Yokohama: Handelshaven van de rijzende zon

Terwijl ik veel mensen hoor over hun bezoek aan Japan is er een stad waar ik ze maar zelden over hoor vertellen: Yokohama. Toch zijn er zoveel dingen te doen en te zien dat je het eigenlijk niet mag missen! Het is Japan’s op één na grootste stad en ligt op nog geen 45 minuten  reizen vanaf het centrum van Tokyo.

Met zijn meer dat 3,7 miljoen inwoners is het tevens ook de dichts gepopulariseerde gemeente van het land. Door de goede ligging van de stad hebben vele buitenlandse bedrijven zich gevestigd bij deze, voor Japanners, zeer bekende haven. Je zal in Yokohama dan ook veel internationaal publiek vinden, en bewoners van buitenlandse oorsprong aantreffen.

Yokohama straat scene uit circa 1880. Image via Wikipedia

Yokohama straat scene uit circa 1880. Image via Wikipedia

De internationalisering van het toenmalige slaperige vissersdorpje begon ergens rond 1853, toen een commandant van een Amerikaanse floot opperde om het gesloten land van de rijzende zon binnen te treden en handel te voeren. Natuurlijk lieten de Japanners zich niet kisten (ze waren namelijk al gewaarschuwd door de Nederlanders dat deze man geen lieverdje was), en lieten de commandant met zijn gewapende schip en al nog 3 maal terug keren voordat er uiteindelijk een onderlinge overeenkomst werd getekend. De haven van Yokohama was geboren!

Het duurde niet lang voordat de haven een bruisende plek werd voor handelaars van verschillende windrichtingen, maar vooral vanuit het westen. De meeste westerlingen vestigden zich als eerste in het lagere gedeelte van de stad. Ondanks een grote brand die veel buitenlandse huizen verwoeste, en een daarbij komende waterpokken-epidemie, stopte de stad niet met groeien. Naargelang de inkomsten van de gewone inwoners verdubbelden kwamen er steeds meer rijke westerlingen bij. Zij trokken door naar de meer heuvelachtige gebieden van de stad.

Yokohama na de Kanto aardbeving. Image via npr

Yokohama na de Kanto aardbeving. Image via npr

Helaas bleef er van de eerste versie van Yokohama na de grote Kanto-aardbeving in 1923 niet veel heel over. De schuld werd voornamelijk gelegd bij de (nu) Zuid-Koreanen die klaarblijkelijk gebruik hadden gemaakt van zwarte magie en zo de aardbeving hadden veroorzaakt. Veel Koreanen werden in die tijd dan ook verjaagd en uitgemoord door de lokale bendes van de stad.

Doordat Japan in de 2e wereldoorlog de kant van de Duitsers verkoos, verlieten veel Amerikanen huis en haard uit angst te worden vermoord. Een aantal dappere westerlingen (van voornamelijk “neutrale” Europese landen, en bijvoorbeeld Italië) hielden stand en bleven achter. Amerika besloot in 1945 om samen met een aantal andere gebieden in Japan, Yokohama plat te gooien met behulp van een aantal grove bommen. Zo’n 42% van de stad werd totaal vernietigd en jaren later moest opnieuw een wederopbouw gaan plaatsvinden.

Yokohama in de jaren '60. Image via oldtokyo

Yamashita Park, Yokohama in de jaren ’60. Image via oldtokyo

Vandaag de dag is Yokohama een super bruisende stad waarvan je veel Westerse invloedenkan terugvinden die uit de oude tijd (dan wel van na de 2e wereldoorlog) bewaard zijn gebleven. Door zijn roerige verleden en handelskracht wordt Yokohama gezien als de stad van de nieuwe indrukken. Veel Japanners zijn erg trots op deze stad, vooral als ze er wonen. Gewoon, omdat er zoveel kennis van andere culturen aanwewzig is waar je zelf ook veel van kan leren. Dit geeft men een ‘rijk gevoel”. Over rijkdom gesproken, veel van de inwoners van Yokohama hebben niets te klagen over de grootte van hun bankrekening.

Er zijn nog steeds zeer veel magnaten aanwezig en kantoren van internationale bedrijven gevestigd. Natuurlijk is het leukste om per boot naar de haven te varen, maar dit is alleen aan te raden op zonnige dagen. Zeeziekte is anders namelijk misschien niet uitgesloten.

DSC06361

Eén van de uitzichten over Yokohama haven.

Mocht je meer behoefte hebben aan een treinritje, aaneensluitend aan het station zitten aan beide kanten een aantal grote winkelcentra gevestigd die van alles te bieden hebben. Een Yodobashi en Sogo kunnen natuurlijk niet ontbreken. Maar shoppen kan je overal! Het is wellicht leuker om eerst wat te gaan bezichtigen voordat je met tassen vol leuk spul door de stad gaat lopen.

Een van de dingen die je niet mag missen is de Yokohama landmark tower, oftewel Sky Garden. Sky Garden heeft Japan’s grootste observatie deck en snelste lift. Het geeft je een geweldige 360 graden-view en beschikt over informatie over de meerdere wederopbouwingen van de stad, met oude en nieuwe foto’s. In hetzelfde gebied (Minato Mirai en Sakuragi) zitten nog veel meer leuke dingen om te bezichtigen zoals een cupnoolde- en miniatuurtreinen museum, het mini-pretpark Cosmo World en een Noh theater. Voor de kenners is er ook een Anpanman-museum waar je deze oude kinderheld in volle glorie kan ontdekken.

DSC06363

Sky Garden

Mocht je wat meer centen op zak hebben, ga dan eens een kijkje nemen in Motomachi. Deze dure shopping street ademt een surrealistische sfeer uit. Je betaald er zo 8 euro voor een kopje koffie, en de straatspeakers spelen de gehele dag Westerse klassieke muziek. Een aparte ervaring. Wil je het wat goedkoper houden? Naast deze straat ligt Yokohama Chinatown, waar je voor veel minder verschillend eten uit de keukens van bekende Chinese steden kunt uitproberen.

Net buiten het centrum en de haven van Yokohama liggen nog veel meer interessante plekken. Als je zin hebt om een beetje avontuurlijk te doen is het een goed idee om de Akai Kutsu (wat rode schoenen betekend) bus te nemen. Voor een klein bedrag neemt dit schattige busje je langs de vele hot-spots van de stad. Wat ik persoonlijk bijzonder de moeite waard vond om te bezoeken is het gebied Yamate.

Yamate was tijdens de eerste opbouw van de stad de enige plek waar westerlingen mochten wonen. Dit is terug te zien aan de stijlen van de overgebleven huizen. Van Frans-koloniaal tot Brits-Spaans. Omdat de eigenaren van de huizen architecten inhuurden van verschillende landen, hebben alle huizen een unieke stijl gekregen. Eén van deze huizen diende trouwens als de inspiratiebron voor het huis van Umi Matzusaki, dat Hayao Miyazaki gebruikte voor de Ghibli film “From up on Poppy Hill”. Omdat de deze film zich afspeelt in het oude Yokohama is op het uitkijk-deck van het Harbor View Park (Minato-No-Mieru Oka Koen) een speciale gedenkplaats gecreëerd.

DSC06373

Bijzonder ontworpen huizen langs de Yamate huizen-route

Andere leuke bezienswaardigheid in het gebied zijn het trammuseum, die zo’n 70 jaar lang door de stad hebben gereden, en het prachtige Sankeien Garden. Een aantal gebouwen in Sankeien Garden komen vanuit andere steden en gebieden over heel Japan. Ze zijn hiernaartoe verhuisd vanwege hun belangrijke historische waarde. Sankeien is een prima plek om even heerlijk in bij te komen.

Yokohama is veel te groot om in een dag te bezichtigen. Het beste is om hier een aantal dagen in een hotel te verblijven zodat je een goede indruk van de stad. Je zal merken dat door zijn roerige geschiedenis, deze stad heel anders aanvoelt dan andere steden. En nog een tipje van mij voor de stamp rally-fansVergeet vooral je stempelboekjes niet! Want bij vele bezienswaardigheden (zoals de Sky Garden en bij de oude huizen in Yamate) is een unieke stempel beschikbaar. Als je tijd hebt om de omgeving van Japan te ontdekken en bij Tokyo in de buurt verblijft, mag je deze stad echt niet overslaan. Veel plezier alvast!

 

またねーにゃん!

 

Bron: 1,2,3,4,5,6

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

2 Comments

 1. WizardOfOss

  december 3, 2015 at 9:44 pm

  Yokohama is inderdaad erg leuk!

  Nog een aanradertje in Yamate: ietwat verstopt zit er het Tin Toy Museum. Een piepklein museumpje helemaal afgeladen vol met oud blikken speelgoed. Waaronder ook een oer-Nederlandse Wegenwacht-motor(!), maar ook de originele Slinky Dog die regisseur John Lasseter tijdens z’n bezoek aan het museum in 1987 inspireerde tot het maken van Toy Story.

  Ook leuk is het Cup Noodles Museum op Shinko Island, een museum van 4 etages over, jawel, instant ramen. Het museum gaat vooral over het uitvind-proces, dat inspiratie overal vandaan kan komen. Vervolgens kan je eventueel zelf je eigen Cup Noodles samenstellen, of in een leuk ingericht food court zeer uiteenlopende soorten noedels uit diverse landen proberen.

  Eveneens op Shinko Island heb je World Porters, een grote mall met naast het gebruikelijke aanbod ook diverse geinige winkeltjes. En daar vlakbij ook Red Brick Warehouses (Akarenga), met een hele hoop leuke kleine winkeltjes.

  • Joyce

   december 3, 2015 at 10:46 pm

   Zelf ook meerdere keren in Yokohama geweest maar jammer genoeg nog steeds niet naar het Cup Noodle Museum geweest. Lijkt me zo leuk om daar eens heen te gaan! Het Tin Toy Museum kende ik nog niet maar wellicht leuk om de volgende keer dan te combineren met een bezoek aan het cup noodle museum haha!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X