,
Michael
michaellogmans@gmail.com

Michael is een reviewer voor The Sushi Times en geeft dan ook zijn eigen view op anime en alles wat er bij komt kijken. Het is een hectisch leven maar hij komt dan helemaal tot rust als er anime aan staat. Heel toevallig want dat brengt dan weer inspiratie om hier blogs te schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie