Wat is Japandi?

Er is weer en nieuwe trend op komst in design land! Japandi, Scandinese, of Japanordic, hoe je het ook noemen wilt, het is de nieuwste hype die pinterest boards over aan het nemen is. Deze minimalistische design stijl combineert Scandinavisch design met Japanse elementen.

Wat is Japandi?

De meest bekende term voor deze trend is Japandi, een samenvoeging van de woorden Japan en Scandi(navisch). Scandinavisch design is al langere tijd populair vanwege de rustige, strakke vormen, en natuurlijke materialen die er gebruikt worden.

De stijl probeert om de gezellige, knusse elementen van het concept ‘Hygge’ te combineren met het Japanse wabi-sabi. Ofwel het idee dat er schoonheid is in imperfectie. Hierbij worden soms wat meer ruwere materialen gecombineerd met zachte tegenhangers. Of natuurlijke materialen, met niet perfecte vormen. Het eindresultaat moet een combinatie zijn van het beste van beide concepten.

Hoewel de term al sinds 2018/2019 de ronde gaat is het pas sinds begin 2021 echt in populariteit aan het groeien, mede door de toevoeging van wat meer statement pieces en patronen. Deze nieuwe stroming is hier een vervolg op met enkele nieuwe elementen in de mix.

Japandi stijl

Wil je zelf ook een Japandi interieur? Let dan zoals gezegd op een rustige, strakke vormen en natuurlijke materialen. Een minimalistische insteek is het uitgangspunt. Een ander belangrijk detail is het letten op licht. Veel licht en veel open ruimte zijn een belangrijk element. Prop dus ook niet alles vol en kies voor vrije lichtinval en mooie armaturen die voor veel licht zorgen.

Qua kleuren zie je vooral veel wit, lichtgrijs, beige, warme bruine tinten en zo nu en dan wat roest kleuren, of lichtroze. Een enkele keer wordt er gekozen voor donkerpaars (een soort pruimkleur), donker mosgroen, en diep marineblauw als accentkleuren. Het geheel moet echter ingetogen zijn en blijven, en de nadruk moet vooral liggen op de natuurlijke kleuren. Drukke prints met kraanvogels en bloesem passen niet binnen een Japandi stijl interieur, dat is meer voor eclectische/oriëntaalse interieurs.

Combineer hiermee warme, knusse stoffen en kleden bijvoorbeeld met strakke metalen details. Diverse (lichte) houtsoorten en materiaal zoals bamboe doen het ook uitstekend in Japandi interieuren.

Wellicht nog wel het belangrijkste: Japandi legt een grote nadruk op vakmanschap en hoogwaardige materialen. Het uitgangspunt is niet alleen minimalisme maar ook duurzaamheid, dus vooral spullen en meubels die langere tijd mee kunnen gaan. Zoek dan ook bewust naar decor en meubilair waarmee je de komende jaren vooruit kunt. Het idee is dat dit geen “trend” of tijdelijke stijl is, maar een nieuwe manier om je leven in te richten en bewuster om te gaan met je leefruimte.

Maar net als met alles, geldt ook hier: maak het jezelf gewoon eigen! Combineer de elementen die jij leuk vindt en die voor jou werken.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie