Wat moet je van te voren reserveren in Japan?

Hoewel je een hoop dingen gewoon ter plekke kunt regelen in Japan is het nodig om sommige zaken van te voren te reserveren. Vooral als je verzekert wilt zijn van een plekje in bijvoorbeeld de shinkansen met je grote bagage, of een kaartje voor Tokyo Disneyland.

Vooral tijdens feestdagen, vakanties, of andere speciale momenten kunnen bepaalde toeristische trekpleisters en attracties ontzettend druk worden. De Japanners trekken er op deze dagen namelijk massaal op uit. Het is natuurlijk het beste om die momenten gewoon proberen te vermijden, maar dit lukt niet altijd. Zorg er dan in elk geval voor dat je ruim op tijd reserveert om teleurstelling te voorkomen.

JR Rail Pass

Als je van plan bent om veel te reizen door Japan is er één reservering die je absoluut niet mag vergeten; de JR Rail pass. Met deze pas kun je 7-, 14-, of 21-dagen lang onbeperkt met vrijwel alle shinkansen reizen. Deze JR Rail Pass moet ruim voor vertrek in het buitenland aangeschaft worden, dit kan NIET in Japan zelf. Je krijgt namelijk een voucher thuisgestuurd waarmee je, eenmaal in Japan, de daadwerkelijk pass kunt krijgen. Zonder deze voucher, geen pass!

Begint de tijd te dringen en is een fysieke voucher bestellen niet meer mogelijk? Dan kan het sinds kort ook – tegen meerprijs – online. Meer over de JR Rail Pass lees je hier.

Hotels

Ook je hotels en verblijven kun je het beste voor vertrek al geregeld hebben. Zeker wanneer je in het hoogseizoen wilt reizen, of in het centrum van steden wilt verblijven. Zo weet je zeker dat je van een plekje gegarandeerd bent.

Het is zeker niet onmogelijk om gewoon ter plekke wat te vinden, want het aanbod is er groot. Maar het is in Japan erg ongebruikelijk om ergens “op de bonnefooi” in te checken, tenzij het een capsule hotel of hostel betreft. Probeer je het toch houdt er dan rekening mee dat je wellicht een aantal locaties moet proberen, of wat langer moet wachten voor je kunt inchecken.

Shinkansen (zéker met grote bagage)

Dit hoef je niet voor je reis te regelen, maar het is wel erg belangrijk om te weten, dus we noemen het toch maar even. Vooral omdat het om nieuwe regels gaat. Sinds 2022 zijn er nieuwe regels voor de shinkansen. Hier mag je niet zomaar meer in met grote bagage en koffers.

Onder grote bagage wordt verstaan; koffers met een totale omtrek (lengte x breedte x diepte) van 160 tot 250 cm. Wil je reizen met bagage van dit formaat (wat de gemiddelde koffer al snel is) dan moet je tegenwoordig een speciale zitplek reserveren. Zijn deze plekken bezet? Dan kan je niet met je bagage in de trein en zal je een volgende moeten nemen. Bagage groter dan 250cm mag helemaal niet meer mee in de shinkansen.

Afbeelding via Japan Rail Times

Er zijn geen extra kosten aan verbonden maar het gemak van even snel in de trein stappen is dus wel weg als je grote koffers hebt. Mocht je geen zin hebben in het reserveren van deze plekken, of heb je bagage groter dan 250cm? Dan zal je lokale treinen moeten gebruiken of kun je gebruik maken van takuhaibin (Takkyubin / TA-Q-BIN). Dit zijn diensten die tegen betaling je koffers van de ene naar de andere locatie voor je kunnen brengen.

Ghibli Museum en Ghibli Park

Voor anime liefhebbers staat het Ghibli Museum vaak bovenaan het lijstje must-visits. Verkijk je echter niet op de populariteit van dit museum. Deze zit soms maanden van te voren al volgeboekt. Ga je dan ook op de bonnefooi, of wil je ter plekke kaartjes reserveren, dan vis je vaak achter het net. Gelukkig kun je heel goed online kaartjes laten regelen voor het museum, dus regel dit ruim voor je vertrek.

Het Ghibli Museum is overigens minder een echt “museum” en meer kinderpretpark. Lees hier meer over ons bezoek aan het Ghibli Musuem of neem hier een digitaal kijkje.
Het gloednieuwe Ghibli Park is op moment van schrijven al helemaal bijna niet in te komen. Vanaf 10 januari 2023 zijn tickets beschikbaar voor internationale reserveringen, maar alleen in beperkte aantallen voor bezoeken tijdens 15 maart en 30 april. Op moment van schrijven is de hele batch echter al uitverkocht.

Naarmate het park wat langer open is zal dit ongetwijfeld beter worden. Maar voor nu is het zaak de website goed in de gaten te houden voor nieuwe beschikbaarheid, mocht je een bezoek willen brengen!

Pretparken

Dan zijn er ook nog de grotere pretparken zoals Tokyo Disneyland, Tokyo Disney Sea en Universal Studios in Osaka met haar Super Nintendo World. Voor al deze parken is een reservering niet altijd verplicht maar wel sterk aan te raden. Met name als je extraatjes zoals een fast pass of iets dergelijks wilt hebben.

De specifieke reserveringsmogelijkheden wisselen per park. Voor sommige is het niet mogelijk om ver van te voren je tickets aan te schaffen vanuit het buitenland, anderen bieden deze mogelijkheid wel. Al dan niet met behulp van externe partners. Het beste is het dan ook om tijdig te kijken op de website van het pretpark van je keuze.

Thema Cafés

Er zijn in Japan tal van Thema Cafés, vaak in het teken van bepaalde anime of game series. Denk aan het Kirby Café of Pokémon Café. Het gros van deze cafés is erg populair en kunnen al snel vollopen met reserveringen. Wil je dan ook verzekerd zijn van een plekje, boek dan voor vertrek alvast je tafeltje. De meest populaire sites bieden vaak ook opties voor reserveringen in het buitenland, al heb je er wel vaak een creditcard voor nodig.

Voor de zogenaamde pop-up cafés kan het al helemaal lastig zijn een plekje te bemachtigen. Deze zijn vaak alleen te reserveren nadat je een “loterij’ gewonnen hebt. De animo is zo groot voor deze tijdelijke cafés dat je eerst een loterij moet winnen om een ticket te mogen kopen. Ben je echt vastbesloten een bezoek te brengen maar heb je geen plekje kunnen reserveren? Dan is je enige andere optie vaak bij de deur wachten of er onverwachts nog iets vrij komt ivm annuleringen.

Kattencafés en soortgelijken zijn meestal wel goed ter plekke nog uit te zoeken en te bezoeken. Maar probeer je van te voren wel even in te lezen over de omstandigheden van de dieren. Want niet alle cafés zijn zo diervriendelijk als ze lijken.

Restaurants

De meeste restaurants en bars kun je zo inlopen, hier zijn geen reserveringen nodig. En zeker bij kleinere locaties vaak niet eens mogelijk. Ga je echter naar (grotere) izakaya’s of wil je populaire, luxe restaurants bezoeken? Dan is een reservering vaak onmisbaar. Zeker als het Michelin restaurants betreft kun je er vaak niet zonder reservering terecht, of zal je uren in de rij moeten wachten. De wachttijden verschillen enorm per restaurant en kunnen variëren van een paar dagen, tot een paar maanden. Informeer dan ook altijd ruim van te voren.

Bekende restaurants hebben vaak nog wel (Engelstalige) boekingsmogelijkheden, maar voor het gros zal je wat Japans moeten kunnen. Zie je daar tegenop? Dan kun je vaak je hotelreceptie vragen om te bellen, als je al in Japan bent. Dit is dus alleen geschikt bij restaurants zonder lange wachttijden. Een andere optie is het gebruiken van diensten zoals Rakuten Travel (voorheen Voyagin).

Kokedera in Kyoto

En dan zijn er nog alle toeristische trekpleisters en andere bezienswaardigheden die je van te voren moet reserveren. Zo ook Kokedera, de beroemde mostuin in Kyoto vraagt om tijdige reservering. Je hebt minstens 5~6 weken van te voren nodig. Niet alleen omdat je vaak minimaal twee weken moet wachten, maar ook omdat je reservering drie weken voor de gewenste datum binnen moet zijn. Waarom dan 4~6 weken? Nou, je reservering moet per post gestuurd worden, naar de tempel die in deze mostuin ligt.

Foto via WikiMedia. Door Ivanoff~commonswiki.

Teveel gedoe, of tijd te kort? Dan kun je het eventueel nog via Rakuten Travel (voorheen Voyagin) proberen. Zij vragen wel een kleine vergoeding voor het regelen van je boeking, maar ze kunnen het wel vaak op iets kortere termijn nog voor elkaar krijgen, én je hoeft niet moeilijk te doen met brieven versturen,

Toeristenattracties en bezienswaardigheden

Kokedera noemden we even apart, vooral omdat de reserveringsmethode zo apart is. Maar er zijn nog meer toeristenattracties en bezienswaardigheden in Japan waarvoor je moet reserveren. Denk aan het Keizerlijk Paleis in Tokyo. Voorheen moest dat ook ruim van te voren, nu kun je vaak op de dag zelf nog een tijdslot reserveren.

Het wisselt echter enorm per locatie. De beste tip is echter om gewoon van te voren je reis goed voor te bereiden. Dat betekent dus van te voren uitzoeken wat je wilt gaan zien en wat er per locatie geregeld moet worden. Dat betekent niet dat je meteen een strak ingerichte planning moet maken, maar dat je wel van te voren weet wat je opties zijn. Dan sta je niet ter plekke voor onverwachte verrassingen of teleurstelling.

Heb je overigens nog goede tips voor andere locaties die om een reservering vragen? Deel ze met ons in de comments!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
  • Sander
    Geplaatst op 01:23h, 10 maart Beantwoorden

    Voor wat betreft de Japan Rail Pass, dat is sinds enkele jaren toch anders. Sterker nog, je hebt nu twee alternatieven:
    – Online bestellen bij JR. Dan krijg je geen voucher maar is je paspoort voldoende om de JRP eenmaal in Japan op te halen. Bijkomend voordeel is dat je ook online reserveringen kan doen. nadeel is dat het iets duurder is bestellen via een derde partij.
    – Je kan de pas ook in Japan op diverse stations kopen! Nog wel steeds onder dezelfde voorwaarden, dus alleen als “temporary visitor”, en ook dit is iets duurder dan de voucher-route.

  • Claudia
    Geplaatst op 19:28h, 20 april Beantwoorden

    Ik wilde heel graag naar teamLab Planets, maar niet erbij nagedacht dat ik had moeten reserveren. Dus helaas, kans gemist, want de dagen erna waren ook al uitverkocht.

Geef een reactie