Wat is Cosplay?

Wat is cosplay?

De laatste jaren is cosplay verandert van een kleine niche hobby tot een enorme entertainment industrie. Waar je voorheen events had met een paar honderd bezoekers worden nu locaties zoals de RAI en Jaarbeurs overvallen door tienduizenden cosplayers en fans. Maar wat is cosplay?

Tekstboek definitie

Volgens wikipedia is: cosplay (コスプレ, kosupure), ofwel Japanse afkorting voor costume play: “een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. In de ruimere zin van het woord verwijst cosplay naar alle gekostumeerde rollenspellen buiten het podium om, ongeacht de culturele context.”

Anders dan de naam en deze uitleg doen vermoeden is cosplay echter niet ontstaan in Japan. Het is in de jaren ’60 en ’70 begonnen in de community van Star Trek fans in Amerika. Daar bleef het jarenlang een onbekende hobby totdat het overwaaide naar Japan. Daar werd het massaal opgepikt door fans van anime (Japanse tekenfilms), manga (Japanse stripboeken) en games, vanwaar het in de Japanse vorm weer overwaaide naar Amerika en Europa en nu al sinds 1990 aan populariteit wint. Inmiddels zijn er jaarlijks tientallen evenementen met tienduizenden bezoekers per keer, en dat alleen in Nederland!

Waarom cosplayen mensen?

Natuurlijk wisselt de reden waarom mensen cosplayen per persoon. Maar voor vrijwel iedereen is het uiten van een fandom en waardering voor anime-, manga-, game- of welk personage dan ook, een belangrijk onderdeel.

Daarnaast is het voor velen ontzettend leuk om eens een dagje in de huid van iemand anders te kruipen en er anders bij te lopen dan normaal. Dit wordt regelmatig gezien als “het ontvluchten van de realiteit”. Dit is wel deels waar, maar is dat perse slecht? Is het niet hetzelfde als mensen die in het weekend keihard staan te feesten om de druk los te laten? Of mensen die boeken verslinden om in een andere wereld te duiken?

Maar bovenal is het “gewoon” een hobby, waar allerlei soorten mensen uit alle bevolkingslagen aan mee doen: van 15-jarige vmbo scholieren, vakkenvullers en beginnende hbo studenten, tot 38-jarige advocaten, of mensen met een administratieve baan en een jong gezinnetje. Letterlijk iedereen dus.

De meeste mensen cosplayen simpelweg omdat ze graag hun fandom letterlijk willen uitdragen. Ook het kunnen uitleven in creativiteit speelt een grote rol bij cosplay.

Creativiteit en zelfontwikkeling

Cosplayers gebruiken kostuums en accessoires om hun fandom te uiten. Een groot deel van de cosplayers maakt deze (helemaal) zelf. Daar komen verschillende dingen bij kijken want een cosplay bestaat uit tal van onderdelen. Denk hierbij aan visagie, hairstyling, patronen teken, naaien, en ga zo maar door.

Zo leren de meeste cosplayers al vroeg hoe ze om moeten gaan met een naaimachine, wordt er hard nagedacht en gepuzzeld hoe een kostuum het best in elkaar gezet kan worden; hoe allerlei props en accessoires in elkaar kunnen worden gezet met behulp van materialen zoals papier-maché, pvc buizen, of dat er wellicht met thermoplastisch materiaal, hout en klei moet worden gewerkt.

Het is een uitermate gedetailleerd en creatief proces waar veel vaardigheden bij komen kijken en is een fantastische manier om jezelf te ontwikkelen. Ook op sociaal gebied.

Er zijn ook genoeg mensen die het “eng” vinden om zelf een kostuum te maken, geen tijd hebben of gewoon het gemak van gekochte kostuums willen hebben. Maar ook voor hen is cosplay vaak meer dan alleen maar even een simpel “verkleedpartijtje”. Ook hier speelt creativiteit en zelfontwikkeling een belangrijke rol. Mensen kunnen hun zelfvertrouwen een boost geven, of net dat stapje extra zetten dat ze in het dagelijks leven misschien niet durven te zetten.

Dit gevoel kan verder ondersteund worden door de community. De cosplay community in Nederland is behoorlijk hecht.  Zo zijn er bijvoorbeeld groepen op Facebook die over cosplay gaan; waar mensen tips & tricks uitwisselen; elkaar hun voortgang laten zien, en meer. Hierdoor kun je je extra gesterkt voelen. Maar ook initiatieven zoals deze zijn voor en door cosplayers opgezet om elkaar nieuwe dingen te leren en te ondersteunen.

Niet slechts een “handjevol” cosplayers

Deze community wordt vooral duidelijk wanneer je naar een cosplay conventie gaat. Het dragen van een cosplay wordt namelijk meestal gedaan tijdens zogenaamde anime-, comic-, en cosplay conventies waarvan er in Nederland jaarlijks een stuk of 20 van zijn (bekijk hier onze cosplay kalender).

De twee grootste anime conventies (Animecon en Abunaicon) vinden een heel weekend plaats en trekken elk meer dan 5.000 bezoekers per keer. De Comic Cons zoals Dutch Comic Con hebben meer dan 20.000 bezoekers van alle leeftijden.

We hebben het hier dus niet over een handjevol mensen wat af en toe samenkomt, maar grote groepen mensen. En dan hebben we het nog niet eens over de conventies in het buitenland zoals de Japan Expo Parijs, MCM London Comic Con of San Diego Comic Con, waar jaarlijks meer dan 250.000 mensen (per evenement) op af komen!

Het is een echte community waar levenslange vriendschappen kunnen ontstaan en op z’n minst garant staan voor een dag, of weekend lang lol! De mensen die naar deze conventies komen zijn immers allemaal geïnteresseerd in dezelfde dingen: anime, manga, games, comics, en cosplay.

Cosplay Conventies

Deze evenementen, ofwel de cosplay conventies, vinden het gehele jaar door op diverse plekken in Nederland (en over de hele wereld) vaak hebben ze verschillende thema’s en genres waar ze voor staan, maar vaak is het een mix van interesses. Cosplayers, maar ook andere geïnteresseerden, kunnen zich hier vermaken met tal van activiteiten.

Er zijn workshops, lezingen, dealer rooms (een soort markten waar je merchandise e.d. kunt kopen), en deelnemen aan cosplay competities. Hier zijn zelfs enkele zeer grote competities voor zoals kwalificatie rondes voor de Wereldkampioenschappen Cosplay (WCS) in Japan. Dit is geen klein event maar een massale onderneming die meerdere dagen in beslag neemt en door duizenden mensen (online) wordt gevolgd. Daarnaast worden de finalisten van de voorrondes overgevlogen naar Japan en maken ze onderdeel uit van een meerdaags evenement in Nagoya (de 4de grootste stad van Japan) waarbij er parades door de stad zijn, ontmoetingen met de burgemeester van Nagoya en meer.

Maar Cosplay Conventies zijn bovenal een ontmoetingsplek voor fans van allerlei series, games, comics en noem het maar op. Het is een plek om rond te hangen met vrienden, en elkaars cosplays te bewonderen. Het is een grote sociale happening en staat vaak garant voor een weekend vol lol.

Cosplay Mini-Docu

Natuurlijk zegt een foto meer dan 1000 woorden, laat staan film. Dze mini-docu over cosplay (gemaakt door Velvet Art) zegt nog meer! Het is een Engelstalige documentaire (15 minuten) waarin je kennismaakt met een aantal zeer succesvolle Nederlandse cosplayers: Dominique en Rick de Boer (van RBF Productions), en Sophie en Liza (van Team Paraluna). In deze documentaire leer je meer over het hoe en waarom ze cosplayen, wat er bij komt kijken, en hoe ze te werk gaan.

Rick de Boer is een biologie leraar, getrouwd met Dominique.  Samen hebben ze twee kinderen. Maar buiten het ‘normale leven’ zijn ze samen in de community vooral bekend om hun fantastische Assasin’s Creed cosplays. Regelmatig zijn ze op Ubisoft (maker van de AC games) evenementen te vinden als officiële cosplayers en vertegenwoordigers.

Team Paraluna heeft meerdere grote cosplaywedstrijden gewonnen en heeft onder andere Nederland mogen vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap cosplay in Japan.


Cosplay in een notendop

Wat ons betreft is cosplay dan ook veelal nog een wat onbegrepen hobby. Het is zeker geen hobby voor hardcore nerds, of mensen zonder sociaal leven. Er wordt onderschat hoe creatief en sociaal alles eromheen is. Hoeveel je er van kunt leren en hoeveel plezier je ermee kunt beleven.

Cosplay is voor iedereen die er interesse in heeft. We nodigen dan ook iedereen uit eens zonder vooroordelen naar cosplay te kijken en het wellicht zelf eens te proberen. Het zal je waarschijnlijk verrassen hoe snel ook jij geïnteresseerd raakt in deze community.

Dit artikel – Wat is Cosplay – verscheen voor het eerst op 12 augustus 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 16 juli 2021.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie