Yokohama: Handelshaven van de rijzende zon (reisverslag)

Terwijl ik veel mensen hoor over hun bezoek aan Japan is er een stad waar ik ze maar zelden over hoor vertellen: Yokohama. Toch zijn er zoveel dingen te doen en te zien dat je het eigenlijk niet mag missen! Het is Japan’s op één na grootste stad en ligt op nog geen 45 minuten reizen vanaf het centrum van Tokyo.

Met zijn meer dat 3,7 miljoen inwoners is het tevens ook de dichts gepopulariseerde gemeente van het land. Door de goede ligging van de stad hebben vele buitenlandse bedrijven zich gevestigd bij deze, voor Japanners, zeer bekende haven. Je zal in Yokohama dan ook veel internationaal publiek vinden, en bewoners van buitenlandse oorsprong aantreffen.

Van klein vissersdorp tot grote hub

De internationalisering van het toenmalige slaperige vissersdorpje begon ergens rond 1853, toen een commandant van een Amerikaanse floot opperde om het gesloten land van de rijzende zon binnen te treden en handel te voeren. Natuurlijk lieten de Japanners zich niet kisten (ze waren namelijk al gewaarschuwd door de Nederlanders dat deze man geen lieverdje was), en lieten de commandant met zijn gewapende schip en al nog 3 maal terug keren voordat er uiteindelijk een onderlinge overeenkomst werd getekend. De haven van Yokohama was geboren!

Yokohama straat scene uit circa 1880. Image via Wikipedia
Yokohama straat scene uit circa 1880. Image via Wikipedia

Het duurde niet lang voordat de haven een bruisende plek werd voor handelaars van verschillende windrichtingen, maar vooral vanuit het westen. De meeste westerlingen vestigden zich als eerste in het lagere gedeelte van de stad. Ondanks een grote brand die veel buitenlandse huizen verwoeste, en een daarbij komende waterpokken-epidemie, stopte de stad niet met groeien. Naargelang de inkomsten van de gewone inwoners verdubbelden kwamen er steeds meer rijke westerlingen bij. Zij trokken door naar de meer heuvelachtige gebieden van de stad.

Helaas bleef er van de eerste versie van Yokohama na de grote Kanto-aardbeving in 1923 niet veel heel over. De schuld werd voornamelijk gelegd bij de (nu) Zuid-Koreanen die klaarblijkelijk gebruik hadden gemaakt van zwarte magie en zo de aardbeving hadden veroorzaakt. Veel Koreanen werden in die tijd dan ook verjaagd en uitgemoord door de lokale bendes van de stad.

Westerse invloeden

Doordat Japan in de 2e wereldoorlog de kant van de Duitsers verkoos, verlieten veel Amerikanen huis en haard uit angst te worden vermoord. Een aantal dappere westerlingen (van voornamelijk “neutrale” Europese landen, en bijvoorbeeld Italië) hielden stand en bleven achter. Amerika besloot in 1945 om samen met een aantal andere gebieden in Japan, Yokohama plat te gooien met behulp van een aantal grove bommen. Zo’n 42% van de stad werd totaal vernietigd en jaren later moest opnieuw een wederopbouw gaan plaatsvinden.

Vandaag de dag is Yokohama een super bruisende stad waarvan je veel Westerse invloeden kan terugvinden die uit de oude tijd (dan wel van na de 2e wereldoorlog) bewaard zijn gebleven. Door zijn roerige verleden en handelskracht wordt Yokohama gezien als de stad van de nieuwe indrukken. Veel Japanners zijn erg trots op deze stad, vooral als ze er wonen. Gewoon, omdat er zoveel kennis van andere culturen aanwezig is waar je zelf ook veel van kan leren. Dit geeft men een ‘rijk gevoel”. Over rijkdom gesproken, veel van de inwoners van Yokohama hebben niets te klagen over de grootte van hun bankrekening.

Er zijn nog steeds zeer veel magnaten aanwezig en kantoren van internationale bedrijven gevestigd. Natuurlijk is het leukste om per boot naar de haven te varen, maar dit is alleen aan te raden op zonnige dagen. Zeeziekte is anders namelijk misschien niet uitgesloten.

Mocht je meer behoefte hebben aan een treinritje, aaneensluitend aan het station zitten aan beide kanten een aantal grote winkelcentra gevestigd die van alles te bieden hebben. Een Yodobashi en Sogo kunnen natuurlijk niet ontbreken. Maar shoppen kan je overal! Het is wellicht leuker om eerst wat te gaan bezichtigen voordat je met tassen vol leuk spul door de stad gaat lopen.

Veel beroemde landmarks

Een van de dingen die je niet mag missen is de Yokohama landmark tower, oftewel Sky Garden. Sky Garden heeft Japan’s grootste observatie deck en snelste lift. Het geeft je een geweldige 360 graden-view en beschikt over informatie over de meerdere wederopbouwingen van de stad, met oude en nieuwe foto’s.

In hetzelfde gebied (Minato Mirai en Sakuragi) zitten nog veel meer leuke dingen om te bezichtigen zoals een miniatuurtreinen museum, het mini-pretpark Cosmo World en een Noh theater. Voor de kenners is er ook een Anpanman-museum waar je deze oude kinderheld in volle glorie kan ontdekken.

DSC06363
Sky Garden

Mocht je wat meer centen op zak hebben, ga dan eens een kijkje nemen in Motomachi. Deze dure shopping street ademt een surrealistische sfeer uit. Je betaald er zo 8 euro voor een kopje koffie, en de straatspeakers spelen de gehele dag Westerse klassieke muziek. Een aparte ervaring. Wil je het wat goedkoper houden? Naast deze straat ligt Yokohama Chinatown, waar je voor veel minder verschillend eten uit de keukens van bekende Chinese steden kunt uitproberen.

Perfect voor foodies

Niet alleen Yokohama Chinatown is een waar foodie paradijs, maar er is nog veel meer lekkers en bijzonders te vinden in Yokohama. Zo kunnen ramen en Cup Noodle fans hun hart op in de gelijknamige musea. Hier vind je niet alleen veel of de historie van deze gerechten, maar kun je er ook heel veel van proeven! Ook de diverse kleine cafés rondom Yokohoma station verbergen veel bijzondere pareltjes waar menig foodie van gaat kwijlen.

Yamate

Net buiten het centrum en de haven van Yokohama liggen nog veel meer interessante plekken. Als je zin hebt om een beetje avontuurlijk te doen is het een goed idee om de Akai Kutsu (wat rode schoenen betekend) bus te nemen. Voor een klein bedrag neemt dit schattige busje je langs de vele hot-spots van de stad. Wat ik persoonlijk bijzonder de moeite waard vond om te bezoeken is het gebied Yamate.

Yamate was tijdens de eerste opbouw van de stad de enige plek waar westerlingen mochten wonen. Dit is terug te zien aan de stijlen van de overgebleven huizen. Van Frans-koloniaal tot Brits-Spaans. Omdat de eigenaren van de huizen architecten inhuurden van verschillende landen, hebben alle huizen een unieke stijl gekregen.

Eén van deze huizen diende trouwens als de inspiratiebron voor het huis van Umi Matzusaki, dat Hayao Miyazaki gebruikte voor de Ghibli film “From up on Poppy Hill”. Omdat de deze film zich afspeelt in het oude Yokohama is op het uitkijk-deck van het Harbor View Park (Minato-No-Mieru Oka Koen) een speciale gedenkplaats gecreëerd.

DSC06373
Bijzonder ontworpen huizen langs de Yamate huizen-route

Andere leuke bezienswaardigheid in het gebied zijn het trammuseum (trams hebben zo’n 70 jaar lang door de stad gereden) en het prachtige Sankeien Garden. Een aantal gebouwen in Sankeien Garden komen vanuit andere steden en gebieden over heel Japan. Ze zijn hiernaartoe verhuisd vanwege hun belangrijke historische waarde. Sankeien is een prima plek om even heerlijk in bij te komen.

Meerdaagse trip

Wat dat betreft is Yokohama veel te groot om in één dag alles te bezichtigen. Het beste is om hier een aantal dagen te verblijven zodat je echt een goede indruk van de stad kunt krijgen. En nog een tip voor de stamp rally-fans. Vergeet vooral je stempelboekjes niet! Want bij vele bezienswaardigheden (zoals de Sky Garden en bij de oude huizen in Yamate) is een unieke stempel beschikbaar.

Als je tijd hebt om de omgeving van Japan te ontdekken en bij Tokyo in de buurt verblijft, mag je deze stad in elk geval niet overslaan. Veel plezier alvast!

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Dit artikel – Yokohama: Handelshaven van de rijzende zon – verscheen voor het eerst op 3 december 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 3 december 2019.

Tags:
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

2 Reactie's
 • WizardOfOss
  Geplaatst op 21:44h, 03 december Beantwoorden

  Yokohama is inderdaad erg leuk!

  Nog een aanradertje in Yamate: ietwat verstopt zit er het Tin Toy Museum. Een piepklein museumpje helemaal afgeladen vol met oud blikken speelgoed. Waaronder ook een oer-Nederlandse Wegenwacht-motor(!), maar ook de originele Slinky Dog die regisseur John Lasseter tijdens z’n bezoek aan het museum in 1987 inspireerde tot het maken van Toy Story.

  Ook leuk is het Cup Noodles Museum op Shinko Island, een museum van 4 etages over, jawel, instant ramen. Het museum gaat vooral over het uitvind-proces, dat inspiratie overal vandaan kan komen. Vervolgens kan je eventueel zelf je eigen Cup Noodles samenstellen, of in een leuk ingericht food court zeer uiteenlopende soorten noedels uit diverse landen proberen.

  Eveneens op Shinko Island heb je World Porters, een grote mall met naast het gebruikelijke aanbod ook diverse geinige winkeltjes. En daar vlakbij ook Red Brick Warehouses (Akarenga), met een hele hoop leuke kleine winkeltjes.

  • Joyce
   Geplaatst op 22:46h, 03 december Beantwoorden

   Zelf ook meerdere keren in Yokohama geweest maar jammer genoeg nog steeds niet naar het Cup Noodle Museum geweest. Lijkt me zo leuk om daar eens heen te gaan! Het Tin Toy Museum kende ik nog niet maar wellicht leuk om de volgende keer dan te combineren met een bezoek aan het cup noodle museum haha!

Geef een reactie