Yamadera Tempel in Yamagata City

Gek op natuur, tempels, en ben je niet bang voor wat trappen? Dan moet een bezoek aan de Yamadera Tempel in Yamagata niet ontbreken op jouw must-visit lijstje! Bereid je echter wel voor, want er staan je maar liefst 1000 treden te wachten voor je de Yamadera Tempel in al haar glorie kunt bewonderen. Letterlijk vertaald betekent Yamadera “berg tempel” en onder deze naam staat hij bekend. De echte naam is echter “Risshakuji”. Een naam die tempel in 860 kreeg toen deze werd opgericht als hoofdkwartier van de Tendai (een stroming binnen het boeddhisme).

Meer dan 1000 jaar later is het nog altijd een belangrijke plek voor vele aanhangers van het boeddhisme. Alsmede voor toeristen, natuurliefhebbers, en andere geïnteresseerden.

Hoe er te komen

Om bij de Yamadera Temple te komen moet je een stukje reizen, zeker als je vanuit Tokio vertrekt. Het makkelijkste is om vanaf Tokio eerst naar Sendai te reizen. Dit kan met de shinkansen in net iets meer dan anderhalf uur. Vanaf daar kun je de JR Senzan Line pakken die je in twintig minuten rechtstreeks naar Yamagata City brengt.

De weg ernaartoe is al een ervaring an sich. Want met een kleine lokale trein ga je door een wildernis van bos en bergen. Dit zorgt voor enkele bijzondere plaatjes en uitzichten. Zeker als er – zoals bij ons het geval was – een drukke strijd gaande is met dreigende donkere wolken en felle zon.

Gelukkig voor ons wist de zon het uiteindelijk te winnen en stonden we na een korte wandeling vanaf het station, het begin van onze route. Een eerste tori-gate markeerde de start van de weg naar de Yamadera Temple, maar telde nog even niet mee voor de rest van de trappen die nog zouden volgen.

Klaar voor de start

Na een paar eerste stappen en treden kom je eerst uit op een klein plateautje met diverse tempels. Waaronder Konponchudo Hall. Dit schitterende houten gebouw heeft een verzameling Boeddha beelden en een mythisch vuur. Dit vuur zou al branden sinds het eerste ontstaan van Yamadera, en zou zijn gebracht vanuit de Enryakuji Temple in Kyoto. Sinds het vuur de tempel heeft bereikt is het nog nooit gedoofd!

Niet alleen tempels vind je hier, maar ook diverse winkeltjes en restaurants. Waaronder eentje waar je terecht kunt voor heerlijk kersenijs. Een delicatesse waar de regio om bekend staat.

Vlak voor de eerste treden van het echte pad naar boven betaal je nog een paar euro en dan kun je echt op weg. Gelukkig is dit pad geen grote martelgang of gevaarlijke weg langs rotsen en kliffen. Het is een keurig onderhouden trap met zelfs een reling langs één gehele zijde. Wel moet je soms goed oppassen bij nat weer, want sommige plasjes en natte stukken maken de trap nog verraderlijk glad.

Op naar de Yamadera Tempel

De echte uitdaging zit het hem in het pure aantal van 1000 treden die je op moet gaan lopen. Doe je dit aan één stuk door dan ben je ongeveer een half uurtje bezig. Maar gelukkig zijn er tussendoor enkele punten waarop je even bij kunt komen op een bankje. Of van het uitzicht kunt genieten, en nog even kunt zien hoeveel treden je nog te gaan hebt.

Hierdoor is de klim goed te doen voor mensen met alle conditielevels. Je doet er dan alleen wel wat langer over, maar dat is natuurlijk geen probleem.

Deel van de weg naar boven (of naar beneden in dit geval).
Je komt regelmatig deze bordjes tegen om te laten zien hoe ver je moet gaan. Nog 260 treden op dit punt, we zijn er bijna dus!

Ook zijn de trappen redelijk gelijk en goed begaanbaar. Mede door de reling is het nog te doen voor hen die niet al te goed ter been zijn. Zo zagen we diverse oudere mensen met hun wandelstok de klim maken. Er zijn echter géén voorzieningen voor rolstoelen en soortgelijke.

Dat gezegd hebbende is het – ondanks de rustmomenten – nog best een hele klim als je het niet gewend bent om te wandelen. Of zoals ik, gewoon geen conditie hebt. Het was echter niet zo’n hevige klim als destijds voor de het uitzichtpunt op Miyajima.

Het uitzicht

Eenmaal boven geeft de echte schoonheid van de Yamadera tempel zich pas echt prijs. Want het uitzicht dat je te wachten staat is schitterend! Vanaf de tempel loop je richting de Godaido Hall. Dit is een observatieplatform vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de lager gelegen vallei en Yamagata stad. Met name in de herfst is het ontzettend mooi om alle kleuren verspreid te zien over de bergen die je omringen.

Binnen het observatieplatform kun je ook nog een visitekaartje achterlaten als je dit wilt. Dit hebben ze als alternatief geregeld omdat mensen voorheen de neiging hadden hun namen in het hout te kerven, of op te schrijven met stift. Puur vandalisme dus. Nu kun je echter een kaartje achterlaten als “bewijs” van je bezoek.

Extra leuk want enkele weken na ons bezoek aan de tempel ontvingen we een berichtje via Instagram, van een lezer die ons kaartje daar had gespot! Dus mocht je er de volgende keer zijn, kijk je dan nog even of je ons kaartje ook kunt vinden?

De omgeving

Vanaf daar houdt de route echter op en kun je nog maar één kant uit: weer naar beneden! De weg naar beneden is (zoals zo vaak) een stuk makkelijker af te leggen. Voor je het weet ben je weer terug bij je startpunt. Maar dan is er nog meer dan genoeg te bewonderen in de directe omgeving.

Zo is er vrijwel tegenover de ingang van de tempel (aan de hoofdstraat) een klein café. Hier verkopen ze handgemaakte lekkernijen zoals wagashi en cake. Wanneer je er iets koopt mag je daarnaast genieten van een overheerlijk (gratis) kopje groene thee. Deze wordt vers voor je klaargemaakt.

Maar ook het dorpje zelf is zeer charmant. Het is er klein maar toch leuk om even doorheen te lopen. Zo zijn er een aantal kleine winkeltjes met bijvoorbeeld Japans servies en souvenirs. Maar ook een overheerlijk noedelrestaurant en andere eetgelegenheden, waar je tal van lokale specialiteiten kunt proberen. Yamadera is bijvoorbeeld naast kersenijs ook beroemd om haar stoofpotjes. Je hoeft dan ook zeker niet met een lege maag naar huis!

Meer weten over interessante bestemmingen in Japan? Of hoe je een reis kunt plannen? Lees dan hier eens onze tips of de FAQ.

Dit artikel – Yamadera Tempel in Yamagata City – verscheen voor het eerst op 15 januari 2020 en is voor het laatst geüpdatet op 15 november 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie