Wat is Pocky? Alle heerlijkheid op een stokje!

Drie soorten Pocky. Foto door TheSushiTimes.

Voor velen is 11 november een dag zoals vele anderen maar in Japan is deze dag nét ietsje anders dan normaal. Sinds 1999 is 11 november namelijk nationale Pocky dag in Japan! Dit betekent extra veel aandacht voor deze lekkernij.

Pocky is een type Japanse snack/snoepgoed en is ontzettend populair! Zo populair dus dat er zelfs een nationale Pocky dag voor is uit geroepen. Maar wat is het precies? En waarom is het zo bijzonder?

Wat is pocky?

Pocky, ofzoals het in het Japans heet ポッキー (pokki), verscheen voor het eerst in 1965 en was het nieuwste product van Glico, een Japanse bedrijf dat al geruime tijd allerlei snacks produceerde. Eén van hun populairste snacks toen der tijd was een soort pretzle stick. Aangezien deze het zo goed deed begon men na te denken hoe ze meer van dit soort producten konden verkopen. En, aangezien chocolade alles beter maakt bedachten ze een biscuit stick bedekt met chocolade.

Een slim plan want het was meteen een doorslaand succes! Het duurde dan ook niet lang voor men om meer begon te schreeuwen en Glico weer om tafel ging zitten om te bedenken wat ze konden gaan doen met deze zogenaamde Pocky’s. Een jaar later volgde er een variatie met nootjes erin en zoals verwacht werd ook deze variant een groot succes. Uiteraard zou Japan, Japan niet zijn als er hierop niet nog tientallen variaties op zouden komen.

1001 Smaken

Het bedrijf brengt dan ook traditiegetrouw in ieder geval één nieuwe smaak per jaar uit. Dit zijn er vaak nog meer omdat er ook allerlei regionale limited editions worden uitgebracht en er seizoensgebonden Pocky worden geproduceerd.

Zo heb je tegenwoordig Pocky’s met aardbeien smaak, met mangomousse vulling, met matcha (groene thee), tijdens Halloween Pocky’s met pompoen smaak, en vind je ook wat apartere smaken zoals zoete aardappel, Braziliaanse pudding en ga zo maar door!

Diverse soorten Pocky. Eigen foto.
Diverse soorten Pocky. Eigen foto.

Ook de standaard rode verpakking is al lang niet meer zo standaard want buiten de variaties in smaak (en bijpassende verpakking) gaat Glico ook vaak de samenwerking aan met populaire anime series voor de tofste verpakkingen. Kijk bijvoorbeeld eens op TofuCute (zie bovenstaande afbeeldingen) en MostCutest om te zien welke soorten smaken er op dit moment beschikbaar zijn.

Meer dan alleen een snack

Niet alleen is Pocky erg geliefd vanwege de leuke verpakkingen en vele smaakvariaties, het is vooral populair onder tieners omdat je het makkelijk deelt met anderen. Net als met een pakje kauwgom: trek je het open, dan stormen je vrienden op je af.

Alles aan de sticks is hier op gericht, lekker delen met anderen. Er zijn zelfs grotere verpakkingen met daarin meerdere kleine zakjes zodat je de Pocky’s nog beter kunt “verspreiden”. Dit delen is niet voor niks een belangrijk onderdeel in de slogans en (de vaak ietwat vreemde) commercials voor deze lekkernij.

Buiten de enorme hoeveelheid variaties vind je Pocky niet alleen terug in de supermarkt en commercials op tv. Ook in anime en manga zul je Pocky meer dan eens terugvinden in het verhaal.

Enkele bekende voorbeelden zijn: Onegai Sensai, Rima Tooya en Shiki Senri uit Vampire Knight die regelmatig samen een doosje Pocky’s delen. Of in de Lucky Star serie is het Kagami die je vaak Pocky ziet wegsnoepen, in Spirited Away kun je aan het begin van de film (als je oplet) een leeg doosje Pocky’s op de achterbank van de auto zien rondslingeren, en ook in K-On komt Pocky meerdere malen voorbij.

Ontdeugend Pocky spelletje

Pocky is er echter niet alleen om op simpelweg op te eten. Er is ook een “berucht” spelletje mee te spelen: The Pocky Game. Denk aan de beroemde spaghetti scene van Lady en de Vagebond, maar dan met Pocky.

Hierbij neem je één Pocky-stick, en twee personen nemen elk een uiteinde in de mond. Vervolgens “happen” ze naar elkaar toe tot je in het midden komt. Degene die als eerste wegtrekt is de verliezer. Een zeer geliefde manier om een eerste kus uit te lokken met een verlegen date dus.

Van snack tot icoon

Mede doordat het zo populair is onder jongeren, in veel anime voorkomt, en er dit soort spelletjes zijn bedacht is Pocky inmiddels echt een iconische snack geworden. Het is, zeker binnen de Japanse pop en otaku cultuur, één van de meeste bekende en geliefde snacks. Ook hier in Europa is Pocky bij velen al een zeer bekende naam en wordt er altijd druk naar gezocht op Anime en Cosplay conventies waar je de snack vaak in de dealerroom kunt terug vinden.

Reden genoeg om ook hier dus eens uitgebreid de Nationale Pocky dag te gaan vieren! Wil je nou zelf ook een keer Pocky proberen? Dan kun je deze o.a. kopen bij webshops zoals Seikatsu, MostCutest, TofuCute, en Roppongi!

Kijk meer voor meer informatie over Japans Snoepgoed en waar je het kunt kopen hier. Of probeer eens een Japan Candy Box waarbij je éénmalig (0f maandelijks) een mystery box vol Japans snoepgoed in je brievenbus kunt verwachten.

Meer Pocky

Nog lang geen genoeg van Pocky? Lees dan ook de volgende artikelen eens voor nog meer leuke Pocky weetjes en recepten!

Dit artikel – Wat is Pocky? Alle heerlijkheid op een stokje! – verscheen voor het eerst op 31 oktober 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 31 juli 2019.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

7 Comments

 1. Tizzalicious

  oktober 31, 2012 at 8:39 pm

  Nomnom, als ik dit zie baal ik wel een beetje van mijn strenge geen granen & suiker dieet!

  • DeSushiTimes

   oktober 31, 2012 at 8:57 pm

   Kan ik me goed voorstellen! Al is het natuurlijk wel een stuk beter voor de lijn 😉

 2. corina

  augustus 30, 2014 at 1:05 pm

  leuke en uitgebreide website heb je. goede voorbereiding op onze Japan rondreis. weet je ook op welke website Pocky snoep te bestellen is? kunnen we vast voor proefen :). vast bedankt

  • TheSushiTimes

   augustus 31, 2014 at 4:28 pm

   Hoi Corina! Bedankt voor je compliment en leuk om te horen dat je naar Japan gaat! Wanneer/waar ga je heen?

   Pocky kun je o.a. bestellen op http://www.mostcutest.nl en http://www.starsprinkles.nl. Op beide sites vind je overigens nog veel meer leuk en lekker Japans snoepgoed 🙂 Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

 3. Petra

  september 18, 2014 at 3:56 pm

  Haha ja het is tegenwoordig ook bij de Jamin geloof ik, of in ieder geval bij hun online shop. Maar dan 2 x zo duur XD. Right.

  • TheSushiTimes

   september 29, 2014 at 6:42 am

   Had al wel gezien dat Jamin het verkoopt ja. Was me nog niet opgevallen dat ze zoveel duurder zijn 😮

 4. Anna

  december 30, 2018 at 4:02 pm

  Ik ben zo dol op pocky
  Vooral de aardbei smaak 😋😍

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X