Xenoblade X – The Secret File: Art of Mira Artbook Review

Onlangs schreef ik een review over de game Xenoblade Chronicles X. Maar daar blijf het niet bij! Dit keer een review over iets anders Xenoblade Chronicles X gerelateerds: het artbook! Eind december kwam Xenoblade X: The Secret File: Art of Mira uit en omdat het spel zelf al zo geweldig is, kon ik het artbook ook niet voorbij laten gaan.

En voor degenen die het spel nog niet hebben (uit)gespeeld, vrees niet, alle getoonde foto’s in deze review bevatten geen spoilers!

 

Judge a book by it’s cover

Het artbook ziet er op het eerste gezicht netjes uit. Op de afneembare papieren kaft staat de titel afgebeeld met een afbeelding van een Lifehold Unit die je in het spel ook kan vinden.

De keuze voor een Lifehold Unit op de kaft is eigenlijk heel logisch, omdat deze Lifehold Units in het spel heel veel data bevatten zoals de hele geschiedenis van de mensheid en literatuur. Het is dus een kleine knipoog naar het verhaal van het spel.

Foto1

Als je deze kaft afneemt krijg je een andere cover te zien met allemaal concepttekeningen van allerlei personages en omgevingen (stiekem veel toffer). En wanneer je de eerste paar pagina’s door bladert is het al meteen duidelijk dat de futuristische look het thema is van dit artbook. Wat natuurlijk perfect bij de game past.

 

De inhoud

Maar laten we niet teveel vooruit lopen en eerst eens kijken wat er precies in het boek te vinden is.

Inhoudelijk bestaat het boek uit 4 hoofdonderdelen:
1. Official artwork (Artwork gebruikt in promotiemateriaal zoals advertenties, posters, boxart, e.d.)
2. Concept art (Conceptschetsen die het ontwerpproces weergeven van de personages, Skells, wapens, uitrusting en omgevingen in de game)
3. ‘Unindentified Material’, concept art van geschrapte content en de eerste ruige visies die de developers hadden voor het spel
4. Interview met het art, field, en quest design team

Concept art fans zullen een groot plezier beleven aan dit boek, want het artbook bestaat voor het grootste deel uit concept art. Waar je in veel artbooks veel digitaal-gemaakte concept art ziet, zijn er ook veel potloodschetsen te vinden. Helemaal uniek is het natuurlijk niet, maar het geeft wel aan hoe getalenteerd te concept artists van Monolith zijn.

Foto3

Opvallend is wel dat niet van alle speelbare personages in de game concept art te zien is. Zo is van de personages Mia, Phog, Frye, Hope, Murderess, H.B., Bozé, Alexa en Yelv helemaal geen concept art, terwijl er van andere characters zoals Elma, L en Celica juist redelijk wat concept art in het boek staat. Wel staan van alle belangrijke en speelbare personages 3D renders in het boek, dus ze zijn niet helemaal vergeten.

 

Veel details

Sommige stukken concept art zijn heel erg gedetailleerd, zoals bijvoorbeeld de schetsen van de Skells, zowel van de exemplaren die je kan besturen als die alleen vijanden kunnen gebruiken. Als je dus een grote mech-liefhebber bent zal je vast genieten van deze stukken artwork.

Foto6

 

Foto7

Het meest interessante deel van het artbook is ongetwijfeld alles wat staat in het ‘Unindentified Material’ gedeelte van het boek. Zo zien we o.a. artwork van het hoofdpersonage van Xenoblade Chronicles X voordat de developers het verhaal herschreven met een stil (en aanpasbaar) hoofdpersonage en een demonische vorm voor het karakter L (wellicht was L niet zo betrouwbaar?).

Het maakt maar een klein deel uit van het artbook, maar het is desalniettemin wel tof om te zien hoe het spel eruit zou hebben gezien als bijvoorbeeld de beslissing voor een online modus niet was genomen.

 

Gebrek aan concept art

Jammer genoeg staat er heel erg weinig concept art in van de landschappen in het spel. Voor een spel waarin je veel tijd doorbrengt in een wereld met herkenningspunten zoals een mega grote metalen ring, een gigantische bol bovenop een boom en een reusachtig verlaten paleis is daar eigenlijk maar weinig van terug te zien in dit boek. Er is veel nadruk gelegd op New Los Angeles (de thuisbasis van het spel), maar erg weinig op de andere omgevingen.

Persoonlijk vind ik dat ontzettend jammer want juist de enorme omgeving en schitterende landschappen maken Xenoblade Chronicles X zo’n bijzondere ervaring om te spelen.

Foto4

Foto5

Gelukkig is er in zijn geheel meer dan genoeg moois te zien in het artbook en is het dankzij de strakke vormgeving erg plezierig om doorheen te gaan. Blijft jammer dat het weer een Japans-only artbook is en de meeste van ons dus ook niet (alles) kunnen lezen wat er gezegd wordt. Spijtig want voor zover te zien/grofweg te vertalen zijn de interviews erg interessant.

 

Plaatjes kijken

Desalniettemin is het weer een mooi boek om plaatjes te kijken, het is wellicht niet het meest spectaculaire artbook ooit en wat dat betreft had ik misschien een wat grootser boek verwacht (gezien de game zelf ook zo groots is) maar is het zeker geen miskoop voor fans van Xenoblade Chronicles X!

 

Review 0
8.3 / 10 Ons cijfer
Kwaliteit8
Opmaak9
Artwork8
Tekst8
Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X