Wasabi: De eeuwenoude alleskunner

Iedereen die zijn tanden wel eens heeft gezet in een lekker stuk sushi is wel bekend met wasabi. Dit groene goedje, wat vaak geserveerd wordt bij je sushi, heeft al heel wat mensen verbaasd want niet iedereen verwacht de pittige smaak die het aan je voedsel geeft. Maar wist je dat de wasabi die je hier krijgt, vaak helemaal geen echte wasabi is?

 

Goed voor de gezondheid

Wasabi wordt o.a. bij sushi gebruikt om bacteriën te doden en de sushi langer goed te houden maar lang daarvoor werd wasabi al gegeten vanwege de voordelen voor je gezondheid. Zo helpt het bij ontstekingen en infecties, kan het voorkomen dat je gaatjes krijgt, voorkomt het voedselvergiftiging en zou het zelfs goed zijn tegen bepaalde soorten kanker. We hebben het hier dan wel over verse wasabi. Dus jammer genoeg niet de wasabi die wij hier in tubetje kopen.

Deze versie variant wordt al eeuwen gegeten, al sinds de Jomon periode (14.000 – 400 BC). Het wordt echter 400 jaar verbouwd op boerderijen. De oudste wasabi boerderij is op dit moment al 17 generaties lang in het bezit van dezelfde familie en vindt je in het dorp Utogi in Shizuoka.

 

Geen echte wasabi?

Het verbouwen er van valt echter nog niet mee. Niet alleen moet de plant onder specifieke omstandigheden groeien, hij is bijna niet vers te houden. Deze plant kan eigenlijk alleen maar echt goed groeien wanneer deze in de bergen wordt geplant, te midden van stromend water én dan ook nog eens met flinke schaduw. En alsof dat nog niet genoeg is duurt het ruim 2 jaar voordat de wasabi op een grootte (15-30 cm lang en diameter van 5-10 cm) is dat deze geoogst en verwerkt kan worden. 

Afbeelding via Wikipedia.

Wasabi velden. Foto door Batholith via Wikipedia.

Om die redenen wordt er in het buitenland vaak ‘gewone mierikswortel met een een beetje groene kleurstof gebruikt. specialiseren en de omstandigheden zo goed mogelijk proberen na te bootsen om ook échte Japanse wasabi te gaan produceren. Zo’n initiatief vind je bijvoorbeeld in Engeland.

 

Niet alleen de wortel

Wanneer de wasabi is geoogst wordt het plant gedeelte (wat boven de grond groeit) gescheiden van de wortel (die onder de grond groeit). De wortel wordt fijntjes verwerkt tot de pasta en de bladeren kunnen o.a. worden gebruikt in salades of in de frituur gegooid worden waardoor je een soort chips krijgt. Het voornaamste gebruik is echter in de Japanse keuken. Hierbij wordt wasabi niet alleen geserveerd met sushi, maar wordt het ook verwerkt in tal van sauzen, snacks en meer.

 

Tal van producten met wasabi

Er zijn bijvoorbeeld al wasabi KitKat’s en wasabi ijsjes. Maar er is nu ook een heus brandalarm voor dove mensen op de markt gekomen welke een hevige wasabi geur verspreidt. De geur is zelfs sterk genoeg om mensen (binnen twee minuten) erdoor wakker te laten worden, wat het dus een zeer geschikt brandalarm maakt. En dit is nog maar het puntje van de ijsberg want natuurlijk zijn er nog veel meer wasabi producten en wordt het in vele recepten gebuikt!

Zo zie je maar weer dat dat kleine beetje groen spul wat jij op je sushi kwakt toch nog een hele geschiedenis en meer in z’n mars heeft dan je had kunnen bedenken!

 

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X