Wat is Shinto?

Je hebt vast wel eens een anime serie gezien of een manga gelezen waarin een of andere vage spreuk wordt uitgesproken die bescherming biedt voor de persoon die hem oproept. Of, misschien heb je wel eens in een documentaire over Japan een tempel of een boom, behangen met een touw en papieren vouwsels eraan hebt gespot.

Dit soort dingen horen bij een geloof dat, ondanks het feit dat Japan een religieus-vrij land is, het meeste wordt vereerd: Shintoïsme.

 

Geen echte religie

Het Shintoïsme is de grootste religie in Japan maar is tegelijkertijd ook niet echt een religie, maar meer een levenswijze die ontzettend diep geworteld zit in de gehele Japanse cultuur. Zo diep zelfs dat een hoop onderdelen uit het Japanse dagelijks leven eigenlijk kleine rituelen zijn of hun oorsprong kennen in Shinto. Wellicht zonder dat mensen zich hier bewust van zijn.

 

Kami vs. God(en)

Om Shinto goed te kunnen begrijpen moeten we eigenlijk eerst beginnen met het uitleggen van het begrip “Kami”. Het woord “Shinto” word vaak vertaald als “de weg van de goden”, maar dat vind ik eigenlijk niet kloppen. Ik zal je uitleggen waarom: Het woord is geadopteerd van het Chinese “shén dào” wat in het kanji werd uitgebracht als “shin”-“to”. Het onderdeel “Shin” staat voor geest, verschijning, entiteit.

Een Kami hoeft daarom geen god te zijn maar is meer een geestelijk verschijning die één is met zijn omgeving (meestal de natuur) en daardoor over meer “krachten” beschikt dan dat wij als buitenstaanders doen. Denk hier bijvoorbeeld aan de bosgeesten als Totoro of de Kodama uit Princess Mononoke.

 

Kami in alle soorten en maten

Kami komen voor in alle soorten en maten; van een waterval, een boom, of een berg (Fuji-san!), tot vogels en mensen. Volgens de eeuwenoude tradities van Shinto kan alles wat indrukwekkend, verbazingwekkend en niet alledaags op je overkomt een Kami zijn. Dat het woord vergeleken wordt met iets goddelijks is eigenlijk de schuld van de westerse wereld, toen er ergens in de 19e eeuw vertaling kwam van de bijbel in het Japans.

In deze vertaling werd het woord Kami gebruikt voor de westerse beschrijving van God. Dit zorgde voor grote verwarring bij de Japanners waardoor tientallen jaren hierna de mensen die de religie wilde volgen, nog steeds een vergelijking trokken en dachten dat een Kami een superieure geest is.

Maar wat een Kami nu precies is, valt ook moeilijk uit te leggen. Gewoon, omdat de aard ervan voor de normale mens niet te omschrijven valt. Hiervoor zijn zij voor onze begrippen te complex (en hier komt dus ook weer dat idee van een superioriteit vandaan).

 

Geen oppermachtige wezens

Toch zijn Kami dit niet. Zij zijn niet goddelijk en almachtig zoals de goden in andere religies dat wel kunnen zijn. Ze zijn ook niet perfect, ze maken soms fouten en gedragen zich onredelijk. Ze zijn van nature nauw verboden aan bijvoorbeeld de normale mens, alleen beschikken ze over een hoger niveau van levensenergie en zijn ze dus een soort super-versie van onszelf. Ook leven ze niet in een andere wereld, maar gewoon op aarde en vaak midden in een natuurlijke omgeving.

 

Kami zijn overal

Omdat Kami met van alles geassocieerd kunnen worden, kunnen ze dus ook overal uit voortkomen. Soms zijn zij een object, maar op andere moment leven ze in het object zelf. Een Kami van een berg kan dus de verschijning zijn die op de berg leeft of de berg zelf.

Door deze verschillende mogelijkheden hebben niet alle Kami een eigen naam, maar worden ze ook vaak genoemd als Kami van de “huppeldepup”- berg. Er zijn verschillende typen Kami waarvan er 3 erg belangrijk zijn:

 • Ujigami. Eigenlijk een voorouder van één de clans waaruit Shinto is ontstaan. Zij dienen ook als beschermer van de nakomelingen.
 • Kami van natuurlijke objecten zoals steen, dieren en de krachten van de natuur (bv. bliksem).
 • Vaak zijn het ook geesten van overleden mensen die in hun leven uitzonderlijke daden hebben verricht voor anderen en hun omgeving.

 

Miljoenen kami

De religie geeft aan dat er 8 miljoen verschillende Kami in Japan te vinden zijn, en die ga ik echt niet allemaal voor jullie beschrijven (flauw he)! Ik heb er wel een aantal belangrijke voor jullie tussenuit geplukt:

 • Amaterasu- Deze vrouwelijke verschijning wordt gekoppeld aan de zon en gezien als één van de meest belangrijke Kami van allen.
 • Benten- Kami van muziek en schone kunsten. Zij blijkt een hindoe-achtergrond te hebben.
 • Ebisu- Brengt geluk en voorspoed voor de werkende mens. De favoriete Kami onder vissers en de verlaten 1e zoon van Izanami en Izanagi.
 • Hachiman- Kami van de oorlog en het boogschieten.
 • Izanami en Izanagi- Het Kami-koppel die met een speer vanaf de hemelbrug het eerste land op aarde creëerde.
 • Konpira/Kompira- Van oorsprong een boeddhistische verschijning, maar nu beschermer van zeevaarders.
 • Susa-no-o- Hij is Kami van de wind en storm, beschermt en vernietigd en is de broer van Amaterasu.
 • Tenjin- Kami van de studie en eigenlijk een geleerde uit de oudheid. Hij wordt vaak om succes gevraagd tijdens examen.

Dit is slechts een kleine greep uit de miljoenen Kami die je in Japan kunt vinden, voor elke situatie, plek of gebeurtenis is er wel een Kami aanwezig.

 

Shinto om kami te eren

Veel Japanners bezoeken dagelijks de altaren of hebben er een in huis opgenomen om deze kami te eren. Een groot scala aan talismannen zijn te koop voor veiligheid in het verkeer, succes in je werk, een voorspoedige bij zwangerschap, noem maar op! Daarnaast speelt shinto ook een hele grote rol tijdens huwelijken; veel huwelijksceremonies worden geheel voltrokken in Shinto-stijl (ondanks dat een westerse bruiloft vaak goedkoper is).

Bruiloften zijn plekken van vreugde maar begrafenissen en de dood worden echter gezien als “onzuiver” en daarom overgelaten aan het Boeddhisme. Je zult daarom dan ook maar weinig Shinto-begraafplaatsen tegen komen. Ook zijn veel keizerlijke ceremonies en rituelen nog steeds gehuld in de traditionele mysteries van Shinto.

Er valt nog veel meer te vertellen over Shinto in Japan dit hebben we echter onder gebracht in nog enkele artikelen waaronder:

De geschiedenis van Shinto

Shinto vieringen

 

またねーにゃん!

Bron: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X