Youkai Watch: de nieuwe Pokémon?

Terwijl wij hier al bijna niet meer kunnen wachten op de komst van een nieuw Pokémon spel (wat jammer genoeg nog maanden duurt) hebben ze in Japan hun zinnen gezet op Yokai Watch.

 

Monsterachtig avontuur

In Yokai Watch volg je de verhalen van het jongetje Keita die, met behulp van een speciaal horloge, yokai kan zien. Normaal zijn deze niet zichtbaar voor mensen en Keita is dan ook de enige die dit kan. Samen met zijn yokai partner Whisper moet hij ervoor zorgen dat andere yokai stoppen met het lastig vallen mensen en ophouden met het veroorzaken van problemen.

Elke keer wanneer Keita bevriend raakt met een nieuwe youkai, of een “missie” goed volbrengt krijgt hij speciale munten die hij in zijn horloge kan stoppen en vervolgens weer kan gebruiken om tegen andere yokai te vechten.

 

Knallend succes in Japan

In 2013 verscheen deze game voor het eerst voor de Nintendo 3DS en was in één klap een groot succes. Maar toen er een anime serie over verscheen explodeerde de boel. Ineens was Youkai Watch overal! Japanse winkels stroomden over van de honderden soorten merchandise en sommige soorten speelgoed zijn zó populair dat ze al uitverkocht zijn voor ze de schappen raken.

En zie je kinderen een speciaal soort dansje doen? Grote kans dat dit het speciale Youkai Watch dansje is die iedereen braaf doet aan het einde van de show.

Misschien dat op het eerste gezicht de series niet zoveel op elkaar lijken maar er zijn wel degelijk veel overeenkomsten. Zo volgt het verhaal een jongen die op avontuur gaat met zijn youkai/Pokémon partner en vervolgens andere moet verzamelen en gevechten moet winnen. Zowel youkai als Pokémon kunnen sterker worden (level up) en hebben elk hun eigen sterke en zwakke punten tegenover beesten van een ander “type”.

 

Explosie aan merchandise

Daarnaast is er een explosie in populariteit geweest en is het nu een heuse rage, er zijn van beide niet alleen games maar ook anime en manga series van, en dan hebben we het nog niet eens over de ziekelijke hoeveelheid merchandise die er voor beide series te verkrijgen is.

watch

Ten slotte lijkt Youkai Watch ontzettend goed te hebben gekeken naar de succesfactoren van Pokémon en probeer het deze zoveel mogelijk terug te brengen in hun eigen serie. Zo komt Youkai Watch 2 over enkele maanden alweer uit in Japan maar krijgt deze, net als de Pokémon games, twee verschillende versies met elk exclusieve content. En alsof het nog niet genoeg is, is er ook een hele lading aan merchandise die direct van invloed zal zijn op je game ervaring.

In het Westen lijkt het erop dat we voorlopig nog wel zullen moeten wachten voor ook wij onderworpen gaan worden aan de Youkai Watch gekte! Maar tot die tijd hebben gelukkig altijd ons oude vertrouwde Pokémon nog.

 

Bron: 1, 2, 3, 4.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X