15 mei Yakudoshi: je ongelukkige jaren
Bijgeloof vind je overal ter wereld terug. Of het nou gaat om zwarte katten die ongeluk brengen, een konijnenpootje bij je dragen of zoeken naar klavertjes vier voor extra geluk. In de meeste landen vind je wel aparte vormen van bijgeloof, vooral rondom nummers. Zo is hier nummer 13 een ongeluksgetal en is dat in Japan het getal 4 (omdat de uitspraak “shi” overeen komt met het woord voor dood).
Maar ze geloven in Japan ook in yakudoshi: ongelukkige jaren in je leven. Dit zijn bepaalde levensjaren waarop je allerlei soorten ongeluk te wachten staat. Zo zou je een groter risico lopen om ernstig ziek te worden, je baan te verliezen, een geliefde te verliezen en allerlei andere soorten tragedies.
De gevaarlijke jaren
Als man zijnde moet je dan ook erg oppassen wanneer je 25, 42 en 61 bent en moeten vrouwen opletten wanneer ze 19, 33 en 37 zijn. Vooral het 42ste levensjaar voor mannen en het 33ste jaar voor vrouwen zouden extreem ongelukkig zijn en veel ellende met zich mee brengen. Dat niet alleen ook het jaar voor, én het jaar na, een yakudoshi moet je op je hoede zijn.
Deze zogenoemde maeyaku jaren kunnen namelijk ook nog (licht) ongeluk brengen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je, als vrouw zijnde eigenlijk de gehele periode van 32 tot 38 (op 35 na) veel ongeluk te verduren zal krijgen. Maar daarna ben je er tenminste wel de rest van je leven vanaf!
Waar dit bijgeloof vandaan komt is niet helemaal duidelijk en ook de precieze ongeluksjaren zijn niet helemaal helder. Zo waren deze in het verleden nogal anders en veel talrijker. Zo waren in de 16de de eeuw voor zowel mannen als vrouwen de jaren 13, 25, 37, 49, 61, 85, 99 yakudoshi jaren terwijl dit in het Buddhisme zelfs nog uitgebreider is met de jaren 7, 13, 33, 37, 42, 49, 52, 61, 73, 85, 97, 105.
Wetenschap en magie
Wel lijkt het erop dat het zijn oorsprong kent in onmyōdō, een eeuwenoud geloof dat een mengeling is van wetenschap en “magie” waarbij Yin en Yang, de vijf elementen, sterrenkunde en vele andere vormen zich mengden tot één stroming die veelal gebruikt werd bij het maken van voorspellingen. Dit kon vanalles zijn; van het weer tot het voorspellen van grote rampen en het winnen van gevechten. Het werd zelfs zo serieus gedaan dat echte onmyōdō onder de controle van de Imperiale Overheid vielen, tot het aan het einde van de 19de eeuw verboden werd.
Onmyōdō zou dan ook, in elk geval deels, verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van het geloof in yakudoshi en de rituelen die erbij horen. Waarschijnlijk hebben zij deze ongelukkige leeftijden op twee dingen gebaseerd: uitspraak en levensfase. Zo heeft de ’42’ het Japanse woord voor dood (‘shin’) in de uitspraak en lijkt de uitspraak van 33 op “sanzan” wat te vertalen valt als “rampzalig” of “verschrikkelijk”.
Symbolische overgang
De overige leeftijden zouden juist (deels) ongelukkig zijn omdat ze een soort overgang symboliseren. Zo zijn mannen zo rond hun 25ste “echt” volwassen, gaan ze rond hun 42ste hun midlife (crisis) tegemoet en rond 61 gaan ze richting ouderdom. Voor vrouwen lijken de leeftijden verband te houden met trouwen, (ouder wordende) kinderen, zelf ouder worden, en het krijgen van rimpels.
Maatregelen tegen ongeluk
Gelukkig ben je niet geheel hulpeloos tegen dit ongeluk! Zo is er elk jaar op 18 en 19 januari een speciaal festival in Hachiman schrijnen waar je heen kunt gaan om deel te nemen aan een yakubarai. Dit is een speciaal soort ritueel waarbij je “gereinigd” wordt door een priester en bescherming krijgt tegen de kwade geesten die je ongeluk willen brengen.
Wil je nog wat extra maatregelen nemen? Dan kun je ook nog geluksbrengers en bescherming kopen in de vorm van omamori, een soort amuletten die je makkelijk bij je kunt dragen. Ten slotte zou je nog kunnen proberen om het geluk “weg te blazen” door papieren ballonnen/lampionnen op te blazen of te gaan vliegeren.
Geen reactie's