Wie en wat is Marie Kondo?

Vind jij dat je omringt wordt met teveel poespas? Of ben je het zat elke week weer je slaapkamer of huis te moeten opruimen? Dan is het wellicht tijd om wat van Marie Kondo’s wijsheden toe te gaan passen in je leven.

Marie Kondo is de afgelopen jaren een wereldberoemde naam geworden vanwege haar unieke aanpak om orde te scheppen in het leven van mensen. Ze doet dit door flink bij hen op te ruimen. Hierbij stelt ze één belangrijke vraag: “Geeft een voorwerp je vreugde?” Zo niet, dan moet je het weggooien. Dit wordt inmiddels bestempeld als de “KonMari methode” en zou, aangevuld met diverse andere tips, de basis zijn van een goed en geordend leven.

Sinds 2015 staat ze genoteerd in de lijst van Time Magazine als één van de “100 meest invloedrijke personen” ter wereld. En sinds begin 2019 heeft zij ook haar eigen Netflix-show waardoor haar populariteit wederom een enorme boost heeft gekregen. Met name in Nederland staat ze nu in één klap op de kaart en is haar impact goed merkbaar. Maar wie en wat is Marie Kondo nou precies?

Wie is Marie Kondo?

Marie Kondo (geboren op 9 oktober 1984) is een Japanse dame en inmiddels wereldberoemd als “organisatieconsultant”. Daarnaast is ze auteur van diverse zelfhulpboeken. Al sinds haar kindertijd is ze bezig geweest orde te scheppen in haar leven. En was ze altijd al druk in de weer met opruimen en organiseren. Door de loop der jaren heen kwam ze hierbij tot een belangrijke gedachte die de basis is van haar methode: alleen de dingen behouden die je gelukkig maken.

Op haar 19de kreeg dit een concrete vorm toen ze haar adviesbedrijf oprichtte en begon met het organiseren en opruimen van andermans spullen, terwijl ze tegelijkertijd sociologie studeerde aan de Christelijke Universiteit in Tokyo.

KonMari Methode

Uiteindelijk kreeg haar manier van werken een geheel eigen methode; de KonMari methode. Welke ze uitwerkte in haar boek “The Life-Changing Magic of Tidying Up”. Dit boek belandde in no time op de New York Best Sellers lijst. Inmiddels heeft ze een viertal boeken geschreven en zijn ze miljoenen keren verkocht. Welke in meer dan 30 landen en in tientallen talen is gepubliceerd.

De komst van haar eigen Netflix serie maakt het succesverhaal helemaal compleet. En zorgt ervoor dat een geheel nieuwe publiek nu met haar kennismaakt. In een reeks woningmake-overs helpt zij haar cliënten om spullen uit te zoeken en te kiezen voor wat hen blij maakt.



Wat is de KonMari methode?

Mensen zijn al tientallen jaren bezig met het zoeken van manieren om orde en regelmaat in het leven te brengen. Volgens velen is de basis van een geordend leven, een geordende omgeving. Ook Marie Kondo is hier groot voorstander van maar met een unieke insteek. Om gelukkig te zijn moet je jezelf omringen met spullen die je vreugde geven. En al het andere weg doen.

We zeggen hier bewust “weg te doen” en niet weggooien. Volgens Marie Kondo kun je niet zomaar spullen weg doen. Maar moet je altijd zoeken naar een manier waarop het een ander wellicht wel vreugde brengt. Zo kun je het weggeven aan een ander, of doneren aan een kringloopwinkel of ander goed doel.

Haar methode wordt vaak in één adem genoemd met minimalistische levensstijlen maar dit is niet perse waar. Het gaat erom dat je alleen de dingen houdt die je vreugde brengen. En mochten dit toevallig veel spullen zijn, dan kan het zo zijn dat je deze behoudt. Wel belangrijk is dat je echt eerlijk bent naar jezelf en niet alleen de vraag stelt óf het je vreugde geeft, maar ook waarom? Hiermee kun je de volgende stap zetten en echt meer orde creëren in je leven.

Wanneer je gaat opruimen via de KonMari methode begin je door alle voorwerpen binnen één categorie tegelijkertijd te verzamelen, op één grote hoop te gooien, en stuk voor stuk bij elk voorwerp jezelf af te vragen hoe gelukkig het je maakt om te hebben. Deze categorieën gaan van boeken tot kleding, tot hebbedingetjes en als laatste categorie spullen met een sentimentele waarde.

De 6 regels van KonMari

Deze aanpak kun je eigenlijk samenvatten in een zestal verschillende regels die, ongeacht de situatie, elke keer opnieuw worden toegepast:

  1. Maak de beslissing om op te ruimen, en blijf hier standvastig in
  2. Stel je je ideale levenswijze voor, hoe ziet jouw droomsituatie er uit?
  3. Begin door dingen weg te gooien
  4. Werk per categorie, niet per ruimte
  5. Volg de juiste volgorde (van praktische spullen naar sentimentele spullen)
  6. Vraag jezelf bij elk voorwerp: geeft dit me vreugde? Zo niet, doe het weg.

De exacte invulling van deze regels kan wel wisselend zijn per situatie en dat wordt met name goed geïllustreerd in haar boeken en, nu dus ook, Netflix serie. Volgens haar geeft het volgen van deze stappen je niet alleen een mooi, opgeruimd huis, maar ook mentaal veel rust.

Het is, volgens Marie Kondo, een haast spirituele ervaring die zijn oorsprong vindt in de Japanse shinto-volksreligie. Door op de juiste manier schoon te maken en te organiseren, je voorwerpen stuk voor stuk vast te houden en te bedanken voor wat ze je gebracht hebben kun je verder komen in je leven.

Gigantisch succes

Dat dit een enorm succes is moge inmiddels duidelijk zijn. Niet alleen de verkoopcijfers spreken voor zich, maar ook de enorme KonMari-community die inmiddels ontstaan is laat goed haar impact zien. Zoek bijvoorbeeld maar eens op de hashtag “#konmari” of “#mykonmari” op Instagram of soortgelijke kanalen en je zult direct overspoelt worden met posts. Duizenden mensen ter wereld zijn al aan de slag gegaan en het einde van de hype lijkt voorlopig ook nog niet in zicht!

Marie Kondo boeken

Begint de opruimwoede bij jou inmiddels ook te kriebelen? Dan kun je op tal van manieren kennismaken met haar methode en hiermee aan de slag. Met name haar Netflix serie is een mooie, beknopte versie van haar werk en geeft je directe concrete voorbeelden om zelf toe te passen.

Geen Netflix of liever een boek in handen? Bekijk dan waar het allemaal mee begon en schaf één van Marie Kondo haar boeken aan. Hiermee neemt ze je bij de hand in het proces om orde in je leven te brengen door je alleen te omringen met spullen die nuttig vindt en vreugde brengen.

Dit artikel – Wie En Wat Is Marie Kondo? – verscheen voor het eerst op 23 januari 2019 en is voor het laatst geüpdatet op 23 september 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie