Weekly Shonen Jump: Het meest iconische manga tijdschrift ooit

Ben je een fan van manga? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van Weekly Shonen Jump! Het is een van de grootste en populairste manga magazines ter wereld en bestaat al sinds 1968! Ondanks dat het tijdschrift alleen in Japan wordt uitgegeven, wordt het al sinds jaar en dag gezien als dé autoriteit op het gebied van manga.

Zo’n beetje elke manga serie die een groot succes is geworden, begon in de Shonen Jump. Denk aan series zoals Dragon Ball, One Piece, Naruto en My Hero Academia. Maar ook klassieke series zoals Yu Yu Hakusho en Rurouni Kenshin.

Wat is Weekly Shonen Jump?

Weekly Shonen Jump is een Japans mangamagazine dat wordt uitgegeven door Shueisha. Het is een weekblad dat elke maandag verschijnt en vooral gericht is op tienerjongens. Het bevat een breed scala aan mangatitels, van shonen-series boordevol actie tot romantische komedies.

Elke week verschijnen de nieuwste “chapters” (hoofdstukken) van ongoing manga series. Deze hoofdstukken worden uiteindelijk – na een aantal weken – gebonden tot volledige manga en dan apart verkocht. Het tijdschrift zelf is dus een verzameling van verschillende series.

Door de Weekly Shonen Jump wekelijks te kopen kun je direct op de hoogte blijven van je favoriete series. Je hoeft dan niet op de volledige manga volume te wachten. Het is dus een geweldige manier om op de hoogte te blijven van het laatste manganieuws, de nieuwste releases en natuurlijk om nieuwe series te ontdekken. Daarnaast worden er exclusieve interviews met mangaka gedeeld en kom je allerlei andere leuke feiten te weten over je favoriete series.

Tezuka Awards

Het is ook een geweldige plek voor beginnend mangaka om hun werk naar buiten te brengen. Vooral de jaarlijkse “Tezuka Award” is een grote droom voor vele Japanse mangaka. Niet zo vreemd want deze award in de wacht slepen (in één van de categorieën) kan een geweldig opzetje zijn naar een succesvolle carrière voor beginnende artiesten. Of een mooie bekroning zijn voor gevestigde werken.

Enkele van de grootste en meest bekende mangaka van Japan zitten in de jury. Denk aan Akira Toriyama (Dragonball), Eiichiro Oda (One Piece), Masashi Kishimoto (Naruto), en Takehiko Inoue (Slam Dunk).

Zo won bijvoorbeeld de mangaka van Death Note, Takeshi Obata, in 1985 deze award al eens. Eveneens als Yoshihiro Togashi (bekend van Yu Yu Hakusho en Hunter x Hunter) in 1986. Enkele meer recente series verbonden aan deze award zijn o.a. Yotsuba&! en BeaStars. Er zit dus een flink stukje popcultuur en media geschiedenis verbonden aan het blad!


Geschiedenis van de Weekly Shonen Jump

Weekly Shonen Jump begon in 1968 als concurrent van – de toen populaire Weekly Shōnen Magazine” en “Weekly Shōnen Sunday”. Onder leiding van Hiroki Goto groeide Shonen Jump echter uit tot het grootste platform van allemaal. Vooral in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw was de Weekly Shonen Jump ongekend populair. Met op het hoogtepunt meer dan 6 miljoen uitgaven per editie!

De hoogtij dagen van het fysieke tijdschrift zijn inmiddels al een jaar of 10 voorbij, maar alsnog blijft Weekly Shonen Jump een belangrijk onderdeel van de anime en manga gemeenschap in Japan. Zeker omdat ze hun portfolio ook hebben uitgebreid met spin-off magazines zoals V-JUMP. Ofwel Virtual Jump, specifiek gericht op videogamges van populaire Shonen Jump series.

Ook op andere vlakken is men verder gaan uitbreiden. Zo zijn er videogame franchise in het leven geroepen zoals J-Stars Victory Vs voor console en Marvel × Shōnen Jump+ Super Collaboration op mobiele telefoons. Ook kon je van 2013 tot 2019 in Tokyo een waar Shonen Jump Themapark bezoeken. Helaas is deze inmiddels gesloten.

Manga Plus

Daarnaast hebben ze de afgelopen jaren de grenzen nog verder verlegd door een digitale versie van het tijdschrift te introduceren. Hiermee hebben lezers meteen toegang tot de nieuwste chapters van hun favoriete series. In het Japans heet deze app “Jump Live” en werd voor het eerst in 2013 geïntroduceerd.

In tegenstelling tot het fysieke tijdschrift worden de niet-Japans sprekende fans dit keer niet in de kou laten staan! Sinds 2019 kunnen ook wij namelijk meelezen. In het westen is deze app beter bekend als Manga Plus, waarmee ook wij (in het Engels) kunnen genieten van wekelijkse manga releases.

Enkele populaire manga van nu zoals Jujutsu Kaisen, Chainsaw Man, en Assasination Classroom vind je er in terug. Alsmede oude klassiekers als Naruto, Bleach en natuurlijke One Piece. Hier zitten wel een paar haken en ogen aan vast. Zo zijn alleen de meest recente chapters beschikbaar. Maar het is in elk geval beter dan niets!

Weekly Shonen Jump in de toekomst

Hopelijk word de app in de toekomst ook voor ons nog uitgebreid met andere features en events. Maar het laat in elk geval zien dat Weekly Shonen Jump grote stappen zet om ons ook in de toekomst nog te voorzien van fantastische, nieuwe series! Want ongeacht of het papieren tijdschrift zal blijven bestaan, de wens naar nieuwe manga series is nog onverminderd groot.

Weekly Shonen Jump en V-Jump afbeeldingen via Kami Sama Explorer Museum
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • Steven
    Geplaatst op 23:13h, 15 februari Beantwoorden

    Absoluut een toonaangevend tijdschrift wat betreft manga! Ik vond het eerst een vreemd idee om een hoop ‘stukjes’ van verschillende verhalen te hebben in plaats van één consistent iets, maar het maakt het wel makkelijk om nieuwe stijlen/favorieten te ontdekken. Alleen zal Kazuki Takahashi niet meer in de jury zitten voor de Tezuka Award… want hij is vorig jaar juli overleden.

Geef een reactie