Wat is Abenomics?

De laatste tijd hoor je steeds vaker over de groeiende handels tekorten in Japan en een algehele krimp van de economische groei in Japan. Vaak kom je dan ook het woord “Abenomics” tegen, hiermee bedoelen ze het economische beleid van de Japanse minister President Shinzō Abe.

 

Drastische economische veranderingen

Dit beleid heeft al enkele drastische verbeteringen teweeggebracht welke ervoor zouden moeten zorgen dat de economie sterker wordt. Jammer genoeg lijkt dit nog altijd niet helemaal te werken. En, zoals te verwachten, komt er dus steeds meer kritiek op Abenomics.  Maar wat is Abenomics nou precies?

Om te voorkomen dat dit een enorme economische lap tekst wordt zal ik het zo kort en simpel mogelijk proberen te houden. Abenomics richt zich op drie dingen (zogenaamde pijlen): een aangepast monetair  (geld/financieel) beleid, een vernieuwd fiscaal (belasting) beleid, en economische groei strategieën om private investeringen aan te moedigen (investeringen in bedrijven, huizen, persoonlijke uitgaven etc.).

Dit is vertaald naar een aantal handelingen en veranderingen. Zo is er extra geld bijgedrukt waardoor de inflatie omhoog kon en hebben ze negatieve rentewaardes opgezet (zodat sparen geen zin heeft maar je geld beter uit kunt geven). Ook heeft de centrale bank van Japan in grote getallen staatsobligaties opgekocht zodat de overheid dat geld weer kan terug laten vloeien in de economie (wat voor een groot deel nog moet gebeuren). 

 

Groeiende onvrede

Al deze, en andere hervormingen, zijn al vrij snel doorgevoerd en de effecten ervan zijn zeker te merken geweest (en niet altijd ten goede) maar echte structurele hervormingen zoals aanpassingen voor het bedrijfsleven, loonsverhogingen etc. blijven nog altijd achterwege waardoor de onvrede over deze zogenaamde Abenomics steeds groter wordt.

Vooral de verhoging van de belasting van 5% naar 8% zijn voor velen een grote boosdoener voor het nog altijd achterwegen blijvende herstel van de economie. Zo is de inflatie wel gestegen maar zijn de maatregelen die deze inflatie tot een positief iets hadden moeten maken nog altijd niet (voldoende) doorgevoerd waardoor werknemers er nog altijd niet veel op vooruit gaan.

En ondanks dat de lage yen in eerste instantie goed was voor de export vallen de resultaten toch tegen waardoor het handelstekort nog altijd blijft groeien.

 

Pijlen blijven achter

Het lijkt er dus op dat ondanks alle goede bedoelingen van het hele Abenomics beleid nog altijd niet zijn waargemaakt. En het lijkt erop dat dit voorlopig ook nog niet gaat gebeuren, tenzij er echt vaart wordt gezet achter het ten uitvoer brengen van (een deel van) de tweede pijl en voornamelijk de derde pijl.

Deze zijn beide nodig om de geldstroom op gang te brengen. Want als mensen meer geld hebben kopen ze meer, waardoor de vraag groeit, productie omhoog gaat, meer mensen een baan kunnen krijgen en die uiteindelijk ook weer meer geld kunnen uitgeven etc. etc.

Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken en is het allemaal makkelijker gezegd dan gedaan maar hopelijk hebben jullie nu wel een idee van wat Abenomics is en wat erbij komt kijken. Wil je hier nou meer over weten kijk dan eens bij onderstaande bronnen voor meer informatie (wel in het Engels) of klik hier voor een infographic over Abenomics gemaakt door SAXO Capital Markets (ook Engels).

 

 

Bron: 1, 2, 3, 4, 5.

Coverfoto: Shinzo Abe. Foto door Chatham House.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X