7 Must Visits in Kyoto

Kyoto is ondanks de hordes aan toeristen een schitterende stad en hoe dan ook een bezoek waard! Zo hebben ze er niet alleen beeldschone tempels, unieke winkelstraten, rustgevende wandelpaden, en natuurlijk geisha, maar vind je er ook nog het oude Japan terug (al moet je hier soms wel naar zoeken). Maar wat zijn nou de absolute must visits in Kyoto? Wat ons betreft zijn dat de volgende plekken:

1. Fushimi Inari Taisha

Ik noemde deze plek al kort in een vorig artikel maar stipt op nummer 1 staat voor mij de Fushimi Inari schrijn. Deze bijzondere schrijn is erg geliefd en bij buitenlandse toeristen vooral bekend door enkele memorabele scenes uit de film Memoirs of a Geisha. De schrijn is echter al eeuwen een belangrijke plek voor aanhangers van shinto en zal je werkelijk meenemen naar een andere wereld. Mits je de klim aan durft tenminste.

De tempel ligt namelijk op een berg en je moet dan ook zo’n 2-3 uur wandelen voor je echt alles gezien hebt. Het is echter dubbel en dwars de moeite waard en verslaat wat mij betreft eigenlijk alle andere tempels en schrijnen van Kyoto.

Let wel dat, een foto zoals hierboven, wel wat geduld of flink wat geluk kost. Het is er namelijk vrijwel altijd druk en je zult de ervaring dan ook delen met ene hoop andere mensen.

2. Gion District en  Gion Corner

Hoewel ik het Gion District zelf enigszins over-rated vind is het wel degelijk erg bijzonder om er doorheen te lopen, al helemaal als je onderweg gaat naar de Gion Corner, een groot entertainment gebouw vooral gericht op toeristen. Voor ¥3,150 (ongeveer €25,-) kun je daar in 45 minuten genieten van diverse optredens en culture showstukjes, waaronder een echte Maiko (leerling-geisha) dans! 

Ik vond het het geld namelijk wél dubbel-en-dwars waard, je moet echter gewoon in je achterhoofd houden dat het wat kort is en gericht is op toeristen. Alleen de maiko-dans maakte het bezoek het voor mij echter al waard, want waar anders kun je dit zien en meemaken dan in Kyoto als gewone toerist?

3. Yumekoubou Maiko

Als je het geld hebt en het ervoor over hebt is een bezoek aan de Yumekoubou Maiko Make-over studio in Kyoto een absolute must visit! Dit is een professionele studio die zich specialiseert in het geven van volledige maiko, geiko (geisha), oiran, en shinsengumi make-overs! Hierbij wordt je in een uur omgetoverd tot een maiko en kun je afhankelijk van het pakket dat je kiest een studio shoot doen en/of wandeling door het Gion District maken waarbij er op diverse locaties een foto van je wordt gemaakt.

Het is niet bepaald goedkoop met prijzen van zo’n €85-€185 (afhankelijk van wat je kiest) maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug. En voor wie denkt dat dit een toeristen ding is heeft het mis: 95% van alle bezoekers zijn Japans en wordt vaak gedaan door vriendinnen, gezinnen met dochters, of modellen op zoek naar unieke portfolio shots. Hierdoor heb je een echte authentieke ervaring maar spreekt men niet altijd even goed Engels. Meer weten over deze ervaring? Lees dan hier verder.

4. Kinkakuji

Heel eerlijk gezegd heb ik getwijfeld of ik deze (en de volgende) moest toevoegen aan mijn top 10 maar gezien het feit dat de Kinkakuji zó iconisch is kon ik hem met goed fatsoen gewoon niet weglaten.

Waarom ik dan wel twijfelde aan het Gouden Paviljoen? Simpelweg omdat ik hem in het echt vond tegenvallen. Wellicht waren mijn verwachtingen verkeerd of kwam het door de gigantische hoeveelheid toeristen die er rondliepen maar het magische gevoel dat ik verwacht had te kregen bleef uit. Desondanks mag een bezoekje eigenlijk niet ontbreken, gewoon “omdat het hoort”. Wellicht ben jij er ook op een beter moment en kun je meer genieten van deze iconische landmark.

5. Ginkakuji

Als we de Kinkaguji noemen dan mag de Ginkakuji uiteraard niet ontbreken. Het zilveren paviljoen is eigenlijk het kleinere broertje van de voornoemde maar is in tegenstelling tot zijn grote broer niet bijpassend (zilver) gekleurd. Deze bijnaam komt van de schittering die de zwarte lak vroeger in het maanlicht gaf.

IMG_3773

Vooral door de Japanners wordt deze schrijn “mooier” gevonden dan het Gouden Paviljoen omdat Ginkakuji meer voldoet aan wabi-sabi, het Japanse schoonheidsideaal van ruwe imperfectie. Ook ikzelf geef meer de voorkeur aan deze schrijn maar dat komt vooral omdat er minder toeristen rondliepen, en meer de uitstraling had van “Oud-Japan”. 

6. Nishiki Food Market

Even een beetje cultuur moe? Ook dan biedt Kyoto nog meer dan voldoende om te doen. Een leuke plek om doorheen te wandelen is de Nishiki Food Market. Een lange overdekte corridor bomvol allerlei winkels gespecialiseerd in Japans eten. Van unieke ingrediënten tot bijzonder snoepgoed en bizarre snacks, je komt er vanalles tegen!

Ben je niet zo’n avontuurlijke eter? Dan is gewoon rondlopen er al leuk zat want je kijkt je ogen uit! Het eten wordt namelijk niet alleen verkocht maar her-en-der ook voor je neus op traditionele wijze voor je klaargemaakt!

7. Manga Museum

Een bezoek aan het manga museum zal lang niet iedereen trekken maar liefhebbers van Japanse pop cultuur en stripboeken moeten echt even een paar uur uittrekken voor een bezoek aan dit bijzondere museum dat je alleen in Kyoto vindt!

Dit is echter niet alleen een museum maar ook een soort plek om te ontspannen én manga te lezen. Vrijwel alle manga en tijdschriften die je daar vind kun je ter plekke gaan lezen in één van de leescorners, op een random bank, stoel, of lekker buiten op het gras.

Het manga museum ligt overigens op zo’n 5 minuten lopen van de Nishiki Food Market dus is daar prima mee te combineren!

Dit artikel – 7 Must Visits in Kyoto – verscheen voor het eerst op 9 januari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 9 januari 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • Janne | PLSM
    Geplaatst op 00:26h, 09 maart Beantwoorden

    Leuke tips, dank voor de inspiratie:) ik ben nu in Kyoto, misschien is de Kinkakuji beter te behappen als ik een keer heel vroeg ga en er nog geen hordes mensen zijn..

Geef een reactie