Anpanman Blog header. Foto via https://renote.jp/articles/2570

Wie is Anpanman?

Anpanman is een ongekend groot icoon binnen Japan. Deze kleine superheld komt uit de pen van Takashi Yanase, die in 1973 een eerste prentenboekje uitbracht met dit bijzondere personage. Sindsdien volgde er tientallen andere prentenboekjes, een volledige anime serie onder de naam ‘Let’s Go Anpanman’ (それいけ!アンパンマン) met meer dan 1300 afleveringen, tientallen films, games, en ontelbaar veel merchandise. Inmiddels is het dan ook één van de meest geliefde tekenfilmpersonages in Japan. Sterker nog, sinds 2002 is Anpanman het best verkochte personage in Japan. Zelfs Hello Kitty wist hij te verslaan!

Prentenboekjes en manga

Zoals gezegd is Anpanman bedacht door Takashi Yanase. Van 1973 tot zijn dood in 2013 is het betrokken geweest bij alle prentenboekjes die er binnen de serie zijn verschenen. In totaal meer dan 150 stuks, welke te samen ruim 80 miljoen keer zijn verkocht. Ook de gelijknamige manga serie, gebaseerd op de prentenboeken, heeft het uitstekend gedaan. Alhoewel deze slechts beperkt is gebleven tot een drietal series.

Elke manga en elk prentenboek vertelt over de avonturen van onze kleine held. Waarbij hij op allerlei manieren – groot en klein – de wereld probeert te helpen. De serie is met name zo geliefd vanwege de onderliggende boodschappen die je telkens terug vindt. Over het belang van vriendelijkheid, behulpzaamheid, en doorzettingsvermogen. Want Anpanman is zo’n beetje de slapste held die er is. Maar toch weerhoudt dit hem er niet van om elke dag zijn best te doen. En alles op alles te zetten om mensen te helpen, binnen zijn eigen vermogen. Een boodschap die resoneert bij zowel kleine kids als ouderen.

Bekende personages

Het zijn echter vooral de unieke personages die deze serie ook zo ontzettend anders maken. Bijna alle personages hebben namelijk een hoofd gemaakt van een bepaalde broodsoort, andere baksels, of zaken gerelateerd aan bakken.

Zo ook Anpanman zelf, wiens hoofd is gemaakt van an pan. ‘An’ is het Japanse woord voor zoete, rode bonen paste. En ‘pan’ is het Japanse woord voor brood. Zijn hoofd bestaat dus letterlijk uit een broodje. Het is ook een van de meest opvallende features in de boeken. Zo geeft Anpanman letterlijk stukjes van zijn hoofd aan degene die honger hebben. Of raakt zijn hoofd beschadigd en nat tijdens reddingsmissies. Gelukkig is er dan ‘Uncle Jam’ die een nieuw hoofd voor hem kan bakken.

Verschillende personages uit de Japanse Anpanman serie. Dokinchan, Baikinman, Anpanman, Currypanma, en Shokupanman.
Verschillende personages uit de Japanse Anpanman serie. Dokinchan, Baikinman, Anpanman, Currypanma, en Shokupanman.

Daarnaast zijn er nog zijn vrienden zoals Butter Girl, Currypanman, Shokupanman (white bread man), Melonpanna (gemaakt van melon bread) en talloze anderen. Terwijl de slechterikken in deze serie vaak vernoemd zijn naar zaken die gevaarlijk zijn voor brood. Denk aan Baikinman, wiens naam vertaald kan worden als ‘Bacteria Man’ of, Moldyrunrun (van het woord mold, ofwel schimmel) die Anpanman’s hoofd kan doen rotten!

Anpanman Anime

Geïnspireerd door het succes van de prentenboeken volgde een volledige anime serie. De eerste aflevering werd uitgezonden op 13 maart 1979. Het zou echter nog tot oktober 1988 duren voor er een echt seizoen op gang zou komen. Vanaf dat moment zijn er al meer dan 1300 afleveringen verschenen op TV. En zijn er meer dan 30 volledige films te zien geweest. De meeste waarvan volledig in lijn lopen met de releases van originele prentenboeken.

Het openingsliedje van de serie is wellicht één van de meeste bekende openingsnummer allestijden, en wellicht één van de meest bekende Japanse nummers in het algemeen. Vrijwel elke Japanner weet de melodie direct te herkennen, en weet vaak ook de tekst volmondig mee te kunnen zingen. Een beetje vergelijkbaar met iedereen die opgroeide met “I want to be the very best”. Grote kans dat je in je hoofd de rest van de zin, zojuist afmaakte of niet?

Met de release van de anime werd de serie ook buiten Japan in diverse landen uitgezonden. Zo was Anpanman onder andere te zien in diverse Arabische landen onder de naam Wonder Loaf, en werd deze uitgezonden in diverse Aziatische landen zoals India, China, en Taiwan. Met name in Zuid-Korea werd de serie een groots succes en werd Anpanman bijna net zo bekend als in Japan.

Ook in het westen heeft Anpanman de tv behaald. Al kwam deze in Europa niet verder dan uitzendingen in Spanje in de jaren ’90. En werd de originele Anpanman, in het Japans, vanaf 2016 uitgezonden in de Verenigde Staten.

Vandaag de dag wordt er nog altijd hard gewerkt aan nieuwe anime aflevering. Jammer genoeg heeft de COVID-19 situatie hier flink wat roet in het eten gegooid. Met name het opnemen van de stemmen voor de personages heeft veel vertraging opgelopen. Ook de nieuwe film die in de zomer van 2020 had uit moeten komen is vertraagd naar volgend jaar. Hetzelfde geld voor de Spaanse dubs van Anpanman.

Nog altijd populair

Ondanks dat er sinds 2013 geen nieuwe prentenboeken meer zijn verschenen, en in 2018 de laatste anime uitkwam, blijft Anpanman nog altijd ontzettend geliefd. En niet alleen bij de kids! In 2018 kwam de wereldberoemde K-pop groep ‘BTS’ zelfs met een heus Anpanman nummer. Dit zodat ze boodschap die Anpanman met zich meedraagt ook aan hun publiek kunnen overbrengen. Een boodschap dat je kunt doen wat je wilt, ook al ben je niet de sterkste, slimste, of beste. Zo lang je eerlijk bent in je intenties kun je alles zijn en worden.

Maar ook buiten verschijningen in pop muziek, en op TV doet Anpanman het nog altijd goed onder het grote publiek. Zowel in Japans als Zuid-Korea zijn hele generaties kinderen groot geworden met onze bijzondere held en zijn vrienden. En is er dus genoeg animo voor allerhande spin-offs, merchandise, limited editions en talloze anderen.

Er zijn echter nog veel meer verwijzingen naar Anpanman en zijn invloed is op tal van plekken te vinden. Zo is de razend populaire serie One Punch Man gebaseerd op onze kleine held. En hoewel One Punch Man er een geheel eigen twist aan geeft zijn er genoeg tekenen en hints te vinden die naar het origineel verwijzen.

Anpanman museum

Echte fans kunnen daarnaast ook hun lol op met het bezoek van diverse Anpanman musea. Verspreid door Japan vind je namelijk meerdere (grote en klein) musea die geheel in het teken staan van Anpanman. Eén van de bekendste vind je in Yokohama, vlakbij Tokyo. Ook in Nagoya, Kobe, Sendai en Fukuoka kun je het Anpanman Children’s Museum vinden. Overigens is er ook nog één museum dat geheel in het teken staat van de originele maker en bedenker; de Yanase Takashi Memorial Hall in Kami.

Deze musea gaan vaak gepaard met een uitgebreide met een uitgebreide winkel voor allerlei Anpanman merchandise. En vaak een speciaal speelpark voor de kids. Het is dan ook een drukbezochte plek in de weekend. Ook als toerist is het een leuk om een bezoekje te brengen aan een Anpanman museum als je toch in de buurt bent. Het is een leuke manier om kennis te maken met een uniek stukje Japanse cultuur en jeugdsentiment.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie