Diverse CV'.s Blog header voor artikel over werk zoeken en solliciteren in Japan. Foto via Pixabay.

Werk Zoeken en Solliciteren in Japan

Velen van jullie zullen er vast wel eens van gedroomd hebben: werken en wonen in Japan. Maar wanneer je écht serieuze plannen hebt om er heen te gaan is het handig als je weet wat je te doen staat wanneer je gaat solliciteren en werken in Japan. Wij delen onze tips met je!

Zorg dat je Japans spreekt

Wanneer je geen Japans spreekt zul je bijvoorbeeld al snel beperkt zijn tot internationale kantoorbaantjes, of achter de bar in een internationale kroeg. Maar wanneer je Japans spreekt gaan er veel meer deuren voor je open! Zorg er dan ook voor dat je op Japanse les gaat en de taal veel oefent.

Let echter wel: je zult vaak moeten aantonen dat je ook echt goed Japans spreekt. Dit doe je met een JLPT certificaat. JLPT staat voor de Japanese Language Proficiency Test. JLPT is een internationaal erkende organisatie en testmethode die vaststelt hoe goed je kennis is van de Japanse taal op het gebied luisteren, spreken en schrijven (hiragana, katakana en kanji). Meer over de test kun je hier lezen.

In het kort kun je deze test één keer per jaar doen in Nederland bij de Universiteit Leiden. Aanmelden gaat via hun website. Vervolgens kies je voor het niveau; het laagste is N5 en het hoogste is N1. Je krijgt van de dienstdoende universiteit de nodige papieren en proeftest toegezonden. Op de dag zelf maak je de test (wat al snel een hele dag in beslag kan nemen). En dan is het wachten geblazen; je krijgt de uitslag twee maanden later met een in Japan officieel erkend certificaat.

Op zoek naar werk

Een van de meest populaire baantjes voor buitenlanders in Japan is een baan als Engels leraar(es). Hier is altijd ontzettend veel vraag naar en er zijn dan ook voldoende mogelijkheden, en zelfs speciale programma’s die je hierbij kunnen helpen.

Het meest bekende programma is het Japan Exchange and Teaching Programme, ofwel JET.  Deze organisatie werkt samen met de Japanse overheid om Engels leraren te plaatsen op diverse plekken in Japan. Voor alle informatie hierover kun je het beste even kijken op de website van JET zelf 🙂

Een baantje als Engels leraar(es) niks voor je? Niet getreurd want ook op andere manier kun je aan een baan in Japan komen! Er zijn een aantal internationale sites (zoals Iagora, OverSeasJobs, en specifiek voor Japan: GajinPot) die je kunt gebruiken bij het vinden van een baan in Japan. Vooral wanneer je geen, of beperkt, Japans spreekt zul je je vooral moeten richten op dat soort websites. Wanneer je wel de taal spreekt (en in het bezit bent van een JLPT certificaat) kun je veel breder kijken en op de lokale job hunting sites kijken.

Onthoudt echter wel dat netwerken en vriendjespolitiek een grote rol spelen in het Japanse zakenleven en dat je kansen, hoe dan ook, vele malen groter zijn als iemand in Japan zelf je kan voordragen.

Sollicitatiebrief

Wanneer je eenmaal een functie hebt gevonden waar je graag op wilt solliciteren is het natuurlijk de kunst om een goede sollicitatiebrief te schrijven, een zwakke plek voor menigeen! 

Het schrijven van de brief gaat niet heel erg anders dan je hier zou doen. Wel is het gebruikelijk om de volgende punten goed te benoemen:

In de eerste alinea beantwoord je de volgende vragen:

  • Welke functie je naar solliciteert
  • Waar je gehoord/gelezen hebt dat deze vacature er was
  • Waarom je geïnteresseerd bent in het bedrijf

De twee sectie

  • Waarom je solliciteert naar deze baan.
  • Waarom kun je het werk aan
  • Heb je een extra set ervaring om dit werk te kunnen doen
  • Noem iets op wat dit bedrijf van andere onderscheidt en waarom jij daarom geschikt bent

en uiteindelijk, de laatste alina

  • Herhaal waarom je geinteresseert bent in het bedrijf (want je wilt er echt gaan werken)
  • Voeg toe dat je uitziet naar een antwoord via telefoon of mail
  • En bedank degene voor hun tijd en de overweging jou aan te nemen.

Let bij het schrijven van je sollicitatie brief wel goed op de culturele verschillen op het gebied van waarden en normen, en welke karaktereigenschappen wel/niet gewaardeerd worden. Hier wordt het vaak op prijs gesteld als men duidelijk is, en echt een individu is met een sterke eigen mening. In Japan ligt de nadruk veel meer op de groep en het bedrijf in z’n geheel. Benadruk dan ook wat jij voor het bedrijf kan doen en waarom jij erbij past.

Vergeet ook niet je CV met foto erbij te doen. Plak hier echter niet zomaar een leuke fotootje in maar zorg voor een professionele pasfoto met een witte achtergrond en, heel belangrijk, zorg dat je in pak op de foto staat! Voor een voorbeeld kun je hier kijken.

Dit CV zul je misschien wel iets aan moeten passen. Waar het hier namelijk heel normaal is om te “job hoppen” is dat in Japan niet het geval. Daar is het erg gebruikelijk om je hele leven voor hetzelfde bedrijf te werken.

Als jij dus aankomt met meer dan 3 verschillende dingen op je CV komt dit in hun ogen verdacht over en kan zelfs een gebrek aan loyaliteit zijn! Iets waar de Japanner zich behoorlijk druk om kan maken.

Sollicitatie gesprek

Wanneer je sollicitatiebrief goed is ontvangen en je hopelijk bent uitgenodigd voor een gesprek is het tijd voor nog meer voorbereidingen en dingen om rekening mee te houden. Meer daarover kun je lees in het artikel “Hoe gaat een sollicitatiegesprek in Japan?“.

Bronnen: 1, 2, 3, 4.

Dit artikel –  Werk Zoeken en Solliciteren in Japan – verscheen voor het eerst op 25 april 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 25 april 2019.

Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

2 Reactie's
  • Marlou
    Geplaatst op 18:10h, 28 april Beantwoorden

    Wat heftig zeg! Heel interessant om te lezen. Bedankt voor het uitgebreide artikel! ^^

  • Jay
    Geplaatst op 04:52h, 05 juni Beantwoorden

    Interessant artikel, zeker voor mensen die de ambitie hebben om bij een Japans bedrijf te solliciteren!

    Toch zou ik iedereen die de ambitie heeft om carriere te maken in Japan om niet als Engelse leraar(es) aan de slag te gaan. Het salaris is erg laag, er zijn weinig doorgroeimogeijkheden en het limiteert je exit opportunities op de lange termijn.

    Mocht je de Japanse taal nog niet machtig zijn zou ik het toch eerst bij internationale bedrijven (bv. finance, IT) proberen . Mijn ervaring is dat dit soort bedrijven vaak een budget hebben om tijdens werkuren Japanse (prive)les te volgen 🙂

    Reputatie is hier in Japan erg belangrijk en mocht je een bekend bedrijf op je CV hebben gaan er veel meer deuren voor je open.

Geef een reactie