Wat neem je mee op reis naar Japan?

Wanneer je echt alles hebt geregeld voor je reis naar Japan en alles geboekt is en je op het punt staat te vertrekken is het natuurlijk tijd om je koffer te gaan inpakken! Het is echter handig om met een aantal dingen rekening te houden en te zorgen dat je deze zeker weten mee neemt.

En nee, we gaan je niet vertellen hoeveel schone onderbroeken je in moet pakken. Ook je camera en opladers zul je vast niet vergeten. Toch zijn er aantal dingen die je wellicht zou vergeten die erg makkelijk zijn voor je Japan-reis. We hebben dan ook een paar handige tips voor je die je reis en verblijf op kleine manieren een stuk makkelijker maken!

1. Papieren zakdoekjes

Het is ontzettend belangrijk om waar je ook heen gaat minstens één pakje papieren zakdoekjes bij je te dragen. Niet om je neus in te kunnen snuiten (ook handig) maar omdat een groot deel van de publieke toiletten in Japan géén wc papier hebben.  Overigens hebben ze ook lang niet altijd handdoekjes en/of zeep om je handen te wassen dus een hand sanitzer kan ook handig zijn.

2. Schone, nette sokken

De meeste van ons hebben een wilde verzameling sokken. Hysterische kleurtjes, gekke printjes en zelfs een paar exemplaren die eigenlijk weggegooid zouden moeten worden vind je in grote getale bij de meeste mensen thuis.

In Japan zijn er echter genoeg plekken (waaronder restaurants, pashokjes, tempels, en sommige hotelkamers) waar je je schoenen uit zult moeten trekken. Op dat soort momenten zijn je glitterende Hello Kitty sokken, Spiderman sokken met gaten of, doorgewinterde en verkleurde witte sokken (die je al een week aan hebt) niet altijd een succes. Zorg dan ook voor schone, nette sokken!

En wellicht nog het meest belangrijke: trek elke dag schonen sokken aan om mensen niet om de oren te slaan met je stinkvoeten.  Hiermee voorkom je een hoop ongemakkelijke situaties.

3. Schoenen die makkelijk aan en uit gaan

En nu we het toch hebben over schoenen uittrekken… Wil jij jezelf een hoop moeilijk gedoe besparen?  Probeer dan schoenen aan te trekken die je makkelijk aan en uit krijgt. Dit scheelt een hoop gestuntel wanneer je weer een keer je schoenen bij de deur moet achter laten.

4. Goede portemonnee

We gebruiken hier steeds minder contant geld en betalen steeds vaker met onze pinpas en creditcard. Japan is echter een cash-land waar vrijwel alles contant betaald moet worden. Zorg er dan ook voor dat je een goede portemonnee mee hebt waar de (grotere) Japanse bankbiljetten in kunnen en voldoende ruimte is voor kleingeld.

5. Herbruikbare tasjes

Er zijn in Japan maar weinig publieke vuilnisbakken en je vuilnis op straat gooien is absoluut niet netjes. Dit ondanks de vele konbini die je maar al te graag een tasje meegeven en allerlei extra verpakkingen. Er wordt ontzettend veel plastic gebruikt en verspilt in Japan, dus probeer waar nodig een eigen tasje bij je te hebben.

Hiermee voorkom je dat je zelfs voor een enkele onigiri weer een nieuwe plastic tas nodig hebt. Daarbij is een eigen tasje sowieso handig voor andere aankopen, of om eventueel afval in bewaren tot je weer een prullenbak tegenkomt. Zo hoef je niet met al je lege flesjes en papiertjes rond te lopen maar kun je ze even opbergen of op z’n minst wat makkelijker vasthouden.

6. Bestekset

Mocht je echt totaal niet overweg kunnen met eetstokjes dan kan het de moeite waard zijn om een klein besteksetje mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een campingsetje. Deze kun je in tas meenemen en waar nodig gebruiken (let wel op dat je deze niet in je handbagage laat zitten)! Eten met eetstokjes is echter niet zo moeilijk als het soms lijkt en zul je onder de knie hebben voor je het weet. Grijp hier dus niet al te snel naar!

7. Pocket WiFi

Het openbare WiFi netwerk is in Japan niet zo geavanceerd als je misschien zou verwachten. Dit is in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 wel aan het verbeteren, maar dan nog zal het behoorlijk afkicken zijn voor iedereen die gewend is altijd verbinding te hebben. Je kunt natuurlijk ook gewoon genieten van je vakantie maar mocht je echt niet zonder internet kunnen dan is een een wifi-pocket onmisbaar.

Deze kun je niet hier al in je koffer stoppen maar wel van te voren regelen en bij aankomst in Japan ophalen bij het vliegveld of je hotel. Lees hier meer over Wifi in Japan en hier meer over Pocket WiFi

8. Reisstekker / Adapter

Iets wat je ook zeker niet moet vergeten is een goede reisstekker/adapter (of meerdere). De stopcontacten en het stroomnetwerk zijn namelijk een tikje anders in Japan. Vergeet dan ook vooral niet om een reisstekker te kopen die te gebruiken is in Japan zodat je ook daar je telefoon en andere elektronica kunt opladen! Meer over elektronica in Japan kun je hier lezen.

9. Kleine cadeautjes

Ga je tijdens je bezoek aan Japan bij mensen thuis verblijven of heb je bijvoorbeeld een Nagomi Visit geboekt? Vergeet dan niet een aantal (kleine) cadeautjes mee te nemen. Bij voorkeur lekkernijen uit het thuisland (géén drop). Het geven van cadeau’s is een belangrijk onderdeel in de Japanse cultuur, door een aantal kleine dingen mee te nemen ben je altijd voorbereid op een situatie waar het nodig is en laat je ongetwijfeld een goede indruk achter!

Jouw aanraders?

Met deze dingen zorg je ervoor dat je op een hoop vlakken niet voor vervelende verrassingen komt te staan en dat je zo goed mogelijk bent voorbereid! Wat is er volgens jou nog meer onmisbaar bij je reis naar Japan? Laat het ons weten in de comments!

Dit artikel – Wat neem je mee op reis naar Japan? – verscheen voor het eerst op 10 juni 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 10 juni 2019.

Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
  • WizardOfOss
    Geplaatst op 22:12h, 10 juni Beantwoorden

    1) huh, geen WC-papier bij openbare toiletten? Daar heb ik tijdens mijn 11 reizen nog nooit iets van gemerkt. Sterker nog, qua openbare toiletten is Japan wat mij betreft het walhalla: vrijwel altijd schoon, altijd papier aanwezig inclusief reserverollen. Alleen af en toe nog van die hurktoiletten…
    2 en 3) volkomen mee eens, en toch hou ik er nooit rekening mee. Aangezien je toch veel loopt wil ik toch goede wandelschoenen hebben. En dan sta je regelmatig even te stuntelen 😉
    5) ook wel mee eens, maar dat is een probleem wat zichzelf oplost: het is haast een uitdaging iets te kopen zonder er een tasje bij te krijgen…
    6) niet doen! Gewoon even doorzetten, eten met stokjes is echt niet moeilijk. Mijn eerste reis naar Azië was een groepsreis naar China, toen hebben we bij de eerste maaltijd afgesproken dat de eerste die om bestek vroeg de rekening voor de hele groep moest betalen. Aan het eind van de reis hielden we wedstrijdjes wie de meeste pinda’s tegelijk kon oppakken…
    7) inderdaad heel handig! Oké, er is op veel plaatsen gratis wifi beschikbaar (vaak via de tourist info), maar uiteraard net nooit wanneer je het nodig hebt. Wel een nadeel: zo’n pocket-wifi doet het niet in tunnels, en dat kan internetten tijdens een treinrit tot een frustrerende ervaring maken…
    8) ik neem inderdaad altijd een lading per stuk verpakte stroopwafels mee, gegarandeerd succes! Haagse Hopjes vallen overigens ook goed in de smaak…

    Over het algemeen is Japan een makkelijk land waar vrijwel alles wel te koop is. Kleding is wat mij betreft het lastigste: grotere maten zijn lastig te vinden en meestal duur, en schoenen groter dan maat 45 zijn non-existent. Dit kan ook lastig zijn als je in een ryokan verblijft, waar ook de grootste slippers altijd te klein zijn. Verder deo en zeker in de zomer zonnebrand: dat is er wel te krijgen, maar het kan best even zoeken zijn naar bruikbaar spul (factor 4 is vrij nutteloos…). Verder heb ik niet echt spullen die absoluut mee moeten.

    • Joyce
      Geplaatst op 09:43h, 14 juni Beantwoorden

      Toch apart om te zien hoe verschillend de toilet ervaringen zijn haha! Ik ben er nu ook al meerdere keren geweest, voor langere perioden en op diverse plekken en vrijwel overal waar ik op een openbaar toilet kwam, dus in de metro of parken, was het meestal én niet al te schoon en was er geen toilet papier. Dit was zowel in Nikko zo, als Ueno Park in Tokyo, als in Kyoto. Net in Miyajima was alles wel perfect in orde 🙂

Geef een reactie