27 sep Wasabi: De eeuwenoude alleskunner
Iedereen die zijn tanden wel eens heeft gezet in een lekker stuk sushi is bekend met wasabi. Dit groene goedje, wat vaak geserveerd wordt bij je sushi, heeft al heel wat mensen verbaasd want niet iedereen verwacht de pittige smaak die het aan je voedsel geeft. Maar wist je dat de wasabi die je hier krijgt, vaak helemaal geen echte wasabi is?
Meestal krijg je simpelweg mierikswortel met groene kleurstof voorgeschoteld. Echte wasabi is namelijk lastig vers te houden, en nog moeilijker te verbouwen!
Verbouwen
Niet alleen moet de plant onder specifieke omstandigheden groeien. Deze plant kan eigenlijk alleen maar echt goed groeien wanneer deze in de bergen wordt geplant, te midden van stromend water. En dan ook nog eens met flinke schaduw. Alsof dat nog niet genoeg is duurt het ruim 2 jaar voordat de wasabi op een grootte is dat deze geoogst en verwerkt kan worden. Meestal zo’n 15-30 cm lang en diameter van 5-10 cm.
Om die redenen wordt er in het buitenland vaak mierikswortel met een een beetje groene kleurstof gebruikt. Het is simpelweg vaak niet mogelijk om verse wasabi snel genoeg te importeren en te verwerken. Inmiddels zijn er wel bedrijven hier in het westen die zich in wasabi specialiseren. En de omstandigheden zo goed mogelijk proberen na te bootsen. Maar zij kunnen vaak nog niet typen aan het echte werk.
Kennis
Het nabootsen van de juiste omstandigheden alleen is vaak niet genoeg. Het groeien ervan vergt ook veel kennis. En de meeste kennis zit in Japan, bij de wasabiboeren die van generatie op generatie hun kennis delen.
De variant die wij nu kennen wordt al eeuwen gegeten, al sinds de Jomon periode (14.000 – 400 BC). Het wordt echter pas sinds zo’n 400 jaar verbouwd op boerderijen. De oudste wasabiboerderij is op dit moment al 17 generaties lang in het bezit van dezelfde familie en vindt je in het dorp Utogi in Shizuoka. Ook vandaag de dag produceren zij nog een groot deel van de wasabi.
Tal van toepassingen
Wanneer de wasabi is geoogst wordt het plant gedeelte (wat boven de grond groeit) gescheiden van de wortel (die onder de grond groeit). De wortel wordt fijntjes verwerkt tot een pasta. En de bladeren worden o.a. gebruikt in salades. Of in de frituur gegooid, waardoor je een soort chips krijgt.
Van oorsprong werd wasabi voornamelijk gebruikt om bacteriën te doden en de sushi langer goed te houden. Dat niet alleen, er zouden tal van gezondheidsvoordelen aan zitten. Zo helpt het bij ontstekingen en infecties, kan het voorkomen dat je gaatjes krijgt, voorkomt het voedselvergiftiging en zou het zelfs goed zijn tegen bepaalde soorten kanker. We hebben het hier dan wel over verse wasabi. Dus jammer genoeg niet de wasabi die wij hier in tubetje kopen.
Het voornaamste gebruik is echter in de Japanse keuken. Hierbij wordt wasabi niet alleen geserveerd met sushi, maar wordt het ook verwerkt in tal van sauzen, snacks en meer. Er zijn bijvoorbeeld al wasabi KitKat’s en wasabi ijsjes. Maar er is nu ook een heus brandalarm voor dove mensen op de markt gekomen welke een hevige wasabi geur verspreidt. De geur is zelfs sterk genoeg om mensen (binnen twee minuten) erdoor wakker te laten worden. Wat het dus een zeer geschikt brandalarm maakt. En dit is nog maar het puntje van de ijsberg. Er zijn namelijk nog talloze andere producten op de markt.
Zo zie je maar weer dat dat kleine beetje groen spul wat jij op je sushi kwakt, meer in z’n mars heeft dan je had kunnen bedenken!
Geen reactie's