Takoyaki recept. Zelf takoyaki maken.

Zelf Takoyaki (Japanse hartige poffertjes) maken!

In een vorige post vertelden we al uitgebreid over Takoyaki en hoe lekker het is. Jammer genoeg is het buiten Japan maar erg moeilijk te krijgen maar dat betekent niet dat je perse naar Japan moet afreizen om het te kunnen eten, ook in Nederland kun je aan takoyaki komen! Zo kon je op Tomofair al lekker genieten van dit typische straatvoedsel maar kun je net als ik ook een poging wagen om het zelf te gaan maken! Het maken is vrij makkelijk om te maken al kan het bemachtigen van de ingrediënten wel een behoorlijk pittige uitdaging zijn.

Wat heb je nodig?

Zelf heb ik het recept van JapaneseCooking101 hiervoor gebruikt en voor zo’n 35-40 takoyaki balletjes heb je nodig:

 • 1x Takoyaki pan of cakepop maker
 • 325 gram bloem
 • 2x eieren
 • 1x eetlepel sojasaus
 • 480ml Dashi (gemaakt door 480ml water te koken en daar 2 zakjes dashi poeder doorheen te mixen)
 • 2x theelepel benishoga (ingelegde rode gember)
 • 2x Bosui
 • 150 gram octopus
 • Takoyaki saus (of okonomiyaki saus) of als je de saus zelf wilt maken: worchester saus, ketchup, suiker

En voor de garnering:

 • 1x bakje katsuobushi (bonito vlokken)
 • 1x zakje/bakje aonori (gedroogd groen zeewier)
 • 1x Kewpie mayonaise

Bloem, sojasaus, water en ingrediënten om de takoyaki saus te maken zijn uiteraard makkelijk te verkrijgen. De overige dingen kunnen wat lastiger worden. Voor bonito poeder kun je bij de meeste toko’s wel terecht, voor echte vlokken zul je wat beter moeten zoeken. Ook ingelegde rode gember is niet verkrijgbaar bij alle toko’s. Daarentegen is bijvoorbeeld kewpie mayonaise heel makkelijk te vinden in vrijwel alle toko’s maar ook de Albert Heijn.

Goed gereedschap

Ook een echte takoyaki pan regelen is niet moeilijk, deze zijn er in overvloed op ebay en amazon te vinden. Let hierbij wel erg goed op dat het een Japans apparaat is en op een ander stroomnetwerk zit.

De omvormer die je nodig hebt om dit goed te kunnen doen is jammer genoeg ontzettend duur (€100+) dus tenzij je die nog hebt liggen (zoals ik had) is het wellicht een betere optie om te kiezen voor een cakepop maker. Deze kun je vaak voor zo’n €15,- / €20,- al bestellen of kopen bij o.a. de Xenos.

Een derde alternatief is een niet elektrische takoyaki maker. Dan krijg je een soort diepe poffertjes pan waarmee je ze kunt maken. Een ouderwetse poffertjes pan kan natuurlijk ook gewoon al zul je dan niet echt mooie ronde takoyaki balletjes krijgen.

Naamloos
Elektrische takoyaki maker via Ebay. Cake pop maker via o.a. bol.com. Takoyaki pan via amazon

Het moeilijkste van alles was echter om échte octopus te bemachtigen. Ik ben maar liefst 4 verschillende toko’s en 8 vis speciaalzaken langs geweest (of gebeld) om te vragen of ze octopus hadden. Wellicht lag het ook aan het seizoen maar nergens was het te vinden. We hebben het toen maar opgegeven en zijn op zoek gegaan naar inktvis.

Gelukkig bood ook hier de Albert Heijn weer de oplossing in de vorm van hun zeevruchten salade bakjes. Hierin zitten niet alleen mosselen en garnalen in maar ook voldoende inktvis! (Overigens hebben sommige AH XL filialen wel echte octopus dus kijk daar goed in de schappen als je in de buurt bent).

Aan de slag

Eenmaal alles verzameld is het tijd om aan de slag te gaan! Het eerste wat je moet doen is de dashi maken. Zet een pannetje met water op het vuur en als deze kookt gooi je er de zakjes bonito poeder bij. Dit laat je nog 2-3 minuutjes door sudderen en dan kan het van het vuur.

20160102_125652

Eventueel kun je ook echt bonita flakes en kombu gebruiken om dashi te maken maar de poeder variant is een stuk makkelijker (en bijna net zo lekker). Terwijl je wacht kun je alvast de octopus, bosui, en gember in kleine stukjes snijden. 

Als de dashi klaar is kun je deze samen met de bloem, eieren, en sojasaus mengen en goed kloppen tot een mooi dun beslag zonder klontjes. Het moet echt heel dun blijven om te zorgen dat je lekker luchtige takoyaki balletjes hebt.

Kliederen geblazen

Wanneer je het beslag klaar hebt kun je de takoyaki (of cakepop) maker aanzetten en goed insmeren met wat boter of ander vet. Wanneer dit lekker begint te roken is de temperatuur goed en kun je het beslag erin gieten.

Hierbij kun je lekker kliederen want het is niet erg als je buiten de vormen schenkt, dit kun je later corrigeren. Dan pas gooi je in elk gaatje een beetje octopus en strooi je over het geheel de bosui en benishoga.

20160102_133716

Dit was het makkelijke gedeelte. Na een minuutje of 2 moet je namelijk de balletjes ook nog omdraaien. Wanneer je filmpjes ziet van pro’s laten ze dit er super simpel uitzien maar dat valt nog best tegen!

Omdat de takoyaki maker vrij hard gaat qua hitte kun je ervoor kiezen om, vlak voor je gaat draaien, deze even uit te zetten en pas weer aan te zetten wanneer ze allemaal omgedraaid zijn. Vervolgens weer een minuutje of 2 laten gaan terwijl je regelmatig de balletjes blijft omdraaien tot ze helemaal gaar zijn. Eenmaal goed gaar en mooi van kleur kun je de balletjes uit de vormpjes halen en op een schaaltje leggen.

Puntjes op de i

Vervolgens giet je hier een beetje takoyaki saus overheen (niet teveel in één keer het is vrij sterk van smaak) en kewpie mayonaise. Mocht je geen takoyaki saus kunnen vinden dan kun je deze erg makkelijk maken door 3 eetlepels worchester saus, 1 flinke theelepel ketchup en 3/4 theelepeltje suiker met elkaar te vermengen.

Tenslotte, de finishing touch!  Strooi als laatste de katsuobushi (bonito vlokken) en aonori (zeewier) over de takoyaki en smullen maar! En heb je net als onderstaand een heerlijk schaaltje met zelf gemaakte takoyaki (al moet ik wel bekennen dat ik bij onderstaande foto’s de aonori vergeten ben, oepsie!).

20160102_140709

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.Dit artikel – Zelf Takoyaki (Japanse Hartige Poffertjes) Maken! – verscheen voor het eerst op 11 januari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 11 januari 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie