WiFi in Japan

Wanneer je op vakantie bent in Japan wil je natuurlijk al je avonturen kunnen delen, Pokémon Go kunnen spelen, of even snel opzoeken welke trein je ook alweer moest hebben. Jammer genoeg kun je dan niet altijd op je databundel rekenen tenzij je enorme kosten wilt maken. Je bent dan ook aangewezen op WiFi. Lijkt niet zo moeilijk, maar in Japan valt dat soms nog best tegen!

De meeste hotels hebben een prima wifi-verbinding maar daarbuiten wordt het lastig. Je wi-fi kun je wel gebruiken maar het aantal openbare wifi plekken is zeer beperkt. Toch zijn er een aantal opties waar je mee kunt werken om te zorgen dat je toch WiFi hebt.

 

WiFi Hotspots

Op moment kun je een paar dingen doen zo zijn er een aantal diensten waarbij je je als toerist (tegen betaling) kunt aanmelden om gebruik te kunnen maken van duizenden hotspots. Dit kan o.a. bij de volgende partijen:

Uitleg over NTT card. Afbeelding via ShiftEast.

Uitleg over NTT card. Afbeelding via ShiftEast.

Tijdens onze laatste reizen hebben wij een aantal van deze methodes geprobeerd en het wisselt enorm hoe goed deze bevallen zijn. Wij hadden de slechtste ervaringen met de WiFi-verbindingen gerelateerd aan telefoon apps, denk aan Japan Connected. Maar ook de registratie voor gebruik van het Docomo en Softbank netwerk viel erg tegen. Buiten het feit dat je bijna bij elk punt je wachtwoord opnieuw moest invoeren was het zeker bij de afgelegen gebieden vaak lastig om een verbinding te krijgen. Grote voordeel is wel dat erg goedkoop zijn en dus erg laagdrempelig.

 

Prepaid simkaart

Nog een goedkope optie is het aanschaffen van een prepaid-simkaart. Je moet dan wel een telefoon hebben die geschikt is om te gebruiken. Velen vinden dit ook prettig om mee te werken maar persoonlijk vind ik het een hoop gedoe omdat je niet altijd even makkelijk aan de simkaart kunt komen, je je eigen simkaart niet kunt gebruiken en/of een apart toestel moet meenemen. Het is echter wel een optie waar een hoop mensen gebruik van maken dus willen we hem wel noemen.

 

Draagbare WiFi

Maar dat zijn niet de enige opties, sterker nog onze favoriete optie hebben we nog niet genoemd. Je kunt namelijk ook gebruik maken van draagbare wifi-kastjes. Dit zijn kleine apparaatjes die je meeneemt en waar je je telefoon, tablet, laptop (of meerdere) op aan kunt sluiten en dan onbeperkt gebruik kunt maken van het wifi netwerk.

Ook hier hebben wij twee varianten van geprobeerd: eentje van het bedrijf Japan Wireless (zat bij onze AirBnB) en eentje van het bedrijf Ninja Wifi (zelf uitgekozen). Dit zijn twee grote aanbieders en op dit moment erg populair onder reizigers naar Japan. Maar we wilden graag weten of er verschil was en dat was er zeker! De Japan Wireless pocket wifi was een stuk minder snel, had regelmatig verbinding problemen, en de batterij hield het maar een uur of 4 vol.

De Ninja Wifi pocket wifi werkte echter als een trein. Deze konden we bij aankomst ophalen bij Narita Airport (kan ook bij vele andere locaties) en was meteen gebruiksklaar. Na deze uitgebreid getest te hebben bleek wel dat dit een hele andere klasse was dan de vorige. Deze batterij hield het gemiddeld zo’n 8-10uur lang vol, hebben we zelden opnieuw moeten verbinden en was echt rete-snel. En het belangrijkste: zelfs op de meest afgelegen plekken, letterlijk boven op een berg in de middle of nowhere, hadden we gewoon nog verbinding. Echt een super dingetje.

wifi-image3

Jammer genoeg had ons kastje niet van die coole stickers. Maar werkte wel goed!

Nog een leukigheid bij deze was dat er ook een boekje met kortingsbonnen in zat voor allerlei winkels in Japan zoals bijvoorbeeld TokyoHands. We hebben er uiteindelijk niks mee gedaan maar het was leuk dat het erbij zat.

Het enige nadeel van een pocket wifi ten opzichte van hotspot wifi is dat kosten een stuk hoger liggen. Zo betaal je als snel zo’n €10,- per dag voor een kastje. Het scheelt natuurlijk wel dat je hem met meerdere kunt gebruiken en de kosten kunt delen. Voor mij was het dit het echter dubbel en dwars waard want we hebben er heel veel gebruik van gemaakt. Het was een geruststelling om te weten dat je, waar je ook was, altijd even kon opzoeken hoe je weer bij het station kon komen, waar een bus ging, of simpelweg om dingen even te vertalen.

Ook was het leuk om even naar huis te bellen via video-chat en hebben we een aantal keer live kunnen uitzenden via Facebook waar we waren of wat we aan het doen waren, zoals winkelen in Akihabara of sushi eten aan de lopende band in Shinjuku. En natuurlijk hebben we Pokémon Go gespeeld om de region-exclusive farfetch’d te vangen.

 

Korting bij Ninja WiFi

Mocht je nou ook helemaal enthousiast zijn geworden en op je volgende reis ook een draagbaar WiFi kastje meenemen? Dan hebben we nog leuk nieuws! Omdat onze ervaringen met Ninja Wifi zo goed waren hebben we contact met ze gezocht en hebben we een leuke samenwerking kunnen regelen! Wanneer je via onderstaand deze link besteld krijg je namelijk 10% korting op de huur van een Ninja Wifi pocket WiFi, speciaal voor onze lezers!

 

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X