Zomers Japan

Zushi Beach. Image via japantoday

De narcissen, krokusjes en andere bloembollen staan weer in volle bloei en het weer is qua temperatuur alweer een beetje aan het opkrabbelen. Ook al is het op dit moment ’s ochtends nog steeds erg fris op buiten, je voelt de warmte van de zon alweer lekker over je gezicht strelen.

 

Naar het strand

Heerlijk die lente! Maar ik, als zomerkindje, kijk nu ook al uit naar de zwoele dagen van een lekkere warme zomer. Vroeg naar het strand, in de duinen wandelen, bij een zwembad hangen of gewoon lekker een ligstoel in je achtertuin of op je balkon neerzetten. Maar in Japan is het in de zomer heet, heel heet! En als je midden in Tokyo tussen al het beton loopt met plus 35 graden Celsius kan het in eens helemaal niet meer zo leuk zijn.

Japanners vinden het in deze periode dat ook vaak tijd voor een tripje naar plekken waar je meer ruimte hebt en een beetje kan afkoelen. Het strand is dan natuurlijk een heel goed idee. Nu denk je misschien “maar, Japanners willen toch helemaal niet bruin worden?”. Dat klopt ook wel een beetje, maar daar heb je natuurlijk parasols en zonnebrand crème voor.

Okay, dus Japanners gaan ook naar het strand om uit te waaien en strand-plezier te beleven. Maar bij de grote steden van Japan bevinden zich niet echt juweeltjes van stranden waar je even heerlijk een paar uurtjes met je kont in het zand wil blijven zitten. Daarom trekken de meeste er ook een aantal dagen voor uit en boeken ze op een mooie andere plek een van de umi no ie (うみのいえ) oftewel een strandhuisje. Zo’n strandhuisje ligt lekker dicht bij zee en is vaak voorzien van de basisbehoefte die de gemiddelde Japanner wenst te hebben als deze op vakantie is.

Door de bijzondere cultuur een subculturen die Japan biedt worden de stranden nog wel eens vergeten door de buitenlandse toerist. Geen probleem voor de gemiddelde Japanner natuurlijk, want ook zonder toeristen is het al vaak druk genoeg aan de kustlijnen. Japan telt trouwens meer dan 6500 eilandjes bij elkaar! Hiervan zijn er zeker 1000 uitermate geschikt om de nodige zonne-uurtjes op te doen.

Je kan bijvoorbeeld denken aan de stranden van de eilanden Mizushima, Shirahama, Hateruma, de Ogasawara eilanden of Zushi Beach (Kanagawa). Een uitblinker hierin is Okinawa waar je ook prachtig kan duiken tussen het koraal. Japanse strandgangers houden het niet lang vol om stil te blijven liggen, zoals de gemiddelde Europeaan dat wel vaak doet.

 

Strandspelletjes

Wij liggen graag urenlang als een zeehond op een zandbank, met zonnebril op, te bakken. Maar aangezien het gros van de Japanse mensen normaal een druk leven leiden is het moeilijk om dat even binnen een paar uur uit je systeem te bannen. Ze zijn daarom niet vies van een spelletje of een andere activiteit om de beweging er een beetje in te houden.

Je kan hier denken aan (strand)ballen naar elkaar overgooien, zandsculpturen maken, schelpen en krabbetjes zoeken of een van je vrienden ingraven. Maar ook op het strand zijn de meeste Japanners vaak nog wat actiever dan dat en gaan gewoon aan het sporten. Want niets doen is natuurlijk een beetje zonde van je tijd, toch? 😉

Waar je aan kan denken bij sporten zijn bijvoorbeeld strandvolleybal. Maar wat ook veel gespeeld wordt is strandvoetbal (al lijkt mij dat verschrikkelijk vermoeiend) en strand-worstelen. Ja, echt waar. En hoe en “typisch iets Japans” het ook mag klinken, het is het eigenlijk niet. Er zijn zelfs vrouwen strand-worstel kampioenschappen.

Als je dit allemaal een beetje teveel energie vind kosten kan je ook nog een leuk ander spelletje gaan doen. Het heet Suikawari (スイカ割り) en is een beetje een kruising tussen het bekende mini-spelletje Fruit-Ninja en het meppen van een piñata. Alleen mep je hier dan een watermeloen. Althans, dat is de bedoeling. Je wordt namelijk geblinddoekt en door een ander 3 keer hard in de rondte gedraaid. Als je daarna wordt losgelaten mag je maar 1 keer proberen om de watermeloen een goeie slag te geven.

Mep je goed, dan heb je gewonnen en krijg je misschien wel het grootste stuk watermeloen. Ik ben persoonlijk ook dol op watermeloen en eet het dan ook erg veel in de zomer. In Japan denken ze daar blijkbaar hetzelfde over, het is namelijk het meest gegeten fruit in van dat jaargetij.

 

Vuurwerk spektakel

Een andere veel voorkomende activiteit vind pas plaats als de avond is gevallen, namelijk het afsteken van vuurwerk. In Japan zijn ze dol op het afsteken van vuurwerk op het strand. En doordat er vaak maar weinig licht in de buurt is en meer ruimte, komt het beter tot zijn recht. Allemaal heel erg leuk natuurlijk, die strand activiteiten.

 

De hoogte in

Mocht je de strijd tegen de hoge luchtvochtigheid en die hitte op een andere manier willen bestrijden, dan kan je natuurlijk ook gewoon de bergen in trekken! Daar heb je super-veel ruimte, schone lucht en de vochtigheid is er vaak een stuk lager. Ook zal de temperatuur wat lager uitvallen omdat je wat hoger zit. Heb blijkt zelfs zo te zijn de ijle berglucht er voor kan zorgen dat je wat overtollige kilootjes kwijt kan raken. Je hart moet, omdat de lucht op hoger niveau minder zuurstof bevat, meer bloed door je lichaam pompen en dus harder werken.

Een ideale combinatie, als je ook nog eens een mooie ryokan kan boeken waar ze traditionele maaltijden bereiden met veel vis en rijst! Als je het strandlaken en je strohoed thuis wilt laten kan je bijvoorbeeld al terecht in het nabij Tokyo gelegen Nikko en Chuzenjiko. Hier vind je oogstrelende watervallen in het ruigere landschap en kan je een bezoek brengen aan de Chuzenjiko Hotspring. Een ander mooi voorbeeld zijn de Kamikochi Alpen in Nagano waar je de adembenemende alpen-route kan nemen langs kleurige velden en idylles beekjes. Je zou er haast “The Sound Of Music” in het Japans van gaan zingen!

Mt. Fuji geldt natuurlijk als één van de bekendste bergen van Japan, maar er zijn er nog veel meer. Een ander mooie berg die op de wereld erfgoed-lijst staat is Mt. Hiei. Mt. Hiei is niet zo’n heftige klim als Mt. Fuji en ligt in de omgeving van Kyoto en Shiga en staat bekend om alle mooie tempels die er geplaatst zijn.

Zoals je kan lezen heeft Japan in de zomer voor elk type mens wel wat wils en heb je echt geen enkele reden om verveeld te raken. Maar mocht je nu helemaal je kamer niet uit willen komen, zet dan lekker je ventilator op standje hoog en probeer één van deze heerlijke Japanse ijsjes!

またねーにゃん!

 

Bronnen: 1,2,3,4,5,6,7,8

Cover foto: Zushi Beach. Image via japantoday

 

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

2 Comments

 1. matt

  april 25, 2014 at 1:50 pm

  Prachtig artikel, eigenlijk verschillen de japanners niet zo heel veel met ons Europeanen qua zomer gedrag. Strand, wandelingen spelletjes. Het verschil is dat zij dit in een veel mooiere omgeving kunnen doen. En ze willen inderdaad niet bruin worden. Dat blijf ik vreemd vinden..haha

  • TheSushiTimes

   april 28, 2014 at 6:49 am

   Haha ik vind het juist wel handig dat ze daar niet bruin willen worden. Dan loop ik daar straks niet voor gek met me melkfles beentjes 😉

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X