Wat is Anime en wat is Manga?

Onze site staat er vol mee en de meeste liefhebbers van de Japanse cultuur zijn er wel eens mee in aanraking geweest: anime en manga! Maar wat is dit nou eigenlijk?

 

Anime vs. Manga

Kort door de bocht zijn anime (アニメ)  Japanse tekenfilms en manga (漫画) Japanse stripboeken. Zeker in het geval van anime is de kans groot dat je hier al vaker mee in aanraking bent geweest dan je dacht!

Wereldwijd hebben beiden miljoenen fans en begint het langzaam wat meer “door te breken” bij de grote mensenmassa’s. Hier is anime over het algemeen niet bepaald makkelijk te vinden, op TV is het bijna nooit, of herkennen een hoop mensen het nog niet als zijnde anime. Wist je bijvoorbeeld dat Calimero, Maya de Bij, en zelfs Alfred Jodocus Kwak anime zijn?

In Japan heet Alfred J. Kwak: Chiisana Ahiru no Ooki na Ai no Monogatari: Ahiru no Kwak

In Japan heet Alfred J. Kwak: Chiisana Ahiru no Ooki na Ai no Monogatari: Ahiru no Kwak

Vooral deze laatste brengt meestal een hoop verwarring met zich mee, want de serie mag dan wel bedacht zijn door Herman van Veen, hij is geproduceerd en gemaakt in Japan, en dat maakt het een anime.

 

Anime = gewoon een tekenfilm?

Als je het in Japan namelijk over een animatie film hebt worden daar geen serie mee bedoeld zoals Naruto of studio Ghibli films. Animatie wordt alleen gebruikt wanneer het gaat om een buitenlandse (voornamelijk Amerikaanse) productie zoals Disney films en worden als een genre apart gezien. Dus series zoals Samurai Jack, die op het eerste gezicht erg Japans oogt maar in feite American made zijn mogen nooit bestempeld worden als Anime, alleen “echte” series gemaakt in Japan vallen binnen die groep.

Wat bekendere vormen van een anime zijn series zoals Dragonball Z, Digimon, Pokemon en Inazuma Eleven, stuk voor stuk anime series die ook hier in het westen vrij bekend zijn geworden en zelfs op TV zijn uitgezonden, iets wat maar heel zelden gebeurd met anime series.

De meeste liefhebbers kijken dan ook naar anime via online streaming, maar ook diensten zoals Netflix bieden steeds vaker anime aan zoals bijvoorbeeld Pokémon of de film Space Pirate Captain Harlock.

Ook de Samurai Pizza Cats zijn een voorbeeld van 'old skool' anime op de Nederlandse tv.

Ook de Samurai Pizza Cats zijn een voorbeeld van ‘old skool’ anime op de Nederlandse tv.

Zowel manga als anime zijn zeker niet een trend van de laatste jaren. Al ruim voor de tweede wereldoorlog ontstonden de eerste anime en manga’s in Japan. Mede doordat het een goedkoop medium voor vermaak was werd het al snel een integraal onderdeel van de Japanse cultuur. Nog altijd leest een groot deel van de (volwassen) Japanse bevolking met regelmaat manga en is het een miljarden business.

 

Nog altijd groeiend aan populariteit

Zo rond de jaren 70 begon ook anime steeds meer voet aan wal te krijgen en groeide het al snel uit tot een enorm fenomeen dat vandaag de dag ver buiten de Japanse grenzen hoge ogen gooit. Zo won ‘Spirited Away’, een anime film van Studio Ghibli (de Japanse Disney) in 2013 zelfs een oscar en groeide de populariteit buiten Japan explosief. Je ziet nu zelfs dat bekende anime series worden omgetoverd tot Hollywood Blockbusters, zoals een verfilming van Ghost in the Shell met Scarlett Johansson in de hoofdrol.

0c2d033e384783aca544fdf1157a27e11436390040_full

Sazae-San is de langstlopende anime/manga serie ter wereld. De serie begon op 5 oktober 1969 en is inmiddels de 7000 episodes gepasseerd, en loopt nog steeds!

Deze populariteit heeft deels te maken met het feit dat anime en manga werkelijk in allerlei soorten en smaken te verkrijgen zijn: of het nou gaat om het veranderen van Pokémon scenes om ze geschikt te maken voor het westen, het extreem gewelddadige Elfen Lied, of de lieve romantische verhalen zoals Fruits Basket. Er is voor ieder wat wils.

 

Niet alleen voor kinderen

Natuurlijk geldt dit ook voor andere tekenfilms en stripboeken maar waarom zijn anime en manga nou zo anders vergeleken met de versies uit bijvoorbeeld Amerika? Als je het aan fans vraagt krijg je allerlei redenen te horen maar vaak zijn de belangrijkste redenen: de unieke tekenstijl, het realisme, en het feit dat anime vaak een wat ouder publiek bedienen. Je komt dan ook veel vaker serieuze en heftige thema’s tegen.

Ten eerste speelt de tekenstijl een grote rol. Of het nou gaat om over-the-top tekenstijlen of realistisch, het vakmanschap waarmee gewerkt wordt is bijzonder mooi en op de een of andere manier ziet het er altijd anders, spectaculair en nieuw uit. Tegenwoordig is er echter wel wat kritiek op de anime-scene. Animators en tekenaars krijgen steeds vaker schandalig weinig betaalt en er staat steeds meer druk om zoveel mogelijk in zo kort mogelijke tijd te produceren, jammer genoeg lijdt de kwaliteit hier nog wel eens onder. Gelukkig draait het niet alleen om de tekenstijl!

 

Serieuze onderwerpen

In tegenstelling tot de vaak luchtige en niet serieuze onderwerpen van de meeste westerse series gaan anime en manga zware onderwerpen zoals de dood niet uit de weg. Er zitten een hoop lessen in die een hoop mensen aan spreken; niet alles is zwart en wit, zo kunnen goede mensen kunnen slechte dingen doen en andersom. En als je ongelukkig bent of een doel mist in het leven moet je voor je geluk vechten, en niet verwachten dat je beloning morgen al voor je klaar staat maar soms pas komt als je al oud en grijs bent.

Vele anime leggen vaak dan ook extreem veel focus op een goed uitgedachte emotionele verbinding met de characters. Je leert ze kennen en volgt ze gedurende een langere periode. Dit uit zich vooral in de verhaallijn.  Vaak zijn westerse tekenfilms gebaseerd op een aantal main characters met losstaande avonturen. In anime heb je vaak 1 rode draad in het verhaal die terug te vinden is in soms honderden episodes.

Neem Naruto bijvoorbeeld, daar zijn nu al meer dan 500 afleveringen/stripboeken van gemaakt met als rode draad de vriendschap tussen Naruto en Sasuke. Hierdoor krijg je een sterke emotionele band met het verhaal en de personages. Je gaat zó sterk meeleven met de karakters dat het haast onmogelijk is om te stoppen met kijken en je elke week weer vol spanning voor de buis (of dit geval op internet) zit te wachten op de volgende episode.

 

Voor iedere leeftijd wat

Een andere, eerdere genoemde reden, is het enorme aanbod aan type anime en manga. Er zijn tientallen genres en soorten te vinden die elk een andere doelgroep in gedachten houden. De eerste verdeling die je kan maken is gebaseerd op leeftijd en/of geslacht:

Kodomo – anime en manga gericht op kinderen (zowel jongens als meisjes) tot een jaar of 10, dit zijn anime zoals doraemon en pokemon.

Shoujo – anime en manga gericht op meiden van 10 t/m 18, deze anime zijn vaak “mooier” en gedetailleerder getekend en gaan vaker of relaties, romantiek en vriendschappen, een perfect voorbeeld is Fruits Basket of Vampire Knight. Een groep die hier ook aan gelinkt is is shoujo-ai. Deze series gaan over lesbische relaties, liefdes en romantiek. Het heeft veel weg van Yuri, maar is veel minder explicit en valt daarom onder het thema shoujo, Yuri daarentegen is vaak bedoeld voor wat oudere lezers.

Shounen – anime en manga gericht op jongens van 10 t/m 18, en draaien vaak om conflicten en gevechten en hebben een mannelijke hoofdpersoon, zoals naruto en bleach. En dan is er nog shounen-ai, waarin de (sekusele) relatie tussen twee mannen/jongens centraal staat. Niet te verwarren met Yaoi, de explicitere, heftigere grotere broer van shounen-ai, en net als Yuri bedoeld voor een wat ouder publiek. Neemt niet weg dat het onder een hoop tienermeisjes erg populair is ;).

Seinen – anime voor volwassen mannen van 18 t/m een jaar of 40, maar soms ook nog ouder. Ze hebben vaak zwaardere thema’s en zijn pyschologisch heftig maar ook aan geweld en seksualiteit is er geen gebrek in de meeste Seinen. denk hierbij aan Ghost in the Shell en Akira, of de nieuwe serie Btooom!

Josei – hetzelfde als Shoujo maar dan voor volwassen vrouwen, dus de relaties en problemen zijn realistischer er zijn minder overdreven gedragingen en glitterende oogjes zul je er ook niet veel in terug vinden 😉 Paradise Kiss, Bunny Drop en Honey & Clover zijn een aantal nog altijd populaire Josei series.

 

Tal van genres

Naast deze vijf “hoofd” groepen zijn er talloze splitsingen en genres te vinden. Waaronder de bekende zoals, actie, drama, historische, of bovennatuurlijke anime. Over het algemeen spreken die allemaal wel voor zich maar er zijn een aantal types die je niet zo snel terugvind in westerse films of novels, of net even iets anders betekenen. Ook deze zullen we even kort uitleggen 🙂

Zo heb je een genre dat “Mecha” heet. In deze anime/manga’s draait het vaak om veel actie en het gebruik van enorme ‘vechtende Robots, ofwel Mecha’s. (bijna altijd een shonen serie) Het is een type wat je vaak in combinatie vind in verhalen die zich afspelen in de ruimte of een grote militaire focus hebben zoals Code Geass, Mobile Suit Gundam en Neon Genesis Evangelion.

mobile-suit-gundam-seed-destiny_415469

Mobile Suit Gundam is één van de bekendste en langstlopende Mecha series ooit.

Een beetje een tegenovergesteld genre is het ‘Slice of Life‘ genre waarin het dagelijks leven wordt uitgelicht. Ze zijn vaak erg realistisch en worden gecombineerd met romantiek, (high) school, en josei verhaallijnen. Enkele voorbeelden zijn K-On! en Himouto! Umaru-chan. Slice of Life kunnen echter ook supernatural elementen bevatten zoals het zeer geliefde Clannad.

 

Echt volwassen materiaal

Wat vaak ook net ietsje anders is in Anime en Manga is het gebruik van een grotere seksuele lading in de verhalen. Zo hadden we het al even gehad over Yaoi en Yuri maar je hebt ook nog een genre met de naam Ecchi. Deze krijgen dan ook meestal een “niet geschikt voor kleine kinderen” rating maar is ook niet per direct iets voor 18 en ouder. Het is over het algemeen nogal luchtig en moet het vooral hebben van innuendo’s (seksuele toespelingen) of grappige hints.

Je ziet er ook bijna nooit “echt” bloot al is een laag decollete of de onderbroek van een meisje aardig vaak wel in beeld 😉 Er wordt best veel gebruik gemaakt van ecchi (soms ook wel fanservice genoemd) en niet alleen in romance/comedy series maar bijvoorbeeld ook in shonen series zoals Fairy Tail (onderstaand)

f1-1024x576

Natuurlijk kun je het niet over fanservice etc. hebben zonder Hentai erbij te betrekken. Dit is de “grotere” broer van Ecchi en komt neer op porno in de vorm van anime en manga. En nee dan heb ik het niet alleen over seks waar tentakels in voor komen (op de een of andere manier denken mensen hier vaak als eerste aan bij het woord Hentai).

Net als met “gewone” porno heb je het in tig verschillende soorten en smaken, van lieve verliefde stelletjes tot inderdaad tentakels. Hentai is puur en alleen voor volwassen doelgroepen en vind je niet zomaar terug op tv. Over het algemeen wordt Hentai dan ook apart gezien van andere anime.

 

Anime en manga in een notendop

Hiermee komen we toch echt aan het einde van deze introductie over anime en manga! Uiteraard kun je nog veel meer artikelen en reviews over beiden terug vinden op onze site maar wil je wat dieper duiken in sommige onderwerpen? Bekijk dan eens de boeken die we aanraden op het gebied van anime, manga, de otaku cultuur, of Japanse cultuur in het algemeen.

Op zoek naar een (nieuwe) anime of manga te proberen? Onderstaand enkele populaire series van het moment.

 

Manga

[bol_product_links block_id=”bol_55facdac3be2f_selected-products” products=”1001004011345170,9200000020341461,1001004011836911,9200000038295540,9200000021916815,1001004007758819,9200000030004836,9200000002570266,9200000026826198,9200000042992516,1001004002581941,1001004010673948″ name=”mangaaanraders” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”620″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Anime

[bol_product_links block_id=”bol_55fad01bb6d78_selected-products” products=”1002004000125386,1002004000089301,1002004005951301,1002004008210311,1002004013216985,1002004012557801,1002004011334775,1002004006049648,9200000013737073,1002004005730351,1002004008210318,1002004000064744″ name=”animeaanrader” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X