Yokai spotten op het Camera Japan Festival 2018!

Een tijdje terug konden Japanse film liefhebbers hun geluk niet op. Het was namelijk de 13e editie van het Camera Japan Festival. Hier hebben wij van jullie ook uitgebreid over geïnformeerd en zelfs kaartjes weggeven! Hopelijk hebben we jullie zo geïnteresseerd gekregen, dat jullie op eigen houtje ook een film (of meerdere) hebben bezocht.

Ik mocht namens The Sushi Times aanwezig zijn bij de opening! Nadat ik, helaas, een tijdje in de file heb moeten staan op weg naar Rotterdam, was gelukkig op tijd voor de opening en de film; “Destiny: A Tale of Kamakura”.

In de gaten gehouden

Bij binnenkomst van het LantarenVenster gebouw in Rotterdam, zag je al gelijk de boel leuk versiert. Het thema van dit jaar was Yokai, ofwel Japanse spoken, legenden en andere mythische wezens. Een onderwerp waar ik zelf groot liefhebber van ben!

Direct bij binnenkomst herkende ik dan ook de Kasa Obake (傘おばけ) die gemaakt waren van de lampen. Verder was er boven de draaideur een grote Tsuchigumo (土蜘蛛) (spin youkai) die de boel in de gaten hield en sommige mensen de stuipen op het lijf wist te jagen!

Daarnaast was de hal weer goed gevuld met diverse kraampjes, waaronder eentje voor Japanse thee en schitterend servies. Ook kan je er terecht voor een lekker borreltje in de vorm van wat saké, en kon je het festival nog wat extra steunen door hun unieke merchandise te kopen. Deze passen ze elk jaar aan, dus dit jaar veel verwijzingen naar Yokai.

Bijzondere opening

Voor ik het wist was het echter al tijd voor de opening! Tijdens de opening van het festival, gaven meerdere mensen hun dankbaarheid en vreugde voor het festival. Zo was er (natuurlijk) de organisator van het festival, maar ook een vertegenwoordiger van de Japanse ambassade, die zowel in het Engels als Japans haar dankbaarheid uitte aan Nederland en de relatie tussen Japan en Nederland.

Waar de meeste mensen in de zaal, ik dus ook, hun vraagtekens bij hadden was de “constructie” die voor het scherm was gebouwd. Deze constructie was een heus Shinto ceremonie altaar . Deze werd gebruikt vlak voor het festival echt geopend werd. We mochten hierbij namelijk getuigen zijn van een échte shinto ceremonie onder leiding van de enige Nederland die zich een Shinto meester mag noemen: Paul de Leeuw (nee, niet de BNN’er).

Ontzettend gaaf om mee te mogen maken en iets dat op bijzondere wijze de toon voor de rest van het festival heeft weten te zetten. Het was jammer dat de gehele ceremonie in het Japans was, maar dit droeg eigenlijk ook wel weer heel mooi bij aan de authenticiteit van het geheel. En de “kanpai” met saké aan het einde wist iedereen gelukkig nog wel prima te volgen!

Mysterie, romance en humor…

Na de ceremonie was aansluitend de film. Als opening van het festival was er gekozen voor Destiny: A Tale of Kamakura. En hoewel ik wist dat we deze film te zien zouden krijgen, had ik expres niks opgezocht. Ik wilde geen vooroordelen of verwachtingen hebben.

In de film volgen we het verhaal van het pasgetrouwde koppel Akiko en Isshiki. Hoewel het leeftijdsverschil tussen beide groot is, zijn ze beide erg gelukkig en klaar voor hun leven samen. Het stel gaat wonen in het familiehuis van Isshiki in de plaats Kamakura. Een plek waar de normale en bovennatuurlijke wereld zich mixen, en waar yokai en mensen in harmonie samen leven. Aldus Akiko’s man. Zij zelf gelooft echter niet in de praatjes van haar man. Ze denkt dat hij haar gewoon wat zit te plagen met zijn op hol geslagen fantasieën.

Eenmaal in haar nieuwe huis aangekomen begint Akiko toch wat vreemde gevoelens te krijgen, en denkt ze soms zelfs wat te zien. Maar het zal wel haar verbeelding zijn, toch? Tijdens een avondwandeling op weg naar huis, ziet het echtpaar een gezellig uitziende markt. Akiko wil hier maar wat graag naar toe maar Isshiki is wat terughoudend. Dit lijkt namelijk niet zomaar een markt te zijn! Vanaf het moment dat ze de markt betreden worden er dingen in gang gezet die het stel nooit had kunnen overzien…

Yokai en mens samen in harmonie

Meer willen we eigenlijk nog niet los laten over de film want met name de kleine verassingen die je de gehele film tegenkomt zijn een groot deel van de charme. Het is namelijk geen overdonderend verhaal met veel bovennatuurlijk spektakel. Sterker nog, in het begin was ik erg verward over de richting die de film nam. Maar langzaam wordt de rest van het verhaal opgebouwd en valt het uiteindelijk allemaal op z’n plek.

Wat ik vooral erg mooi vond aan de film is hoe ze de bovennatuurlijke elementen en Japanse cultuur in het “echte” leven hebben verwerkt. Ook de animatie van de youkai was erg mooi en gedetailleerd gedaan, zelfs als ze niet van belang waren voor het verhaal, gaven ze een leuke touch aan de atmosfeer in de film.

Passende openingsfilm

Het was absoluut een goede keuze om het festival mee te openen. Want ook het festival laat je op vele manieren samenleven met de yokai uit diverse legenden. Van de Kasa Obake tot het negativiteitsmonster dat je “klachten” voor je op at, overal waar je keek was je omringt door deze mysterieuze wezens.

Voor ons zat het er daarna jammer genoeg alweer op maar collega schrijver Michael heeft ook een bezoek gebracht aan Camera Japan 2018 en zal in een volgend verslag nog wat dieper in gaan op de rest van het programma!

Raquel
xxraquelgomez@hotmail.com

Raquel is een fulltime fangirl en is dan ook altijd druk bezig met het verzamelen van schattige merchandise. Verschillende culturen en de bijbehorende folklore vind ze helemaal geweldig. Verder ontkent ze dat ze gamen misschien toch iets te leuk vindt.

Geen reactie's

Geef een reactie