WAT IS EEN COSPLAY CONVENTIE

Wat is een Cosplay Conventie?

Cosplay conventies zijn bijeenkomsten die in het teken staan van bijvoorbeeld anime, comics of gaming, en welke de laatste jaren ontzettend populair aan het worden zijn. Inmiddels is er (COVID daargelaten) bijna elke maand wel een cosplay conventie in Nederland te vinden.

Maar waar we in Nederland eerst als grootste conventie Animecon hadden (gericht op anime en Japanse cultuur) zien we nu ook dat de “comic cons” in trek zijn. Deze grote evenementen zijn een ontmoetingsplek voor fans van games, comics, manga, tv, film, cosplay en ga zo maar door en bieden vaak een uitgebreid entertainment programma en dealer room met allerlei merchandise om te kopen.

Wat is er te doen op een conventie?

Wat er te doen is op conventies hangt sterk af van de organisatie, het thema en de locatie. Conventies zoals Animecon en Abunai richten zich bijvoorbeeld heel sterk op een uitgebreid aanbod aan activiteiten zoals workshops, lezingen, cursussen en demonstraties van Japanse cultuur elementen. Denk hierbij aan workshops bento maken, saké proeven, origami, card games, en bordspellen en meer. Vaak is er ook allerhande lekker eten en drinken te halen en zijn er in de avond concerten en feesten. Deze conventies worden meestal over verschillende dagen georganiseerd in, of vlakbij een hotel zodat mensen een heel weekend de conventie kunnen bezoeken.

Kijk je naar een Dutch Comic Con dan ga je meer richting de grootschalige expo’s. Denk aan enorme beurshallen voor stands met merchandise, fan art en meer. Er zijn vaak een aantal grote podia voor optredens en panels, en minder ruimte voor (kleinschalige) workshops. Ook hebben dit soort comic cons vaak een grote focus op het uitnodigenv van (internationale) sterren die fans kunnen ontmoeten. Deze cons bieden ook weekendtickets aan maar zijn vaak wat meer gericht op dagjesmensen.

De activiteiten wisselen sterk en ook daar zie je veel kruisbestuivingen tussen fandoms en organisaties dus er is geen vaste lijn te trekken. Gelukkig kun je op de websites van alle conventies in heel veel detail vinden wat er allemaal te beleven valt, en vaak staan ze ook open voor allerlei suggesties.

Hoe zit het met cosplayen op een conventie?

Bij alle conventies is er ook een focus op cosplay, al hangt het wel van de conventie af in welke mate. Op alle events zijn cosplayers welkom, sterker nog het wordt vaak aangemoedigd en bij allerlei conventies zijn er vaak ook competities en catwalks waarbij cosplays in de spotlights staan.

De hoeveelheid cosplayers per conventie verschilt echter sterk. Bij Comics Con zie je verhoudingsgewijs ongeveer een ratio van 40% cosplay, en 60% niet cosplay qua bezoekers. Terwijl bij animeconventies deze ratio ligt op ongeveer 95% cosplayers en 5% niet. Doe echter vooral waar je jezelf prettig bij voelt. Wil je geen cosplay? Dan is dat natuurlijk niet verplicht, en andersom.

Let wel dat er, ondanks dat het wellicht wat vreemd klinkt, binnen de cosplay community en zeker op conventies er een aantal ongeschreven regels zijn. Deze zijn vaak gebaseerd op algemene omgangsnormen maar het kan geen kwaad deze wat extra te belichten. Meer over deze ongeschreven regels lees je hier.

Cosplay competities op conventies

Op een hoop conventies worden ook cosplay competities georganiseerd. Deze variëren van kleine wedstrijden met mini-acts en fashion catwalks tot prestigieuze competities waarbij er grote prijzen te winnen vallen. Enkele van de grootste zijn de European Cosplay Gathering (ECG) en de World Cosplay Summit (WCS).

Vooral deze laatste is zeer prestigieus. Het winnende duo zal in Japan Nederland mogen vertegenwoordigen en strijden om de titel beste cosplayers ter wereld! Hiervoor worden de winnaars uit elk land overgevlogen naar Japan, voor een meerdaags evenement in Nagoya.

Welke conventies zijn er allemaal?

Er zijn in Nederland (en andere landen) steeds meer conventies bij aan het komen. Inmiddels is er elke maand wel minstens één event te vinden waar je je bezig kunt houden met cosplay en alles daaromheen. Voor het complete overzicht kun je het beste even kijken op onze cosplay conventie kalender.

Dit artikel – Wat is een cosplay conventie? – verscheen voor het eerst op 16 november 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 16 februari 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie