Westers eten en drinken dat Japanners niet lusten

Ieder land en iedere cultuur heeft zo haar eigen delicatessen en gerechten die (zo lijkt het) alleen in dat land lekker gevonden worden. Zo hebben ze in Japan, natto. Dit zijn gefermenteerde sojabonen met een opmerkelijk uiterlijk en een nog meer bijzondere smaak en geur. Vrijwel alle buitenlanders vinden natto (zeker de eerste paar keren) niet bepaald lekker (of gewoon ronduit vies) en het wordt dan ook vaak gezegd dat alleen Japanse mensen het lusten.

Maar andersom zijn er ook genoeg gerechten die ze in Japan liever niet op hun bord zien liggen! Benieuwd welke westerse gerechten de Japanners niet lusten? Wij hebben het voor je uitgezocht!

 

Zoete Groene Thee

icetea_4

Het drinken van groene thee in Japan is een geheel andere ervaring dan hier. Volgens de Japanners hoort groene thee namelijk helemaal niet zo zoet te zijn! Het moet juist een ietwat bittere nasmaak hebben en je moet de groene thee goed kunnen proeven. De afgezwakte en gezoete variant die we hier dan ook drinken vinden ze maar niks. Als het aankomt op groene thee ijs of cake ligt het wat anders, daar mag wel wat meer suiker bij gedaan worden.

 

Drop

Afbeelding via DutchCandyAndSouvenirs.

Afbeelding via DutchCandyAndSouvenirs.

Waar we het hier met kilo’s te gelijk weg kunnen werken zijn er wereldwijd maar weinig landen die net zo van een lekker zout dropje kunnen genieten als bijvoorbeeld in Nederland. Ook in Japan moeten ze maar niks hebben van het zwarte goud en blijven ze er als het even kan ver uit de buurt. Dit komt omdat de smaak van drop heel erg overeen komt met ouderwetse Chinese en Aziatische medicijnen, een smaak die vaak niet gepaard gaat moet blijde herinneringen. Bekijk hier een filmpje van Japanners die Salmiakki (Finse, extreem zoute drop) proberen. Je zult zien dat het niet bepaald in de smaak valt!

 

Root Beer

Afbeelding via SammyBoy.

Afbeelding via SammyBoy.

Root beer is een drankje dat vooral veel wordt gedronken in Amerika en daar erg populair is. In Japan vinden ze het maar niks, grotendeels om dezelfde redenen dat ze geen drop eten. Maak je er echter een root beer float van door het te serveren in een glas met een bol(letje) vanille ijs dan is het een heel ander verhaal!

 

Fruitschillen

Foto door Lynn Greyling.

Foto door Lynn Greyling.

Een appeltje uit de hand eten of een trosje druiven wegwerken doen we hier met gemak. In Japan schilt men echter ál het fruit, ja zelfs bij druiven en perziken wordt het buitenste laagje er nog afgehaald. Ontzettend zonde want buiten dat er niks mis is met de smaak zitten de meeste vitamine ook nog eens in de schil! Dit lijkt simpelweg een kwestie van gewenning te zijn en langzaam maar zeker zie je wel wat meer mensen de schil op te eten maar toch zul je zien dat dit maar weinig gebeurd.

 

Rijstpudding

Foto (en recept) via Cooking with Jack Show.

Foto (en recept) via Cooking with Jack Show.

Rijst is in Japan een ontzettend belangrijk onderdeel van de maaltijd. Het lijkt dan ook vreemd dat er een rijstgerecht in dit lijstje staat. Maar in Japan hebben ze duidelijk ideeën over rijst en hoe rijst gegeten hoort te worden. En dat is (meestal) “puur natuur” of met een beetje furikake (soort rijstkruiden) en her en der wat toppings zoals natto.

Er bijvoorbeeld soja saus overheen gieten is echt not done en zul je een Japanner dan ook niet snel zien doen. Wat ze in Japan echter helemaal niks vinden is de zoete rijstpudding (of rijstepap, net hoe je het noemen wilt) die we hier maken. Het mixen van rijst met melk en een flinke dosis suiker vinden ze al hartstikke zonde en ook een combinatie die niet echt bij rijst hoort. De meeste zullen dan ook hun neus ophalen voor dit zoete goedje wat we vaak ook nog eens als toetje serveren (helemaal vreemd voor de meeste Japanners).

Ze hebben in Japan echter wel een soort rijstpudding die vaak gegeten wordt wanneer je ziek bent. Hun variant op kippensoep zeg maar. Deze wordt echter gemaakt met extra veel water, rijst en wat zout en heet “Okayu“.

 

Generalisering

En dat was het alweer! Ik wil echter wel bedrukken dat de dingen die in dit artikel genoemd worden gebaseerd zijn op generaliseringen en dat er waarschijnlijk vele uitzonderingen zijn van Japanse mensen die deze dingen wel lekker vinden.

Voor dit artikel heb ik echter informatie gebruikt die ik online kon vinden én heb ik aan zoveel mogelijk van mijn Japanse vrienden en kennissen gevraagd welke westerse gerechten zij niet lekker en/of vreemd vonden.

 

Bronnen: 1, 2, 3, 4.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X