Westers eten en drinken dat Japanners niet lusten

Ieder land en iedere cultuur heeft zo haar eigen delicatessen en gerechten die (zo lijkt het) alleen in dat land lekker gevonden worden. Zo hebben ze in Japan, natto. Dit zijn gefermenteerde sojabonen met een opmerkelijk uiterlijk, en een nog meer bijzondere smaak en geur. Vrijwel alle buitenlanders vinden natto (zeker de eerste paar keren) niet bepaald lekker (of gewoon ronduit vies) en het wordt dan ook vaak gezegd dat alleen Japanse mensen het lusten.

Maar andersom zijn er ook genoeg gerechten die ze in Japan liever niet op hun bord zien liggen! Benieuwd welke westerse gerechten de Japanners niet lusten? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Zoete Groene Thee

Het drinken van groene thee in Japan is een geheel andere ervaring dan hier. Volgens de Japanners hoort groene thee namelijk helemaal niet zo zoet te zijn! Het moet juist een wat bittere nasmaak hebben. Bovenal moet je echter de groene thee goed kunnen proeven. De afgezwakte en gezoete variant die we hier dan ook drinken vinden ze maar niks. Als het aankomt op groene thee ijs of cake ligt het wat anders, daar mag wel wat meer suiker bij gedaan worden.

Drop

Waar we het hier met kilo’s te gelijk weg kunnen werken zijn er wereldwijd maar weinig landen die net zo van een lekker zout dropje kunnen genieten als bijvoorbeeld in Nederland. Ook in Japan moeten ze maar niks hebben van het zwarte goud en blijven ze er als het even kan ver uit de buurt.

Dit komt omdat de smaak van drop heel erg overeen komt met ouderwetse Chinese en Aziatische medicijnen, een smaak die vaak niet gepaard gaat moet blijde herinneringen. Bekijk bovenstaand het filmpje van Japanners die Salmiakki (Finse, extreem zoute drop) proberen. Je zult zien dat het niet bepaald in de smaak valt!

Root Beer

Root beer is een drankje dat vooral veel wordt gedronken in Amerika en daar erg populair is. In Japan vinden ze het maar niks, grotendeels om dezelfde redenen dat ze geen drop eten. Maak je er echter een root beer float van door het te serveren in een glas met een bol(letje) vanille ijs dan is het een heel ander verhaal!

Fruitschillen

Een appeltje uit de hand eten of een trosje druiven wegwerken doen we hier met gemak. In Japan schilt men echter ál het fruit. Zelfs bij druiven en perziken wordt het buitenste laagje er nog afgehaald. Ontzettend zonde want buiten dat er niks mis is met de smaak zitten de meeste vitamine ook nog eens in de schil! Dit lijkt simpelweg een kwestie van gewenning te zijn en langzaam maar zeker zie je wel wat meer mensen de schil op te eten maar toch zul je zien dat dit maar weinig gebeurd.

Rijstpudding

Rijst is in Japan een ontzettend belangrijk onderdeel van de maaltijd. Het lijkt dan ook vreemd dat er een rijstgerecht in dit lijstje staat. Maar in Japan hebben ze duidelijk ideeën over rijst en hoe rijst gegeten hoort te worden. En dat is (meestal) “puur natuur” of met een beetje furikake (soort rijstkruiden).

Wat ze in Japan echter helemaal niks vinden is de zoete rijstpudding (of rijstepap, net hoe je het noemen wilt) die we hier maken. Het mixen van rijst met melk en een flinke dosis suiker vinden ze zonde. De meeste zullen dan ook hun neus ophalen voor dit zoete goedje wat we vaak ook nog eens als toetje serveren (helemaal vreemd voor de meeste Japanners).

Ze hebben in Japan echter wel een soort rijstpudding die vaak gegeten wordt wanneer je ziek bent. Hun variant op kippensoep zeg maar. Deze wordt echter gemaakt met extra veel water, rijst en wat zout en heet “Okayu“.

Generalisering

We willen echter wel benadrukken dat de dingen die in dit artikel genoemd worden gebaseerd zijn op generaliseringen. Dat betekent dat er ongetwijfeld uitzonderingen zijn van Japanse mensen die deze dingen wel lekker vinden. Net als dat er niet-Japanners zijn die natto lekker vinden.

Bronnen: 1, 2, 3, 4.
Coverfoto door Marco Verch. Via Flickr.
Dit artikel – Westers eten en drinken dat Japanners niet lusten – verscheen voor het eerst op 30 mei 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 30 mei 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • Anita Jongman
    Geplaatst op 06:25h, 15 januari Beantwoorden

    Wat leuk om te lezen dit! Mijn schoonzus is Japans en is gek op Natto. Ik ben dus een van de weinigen die het heerlijk vindt, haha. Drop is internationaal geen groot succes volgens mij. Stroopwafels en rookworst zijn daarentegen vaak wël een hit!

Geef een reactie