18 apr Zelf dorayaki (Japanse gevulde pannenkoeken) maken!
Dorayaki zijn in principe niet moeilijk om te maken, zeker het beslag is zoals je zou verwachten van een pannenkoekenbeslag. De vulling kan echter wel een uitdaging zijn als je zelf de an wilt gaan maken (natuurlijk wel het leukste). Let op dat wanneer je de zoete rode bonenvulling zelf maakt je een dag van te voren deze al laat weken! Maar laten we bij het begin beginnen en naar het recept kijken. Het recept dat wij hier onder gebruiken is gebaseerd op de recepten van Ochikeron, Just One Cookbook, en Japanese Cooking 101. Dit heb je nodig voor het maken van ongeveer 6 dorayaki (of iets meer als je ze kleiner maakt):
Voor de pannenkoeken:
- 160 gram (tarwe) bloem
- 100 gram suiker
- 4 eieren
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel bakpoeder (géén baking soda)
- 1 eetlepel amandelmelk (eventueel te vervangen met water)
Voor de zoete rode bonenvulling:
- 500 gram kant-en-klare rode bonenpasta (an/anko) te koop bij de toko. Of;
- 200 gram rode bonen
- 200 gram suiker
- snufje zout
Geen fan van rode bonen of kun je het niet krijgen? Dan kun je de dorayaki ook prima vullen met bijvoorbeeld nutella, aardbeien en slagroom. Of bijvoorbeeld slagroom mengen met matcha (groene thee poeder). Ook stroop, poedersuiker, en jam zou je kunnen gebruiken. Net waar je voorkeur naar uit gaat.
Dorayaki beslag maken
Mix als eerste de eieren, suiker, en honing door elkaar in een ruime kom. Mocht je overigens wat zoetere dorayaki willen dan kun je er prima extra suiker bijgooien (niet meer dan 50 gram extra anders wordt het te zoet).
Alles in de kom kun je het geheel kloppen. Klop het niet te hard maar goed genoeg om het luchtig te krijgen. Zeef daarna de bloem en het bakpoeder en mix met het eiermengsel. Het kan zijn dat het mengsel niet direct glad wordt. Plaats het dan 15 minuten in de koelkast, dit zou moeten helpen.
Daarna kun je nog wat amandelmelk (of als je het niet hebt water) toevoegen aan het beslag. Een goede eetlepel is in principe voldoende maar mocht je iets meer bloem of kleine eieren hebben gebruikt dan kan een tweede eetlepel nodig zijn om het geheel mooi te krijgen.
Dorayaki bakken
Tijd om te gaan bakken! Verhit een pan op niet al te hoog vuur en vet deze heel lichtjes in. Bij voorkeur giet je een heel kleine beetje olie in de pan en veeg je deze vervolgens weer schoon met een stukje keukenpapier. Dit zorgt ervoor dat je dorayaki een mooie kleur krijgt en niet naar olie gaat smaken.
Voor het gemak kun je het beslag in een maatbeker gieten om af te meten hoeveel je schenkt. Een goede hoeveelheid is ongeveer 3 eetlepels per pannenkoekje. Giet deze vanaf een centimeter of 10 in het midden van de pan. Als je de bovenkant lichtjes ziet bubbelen (ongeveer na een minuutje) kun je hem omdraaien voor de andere kant (ongeveer 20-30 seconden).
Geen zorgen als de eerste paar iets te donker worden, je merkt vanzelf wat het juiste moment is om ze om te draaien. Eenmaal klaar leg je hem op een bord om af te koelen. Vergeet niet een vochtig keukenpapiertje erop te leggen om te voorkomen dat deze uitdroogt! Vervolgens herhaal je dit proces. Vet de pan echter niet opnieuw in, dit is niet nodig. Als je alles op gebakken hebt kun je de vulling naar keuze erbij pakken en tussen twee pannenkoekjes in smeren, en tada! Je dorayaki is klaar!
Het maken van de vulling
Voor de an (vulling) hebben we het recept gebruikt van Just One Cook Book. Wanneer je zelf de rode bonenpasta wilt gaan maken zul je er rekening mee moeten houden dat deze een aantal uur moeten weken. Bij voorkeur zo’n 8-12 uur. Nadat je ze hebt laten weken moet je ze voorzichtig afspoelen. Te wilde bewegingen en te harde stralen water kunnen de bonen al kwetsen en de smaak wat verzuren. Dus doe er niet te wild mee!
Nadat je ze hebt afgespoeld giet je de bonen in een (grote) pan en vul je de pan met water, tot ongeveer 4-5 cm boven de bonen. Vergis je niet in de grootte van de pan want de bonen zetten behoorlijk uit. Daarna breng je ze op hoog vuur aan de kook. Wanneer ze koken zet je het vuur weer uit en laat je ze ongeveer 5 minuten door koken. Vervolgens giet je de bonen in een zeef (voorzichtig) tot het vocht eruit gelopen is.
Dan gaan ze weer terug de pan in en giet je er weer water bij. Genoeg om de bonen net te bedekken. Ook dit breng je aan de kook en zet je vervolgens op een lager vuur totdat het geheel lekker suddert. Terwijl je de bonen laat sudderen zul je regelmatig (voorzichtig) de bonen onderwater moeten duwen en waar nodig wat extra water bijgieten zodat ze constant nét onder water staan. Let op dat je er niet teveel bij doet want dan kunnen de bonen gaan drijven en beschadigen!
Dit doe je ongeveer een uur tot de bonen klaar zijn. Ze zijn klaar als je ze met gemak tussen je vingers kunt plat duwen. Pas op dat je je handen niet brandt als je dit probeert. Als ze goed zijn kun je het vuur weer omhoog draaien en in drie delen de suiker toevoegen terwijl je met beleid door de bonen heen roert. Wanneer je de lepel over de bodem haalt en het niet meer direct terugloopt voeg je een snufje zout toe en is de vulling klaar om te gebruiken!
Je kunt ze net zo “fijn stampen” als dat je prettig vindt. De een heeft het liefste nog de bonen (gedeeltelijk) in tact en de ander als een gelijke pasta. Net wat je zelf het lekkerste vindt.
Assembleren
Vervolgens hoef je alleen nog maar je dorayaki te bestrijken met de anko en de andere helft er bovenop leggen, en klaar is kees! Ze zijn het allerlekkerste als je ze vers eet. Maar je kunt ze eventueel ook even in folie verpakken en nog 2~3 dagen (buiten de koelkast!) bewaren.
Meer Japanse recepten
Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.
Geen reactie's