Wat is Japans Mahjong (Riichi Mahjong)

Mahjong is een geliefd Aziatisch spel dat is ontwikkeld tijdens de 19e eeuw in China en heeft zich verspreid over de rest van Azië (vooral Japan en Zuid Korea), en later de rest van de wereld. Het spel wordt met vier personen gespeeld en maakt gebruik van diverse soorten speelstenen met daarop verschillende soorten symbolen. Het is een spel waarbij vaardigheden, strategie en een beetje geluk belangrijk zijn.

Inmiddels is Mahjong wereldwijd bekend, en bovenal Japans Mahjong voert hedendaags de boventoon. Mede doordat deze versie veelal gebruikt wordt in games en anime (denk bijvoorbeeld aan de Yakuza games) is deze variant onder een breder (westers) publiek bekend.

Japans Mahjong

Hoe het spel exact gespeeld wordt, hangt echter af van de versie de je gebruikt. Er zijn namelijk verschillende versies van mahjong, en afhankelijk van de versie, zijn er verschillende regels. Zo ook Japans Mahjong, ook wel Riichi Majong genoemd. Deze variant heeft zijn roots in 1924, nadat een Japanse soldaat – Saburo Hirayama – de game mee terug nam naar Japan. Vanaf daar werd het spel versimpeld ten opzichte van de Chinese versie. Later werden er weer andere, nieuwe regels toegevoegd om het spel juist meer diepgang te geven.

In totaal zijn er 34 verschillende types. Elke steen is 4x in het spel, met een totaal van 136 stenen in het spel. De verschillende stenen zijn de Man, Pin, Sou, Wind & Dragon. Door bepaalde combinaties van stenen te spelen kun je punten verdienen om het spel mee te winnen. Het voornaamste verschil in deze variant van Mahjong zit hem in het behalen van punten, gebaseerd op regels specifiek voor de Riichi variant. Denk bijvoorbeeld aan de toevoeging van riichi en dora regels. Ook het meetellen en gebruiken van stenen op de “discard pile” is hier een unieke feature.

Aziatisch Poker

Hierdoor wordt Mahjong ook vaak ‘Aziatisch Poker’ genoemd, en als je naar de regels/winnende handen kijkt, dan is dat ook niet raar. De manier waarop bepaalde combinaties gemaakt kunnen worden en hun effecten zijn vergelijkbaar als met het bekende kaartspel. Zo is een “chii” een oplopende reeks van drie stenen, een “pon” een combinatie van drie dezelfde stenen, en wanneer je “richii” roept ben je nog slechts één steen verwijderd van de winst!

Foto van de Japanse stijl Mahjong stenen. Foto door Cangjie6. Via WikiMedia.


Enorm geliefd

Al enkele tientallen jaren is Mahjong één van de meeste geliefde tabletop games in Japan. Het wordt echter niet alleen thuis gespeeld, maar bovenal in zogenaamde ‘Mahjong Parlors’ waarvan er enkele duizenden zijn in Japan. Deze variëren van kleine, lokale clubs, tot enorme gokhallen waar Mahjong wordt gespeeld met enorme bedragen op het spel. Sinds 2018 is er zelfs een speciale ‘Mahjong League’ met professionele spelers. Apart hierbij wel is dat er geen échte vaste set speelregels zijn, elke parlor kan weer een eigen subset aan richtlijnen hebben.

Daarnaast zie je Mahjong ook terug in de populaire media. Zo is het een vaste mini-gaming in de Yakuza videogame franchise en zijn er diverse manga en anime verschenen met Mahjong als thema zoals Akagi, Mudazumo Naki Kaikaku en Saki. Ook digitale versies van het spel doen het nog altijd goed in arcades, online gaming platformen, of zelfs video formats.

Mahjong buiten Japan

Buiten Japan is Mahjong gematigd populair. De meeste mensen zullen ongetwijfeld het spel wel eens voorbij hebben zien komen, maar er zijn relatief weinig actieve spelers. Zonde want het is een fantastisch spel om te spelen met familie en vrienden! Wel zie je zo nu en dan kleine oplevingen in naamsbekendheid en populariteit. Onder andere moderne initiatieven zoals Mahjong Souls – een game welke anime en Mahjong combineert – dragen bij aan het vergroten van de populariteit van Mahjong.

Mahjong Spelen

Lijkt het je leuk om zelf ook aan de slag te gaan met Mahjong? Dan kun je op tal van manieren kennis maken met het spel. Er zijn diverse online platformen om het te spelen, alsmede diverse handige tutorials die (in sommige gevallen) extreem de diepte in gaan met allerhande strategieën.

Geen zin om video’s te bekijken? Dan vind je o.a. hier en hier nog handige, geschreven gidsen met uitgebreide uitleg. Let bij het zoeken naar informatie wel goed op dat je specifiek zoekt naar Japans Mahjong / Riichi Mahjong, zodat niet je per ongeluk de verkeerde Mahjong regels leert.

Het kan in het begin wat lastig zijn om in te komen maar ik raad het je van harte aan om er de tijd voor te nemen, het is een fantastisch spel dat je ongetwijfeld veel plezier zal brengen als je het eenmaal door hebt.

Raquel
xxraquelgomez@hotmail.com

Raquel is een fulltime fangirl en is dan ook altijd druk bezig met het verzamelen van schattige merchandise. Verschillende culturen en de bijbehorende folklore vind ze helemaal geweldig. Verder ontkent ze dat ze gamen misschien toch iets te leuk vindt.

Geen reactie's

Geef een reactie